ΕΕΤ: Ενδείξεις βελτίωσης των τραπεζών

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 17:01
UPD:17:03
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, κατέστησαν σαφές ότι ο κλάδος έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε πολλούς τομείς.

Ενδείξεις βελτίωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διαπίστωσε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τα τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, κατέστησαν σαφές ότι ο κλάδος έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε πολλούς τομείς.

Ειδική αναφορά έκαναν στη μείωση της εξάρτησης για ρευστότητα από το ευρωσύστημα, στην επιστροφή των τραπεζών σε οργανική κερδοφορία, στην αυξανόμενη πρόσβαση στις αγορές και στη σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παρ’ όλα αυτά, διευκρίνισε το προεδρείο της Ένωσης, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, όπως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% σε βάθος τριετίας, η επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων, η περαιτέρω άρση των capital controls, η αποκατάσταση της θετικής πιστωτικής επέκταση και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Κατά τη διάρκεια τη συνάντησης, συζητήθηκαν, κατά κύριο λόγο:

  • οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνεται σκόπιμο να αναληφθούν σχετικά
  • οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι φορολογικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διαγραφή μη εισπράξιμων απαιτήσεων
  • τα ζητήματα που αφορούν την ρευστότητα και την πιστωτική επέκταση
  • οι προτάσεις για περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
  • η προετοιμασία των τραπεζών για την προσαρμογή τους στις επερχόμενες ρυθμιστικές εξελίξεις

Nωρίτερα, το προεδρείο της ΕΕΤ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα