Κίνα: 1,9% η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή

Η χαμηλότερη σε χρονικό διάστημα ενός έτους τον Ιανουάριο
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2005 07:19

ΑΥΞΗΣΗ, σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο στην Κίνα, με τον χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, μειώνοντας τις πιέσεις που ασκούνται στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, καθώς η βελτίωση των εσοδειών, περιόρισε τις αυξήσεις του κόστους των τροφίμων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε 1,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή του σε ποσοστό 2,4%, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Web site, της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Πεκίνο. Αυτή η αύξηση, ήταν η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2003, αλλά και των προβλέψεων των οκτώ οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν, ότι η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα ήταν 2,3%.

«Οι πιέσεις του πληθωρισμού περιορίζονται», ανέφερε ο Liang Hong, οικονομολόγος της Goldman Sachs Group Inc., στο Χονγκ Κονγκ. Η Κεντρική Τράπεζα, θα διατηρήσει κατά πάσα πιθανότητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού αμετάβλητα, μέχρι το τέλος αυτού του έτους, όπου μια αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, είναι πιθανή.

Τον Οκτώβριο, η People's Bank of China, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, από τα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών, προκειμένου να περιορίσει την αύξηση των τιμών. Ανησυχία, σύμφωνα με τον διοικητή της, Zhou Xiaochuan, στις 7 Φεβρουαρίου, αποτελεί ο πληθωρισμός. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, βοήθησε την οικονομία της Κίνας, τη μεγαλύτερη – μετά την Ιαπωνία – να τετραπλασιάσει το μέγεθός της από το 1978.

Το κόστος των τροφίμων, το οποίο αποτελεί περίπου το 1/3 του δείκτη τιμών καταναλωτή της Κίνας, αυξήθηκε 4% τον Ιανουάριο και το κόστος των λαχανικών μειώθηκε κατά 10,2%, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Η αύξηση των τιμών των τροφίμων, ήταν η χαμηλότερη από το 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, μειώθηκαν 2,6% και των εξοπλισμού των μεταφορών, σημείωσαν μείωση 3,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα