Μαγνησία: Νέα επιδείνωση στις ΜμΕ και τους επαγγελματίες

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 19:01
UPD:19:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Μαγνησίας τάσσονται υπέρ της χρήσης POS εφόσον υπάρξει σύνδεση με ακατάσχετο επαγγελματικό στο 100%.

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Πρόσθετη μείωση τζίρου κατέγραψε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 η συντριπτική πλειοψηφία, συγκεκριμένα οι 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Μαγνησίας, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη νέα - δεύτερη κατά σειρά - έρευνα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), ενώ ποσοστό 71% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του (σύνολο υποχρεώσεων) το επόμενο τρίμηνο και οι εννέα στους δέκα εκφράζουν απαισιοδοξία για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης το επόμενο τρίμηνο.

«Η βαρυχειμωνιά που έχει πλήξει τις τοπικές επιχειρήσεις και την αγορά της Μαγνησίας, αλλά και εν γένει της ελληνικής περιφέρειας -  τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ και μέλος του δ.σ. της ΓΣΕΒΕΕ, Τρύφων Πλαστάρας, παρουσιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας - έχει πάρει πλέον διαστάσεις ολικού παγετού λόγω των συνεχιζόμενων αδιέξοδων πολιτικών συνεχών αυξήσεων  των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Αναμένουμε  άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την επιβίωση των μικρομεσαίων, τους οποίους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτα».

Η έρευνα διεξήχθη από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2017 από την ΟΕΒΕΜ, με την υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, με την οποία χθες η ΟΕΒΕΜ υπέγραψε συμφωνία ευρύτερης συνεργασίας και συμμετείχαν συνολικά 361 τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες-μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ο.Ε.Β.Ε.Μ.  

Πρόσθετα πορίσματα - συμπεράσματα της έρευνας είναι: 

  • Άμεση και επιτακτική ανάγκη ρυθμίσεων. Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα πρέπει να υπάρξουν, αλλά στην πράξη η μία στις τρεις επιχειρήσεις χάνει τις ρυθμίσεις λόγω των αυστηρών διατάξεων και της έλλειψης ρευστότητας
  • Ποσοστό 63% του δείγματος κάνει πλέον σήμερα χρήση  e-banking  έναντι  ποσοστού 53% τον Οκτώβριο του 2016, ενώ επίσης ποσοστό 53% έχει POS έναντι αντίστοιχου ποσοστού 37% στην προηγούμενη έρευνα. 
  • Μικρή μόνο βελτίωση του ποσοστού της εξωστρέφειας, που δεν ξεπερνά το 9% 
  • Παραμένει αναιμικό το ενδιαφέρον για επενδύσεις, καθώς ενδιαφέρεται το 12% στη δεύτερη έρευνα, έναντι ποσοστού 6% στην πρώτη. H όποια αύξηση όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ​ αποδίδεται στις προσδοκίες ανοίγματος προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και κοινοτικών προγραμμάτων, τα οποία ωστόσο σε μεγάλο βαθμό καθυστερούν ανησυχητικά.
  • Αύξηση της πρόθεσης απολύσεων, με το σχετικό ποσοστό να καταγράφει άλμα από το 28% στην πρώτη έρευνα σε 36% στη δεύτερη.  

Προτάσεις

Οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Μαγνησίας τάσσονται υπέρ της χρήσης POS εφόσον υπάρξει σύνδεση με ακατάσχετο επαγγελματικό στο 100%, ενώ ζητούν επίσης μείωση των ποσοστών φορολόγησης και προκαταβολής, επαναφορά των 100 δόσεων, εξορθολογισμό των προμηθειών των τραπεζών με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και ακατάσχετο λογαριασμό ανεξαρτήτως POS. Παράλληλα, όσον αφορά το ασφαλιστικό, προτείνουν επαναφορά των 100 δόσεων με πάγωμα των προηγούμενων οφειλών, άμεση μείωση των ποσοστών 26,95% στον ασφαλιστικό τομέα, σταθερό και  μακροχρόνιο ασφαλιστικό σύστημα, κατάργηση του χαρατσιού 5% επί του ΟΑΕΔ κ.α.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα