Παρατείνεται η αγωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση

Χάθηκε η προθεσμία της 20ής Φεβρουαρίου, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται πλέον στην επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 07:58
UPD:08:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, σύμφωνα με τον Γερούν Ντέισελμπλουμ, ενώ οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην προσέγγιση των θέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, προκειμένου οι επικεφαλής να επιστρέψουν στην Αθήνα εάν είναι δυνατόν πριν από τις 20 Φεβρουαρίου. Σημαντικές συναντήσεις στην Αθήνα σήμερα του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως επισήμανε χθες ο κ. Ντέισελμπλουμ, η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Εurogroup, ενώ προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του προγράμματος η συμμετοχή του ΔΝΤ. Πάντως, επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε «οξεία κρίση», με δεδομένο ότι δεν θα χρειαστεί χρήματα μέχρι το καλοκαίρι.

Η χθεσινή τοποθέτηση του κορυφαίου αξιωματούχου της Ευρωζώνης δεν προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες, με δεδομένη την καθυστέρηση που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό. Ούτως ή άλλως εδώ και αρκετές μέρες είχε διαφανεί ότι ήταν πολύ οριακό να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αυτό που τώρα έχει τεθεί ως προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του επόμενου μήνα, αλλά να μην πλησιάσουμε τις εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου με το ελληνικό ζήτημα ανοικτό.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ διεμήνυσε χθες ότι η δεύτερη αξιολόγηση για το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.   

Φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες υπάρχει σημαντική κινητικότητα μεταξύ των δύο πλευρών, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην πρόταση που έδωσαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή. Η κυβέρνηση δεν απάντησε στους θεσμούς αν την αποδέχεται, ωστόσο κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες υπογράμμιζε χθες ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος πάνω σε ένα περίγραμμα και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Το συνολικό πακέτο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στις συναντήσεις του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ η ίδια πηγή ανέφερε ότι μαζί με τον επίτροπο βρίσκονται στην Ελλάδα και τεχνοκράτες της Κομισιόν. Ο κ. Μοσκοβισί θεσμικά δεν είναι αρμόδιος να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση, ωστόσο η εμπλοκή εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει συχνά η Κομισιόν για την άρση κάποιου αδιεξόδου. Οι συζητήσεις γίνονται στη βάση της πρότασης των θεσμών, η οποία προβλέπει τη λήψη προληπτικών μέτρων 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Αυτό που δείχνουν πλέον να αποδέχονται ως βάση συζήτησης είναι το «σπάσιμο» αυτών των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων σε δύο ισόποσες δόσεις 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η πρώτη θα νομοθετηθεί τώρα και η δεύτερη μετά το 2018, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης το θέμα της διάρκειας της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%, με τους θεσμούς να προτείνουν πενταετία και η κυβέρνηση τριετία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει μια συνολική απόφαση, η οποία ναι μεν θα προβλέπει τα προληπτικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την ελάφρυνση του χρέους, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αναπτυξιακά κίνητρα σε περίπτωση υπεραπόδοσης στον δημοσιονομικό τομέα. Όλα αυτά τα συζητούν από την πλευρά τους οι θεσμοί, δηλαδή την ανάληψη δέσμευσης προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το 2018, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο πρόγραμμα, αλλά και η λήψη απόφασης από την κεντρική τράπεζα για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συζητούν, επίσης, εάν η κυβέρνηση υπερκαλύψει τους στόχους, το ποσό της υπεραπόδοσης να κατευθυνθεί σε αναπτυξιακές δράσεις, καταπολέμηση ανεργίας και στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά.

Η ελληνική οικονομία απασχόλησε χθες την ολομέλεια της Ευρωβουλής, όπου έγινε ειδική συζήτηση για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης - είναι αλήθεια, με πολύ μικρή παρουσία ευρωβουλευτών.

Την Κομισιόν εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος για το Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος χαρακτήρισε εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εάν όλες οι πλευρές κάνουν μια τελευταία προσπάθεια στον δημοσιονομικό τομέα. Όπως είπε, «το 2016 η Ελλάδα υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς στόχους, φέτος είμαστε σε καλό δρόμο, ενώ το κενό που υπάρχει για το 2018 μπορεί να καλυφθεί γιατί έχουν ήδη εντοπιστεί τα μέτρα». «Στις μεταρρυθμίσεις», είπε, «υπάρχουν ανοικτά θέματα αλλά μπορούν να κλείσουν σύντομα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Αυτό που επιχειρείται», συνέχισε, «είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, που έχουν διαφορετικές προβλέψεις στο δημοσιονομικό τομέα, ώστε να καλύψουμε τη διαφορά που υπάρχει και για αυτό χρειάζεται εποικοδομητική στάση από όλους, τους θεσμούς και την κυβέρνηση. Η οικονομία ανακάμπτει και τώρα που ανακάμπτει θα ήταν κρίμα να μη γίνει αυτό το τελευταίο βήμα».

Καταλήγοντας, ο κ. Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι «είναι καίριας σημασίας όλοι οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για να φτάσουμε στον στόχο». «Εμείς ως Κομισιόν θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά για μια συμφωνία και θέλουμε και οι υπόλοιποι να κάνουν το ίδιο» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα