Συνεχίζεται η άνοδος στην Ευρώπη

Ωθηση από τον τεχνολογικό κλάδο
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2001 14:03
UPD:19:33

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται έως αυτήν την ώρα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών είναι σήμερα εντονότερο μετά την ανάκαμψη της Wall Street προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι χθες οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ – οι οποίοι κατέγραφαν σημαντικές απώλειες λίγη ώρα πριν από τη λήξη των συνεδριάσεων – κατάφεραν να ανακάμψουν και να επιστρέψουν στα αρχικά τους επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για την εξέλιξη αυτή», δήλωσε στο "Reuters" o Andrew Bell, στρατηγικός αναλυτής της Carr Sheppards Crosthwaite. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ανάκαμψη της Wall Street δείχνει ότι οι αγορές χαρακτηρίζονται από «ελαστικότητα» και είναι ικανές να ανακτούν εύκολα το χαμένο έδαφος.

Υπενθυμίζεται, ότι η χθεσινή προειδοποίηση της Nokia σχετικά με την κερδοφορία της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους «βύθισε» στο κόκκινο τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη και προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στο Nasdaq, ο οποίος, ωστόσο, κατάφερε λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο να περιορίσει τις απώλειές του στο 0,04%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Nokia έκλεισε χθες με απώλειες της τάξεως του 23%, ενώ σήμερα δείχνει να ανακάμπτει και αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά 4,3%.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,93% και έχει διαμορφωθεί στις 5.858,1 μονάδες, καθώς η πλειονότητα των επιμέρους κλάδων κινείται ανοδικά. Η μετοχή της Hays είναι μέχρι στιγμής ο πρωταγωνιστής της συνεδρίασης με κέρδη 6,99% μετά την είδηση ότι ο John Cole, γενικός διευθυντής της εταιρείας, υπέβαλε παραίτηση. Η μετοχή του ομίλου ΜΜΕ Granada ενισχύεται κατά 2,40% μετά την ανακοίνωση ότι τα οικονομικά του αποτελέσματα το πρώτο οικονομικό εξάμηνο υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ανοδικά κινείται και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με πρωταγωνιστές τις μετοχές των εταιρειών Marconi και British Telecommunications οι οποίες ενισχύονται κατά 3,24% και 3,34% αντιστοίχως. Η τελευταία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην πώληση των περουσικών της στοιχείων επί βρετανικού εδάφους στην κοινοπραξία Telereal Holdings Ltd αντί του ποσού των 2,3 δισ. στερλινών σε μετρητά σε μία προσπάθεια να μειώσει το χρέος της. Σημειώνεται, ότι στην Τelereal Holdings συμμετέχουν με 50% η κάθε μία οι εταιρείες Land Securities και William Pears.

Αυξημένο είναι σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον και για τον κλάδο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και το σχεδιασμό ημιαγωγών μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Texas Instruments, ότι οι στόχοι που έχει θέσει για το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα επιτευχθούν. Η μετοχή της ARM Holdings ενισχύεται κατά 4,38%.

Παρίσι

Ανοδικές τάσεις επικρατούν από την αρχή της συνεδρίασης και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού όπου ο δείκτης CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,70% και έχει φθάσει τις 5.349 μονάδες. Τα σημαντικότερα κέρδη, της τάξεως του 3,35%, σημειώνει η μετοχή της Dassault Systemes και ακολουθούν οι Credit Lyonnais και Thomson Multimedia με άνοδο 2,93% και 2,20% αντιστοίχως. Η μετοχή της Stmicroelectronics ενισχύεται κατά 1,09% παρά την υποβάθμισή της από τη Μerrill Lynch. Η μετοχή της TotalFinaElf ευνοείται από την άνοδο που σημειώνουν σήμερα οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές και καταγράφει κέρδη 1,04%. Από τις 40 μετοχές που απαρτίζουν τον εν λόγω δείκτη, 27 ενισχύονται, 11 υποχωρούν και δύο παραμένουν αμετάβλητες.

Φρανκφούρτη

Ανάλογο είναι το κλίμα και στο γερμανικό χρηματιστήριο, όπου ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,51% και έχει φθάσει στις 5.339,20 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 3,68%, σημειώνει η μετοχή της Deutsche Telekom στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης ότι θα συνεργαστεί με την Βritish Τelecom στον τομέα δικτύων ασύρματης τηλεφωνίας. Η μετοχή της SAP καταγράφει κέρδη 1,74% μετά από δημοσίευμα των "Financial Times", που φέρει τη γερμανική εταιρεία να ανακοινώνει σήμερα την επίτευξη στρατηγικής συνεργασίας με τον αμερικανικό κολοσσό IBM.

Στον αντίποδα, η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa AG σημειώνει πτώση 4,48%. Η διοίκηση του γερμανικού αερομεταφορέα προέβη σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της σχετικά με τα κέρδη της εταιρείας το 2001 εξαιτίας του κόστους από την απεργία των πιλότων της, της επικείμενης αύξησης των μισθών τους αλλά και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, τα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 700 εκατ. ευρώ και 750 εκατ. ευρώ έναντι ενός δισ. ευρώ που εκτιμούσε αρχικώς η διοίκηση.

Aνοδικές τάσεις επικρατούν και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Στο Μιλάνο, ο δείκτης MIB 30 βρίσκεται στις 38.364 μονάδες με άνοδο 0,41%, στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX στις 575,13 μονάδες με κέρδη 0,54% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI ενισχύεται κατά 0,43% και έχει φθάσει τις 7.436 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα