Allied Irish: 55% αύξηση των καθαρών κερδών τη χρήση

Μετά τη μείωση του κόστους και την αύξηση των δανειοδοτήσεων
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2005 10:08

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 55%, καθώς αυξήθηκε ο δανεισμός στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν εμφάνισε το κόστος, που σχετίζεται με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, εμφάνισε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας, Allied Irish Banks Plc.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε 1.05 δισ. ευρώ (1,4 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 122,4 σεντς ανά μετοχή, από 677 εκατ. ευρώ ή 78,4 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της δανείστριας, που εδρεύει στο Δουβλίνο. Επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 991,1 εκατ. ευρώ.

«Η επίδοσή μας θα συνεχίσει να είναι εξαιρετική για ένα ακόμη χρόνο φέτος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Allied Irish.

Οι δανείστριες της Ιρλανδίας, ευνοούνται από την οικονομική ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται να είναι 5% φέτος, για ενδέκατο έτος, σε σύνολο 12 ετών, τονώνοντας τη ζήτηση για δάνεια από τις εταιρείες, αλλά και από τους αγοραστές κατοικιών. Η Allied Irish είχε καλύτερες επιδόσεις από την ανταγωνίστριά της, Bank of Ireland Plc, σε θέματα δανειοδότησης, αλλά και μικρότερη επίδραση, από την αλλαγή των λογιστικών της προτύπων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση των καθαρών της κερδών, είχε το κόστος ύψους 203 εκατ. ευρώ το 2003, το οποίο δεν επανέλαβε πέρυσι. Τα έξοδα της, σχετίζοντο με την πώληση της δραστηριότητας της Govett, αλλά και την αναδιάρθρωση του κόστους της, στην Ιρλανδία και την Πολωνία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, η οικονομία της Ιρλανδίας προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,25% φέτος, δύο φορές ταχύτερα από τον μέσον όρο της ανάπτυξης που προβλέπεται να σημειώσει η οικονομία των 12 χωρών-μελών της Ευρωζώνης, που συναλλάσσονται με το ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα