Για τον κίνδυνο μη συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ακόμη και στο ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch, σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.
Παραθέτοντας το βασικό της σενάριο για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, εκτιμά ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί στο «παρά πέντε», όταν η Ελλάδα βρεθεί υπό ισχυρές χρηματοδοτικές πιέσεις.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί την προληπτική νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων, ενώ ως αντάλλαγμα, ενδεχομένως, ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να παραμείνει συμβουλευτικός.
Προβλέπει παράλληλα, ότι θα υπάρξει σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων της β’ αξιολόγησης, η οποία θα συνδέεται άρρηκτα με τον ρυθμό εφαρμογής των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η Bank of America εκτιμά ότι ακόμη και σ’ αυτό το σενάριο, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος παρέχουν έναν ακόμη λόγο, προκειμένου ο Μάριο Ντράγκι να διατηρήσει τη χώρα εκτός του QE.
«Εάν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα προς το τέλος του 2017, μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις, τα οφέλη θα είναι περιορισμένα» τονίζει στη συνέχεια και προειδοποιεί ότι «χωρίς το QE, η διαπραγμάτευση για ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας είναι αρκετά πιθανή».
naftemporiki.gr