Χ.Α.: Οι πιέσεις στα blue chip συνάντησαν αντίσταση και εξαντλούνται

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 15:03
UPD:15:04
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας οι θεσμικοί επιχείρησαν να ανακόψουν την κάθοδο του 25άρη χωρίς πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές και έτσι η εικόνα της ανόδου αρκετών blue chip επέτρεψε την επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος και το φρενάρισμα της καθόδου.

Η δυναμική ανοδικής συσσώρευσης που εμφανίστηκε όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στο σύνολο των χρηματιστηρίων του ευρώ σήμερα κυριάρχησε στο Χ.Α. Το βασικό σήμερα είναι ότι οδηγούν την άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, και  υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον  για αύξηση θέσεων σε blue chip (ΒΙΟ +3,60%, ΜΕΤΚ +2,79% ΜΥΤΙΛ +2,17%% ΦΦΓΚΡΠ +2,77%%) στη μέση των συναλλαγών.

Έχουμε διατήρηση του τζίρου και των όγκων που στις 14:40 έχουν αυξήσει το πλήθος των μετοχών που άλλαξαν χέρια σήμερα αφού ο συνολικός όγκος στο μέσο της διαπραγμάτευσης διαμορφώθηκε στα 62,910 από 44,025 εκατ. τεμάχια στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η ανοδική εικόνα των μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρέασε την διάθεση για ρίσκο στο Χ.Α.

Οι δείκτες στην Ευρώπη αφού ξεκίνησαν ανοδικά από νωρίς έχουν δείξει ότι αναζητούν ακόμα το μέγιστο μέρας και αναζητούν ευκαιρία με πλαγία δυναμική που αποκαλύπτει ανοδική ορμή σταθερής ισχύος.

Δικαιώθηκαν οι traders στα παράγωγα που έδωσαν μικρή προπορεία στα ΣΜΕ από τον 25άρη χθες, θεωρώντας πως η αυτοσυντήρηση των αγοραίων δυνάμεων θα προκαλούσε διακοπή στις πιέσεις. Η ζώνη μεταξύ των 636 και 640 μονάδων ξανά έγινε οροφή που ξεπεράστηκε πτωτικά και από σήμερα, όπως και χθες έγιναν τιμή στόχος σε περίπτωση εγκατάστασης της ανόδου.

Στην αρχή, από τις 10:30 ως τις 12:00 δοκιμάστηκαν επίπεδα τιμών για τον Γ.Δ. μεταξύ των 61614 και 620 μονάδων. Μετά εμφανίστηκε το μέγιστο μέρας  που μετά τις 12:40 και οι δείκτες εγκαταλείφθηκαν στις πιέσεις που τους οδήγησαν στο κατώτερο μέρας αφού οι θεσμικοί πέρασαν τότε Τραπεζικό δείκτη έστω και για λίγο κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης.  

Η αγορά της Αθήνας σήμερα βαδίζει πάλι στα χνάρια του τραπεζικού δείκτη που άνοιξε με μεγάλο ανοδικό χάσμα στις 741,13 μονάδες ήτοι με μεταβολή +1,71% το άνοιγμα δεν αποτέλεσε και μέγιστο του δείκτη σήμερα αφού αυτό εμφανίστηκε τρεις φορές με την τελευταία στις 12:43 ήταν λίγο κάτω από τις 751,0 μονάδες  μετά από αυτό ο δείκτης με νευρική πτωτική κλίση στις 13:39 από την αυξημένη προσφορά σημείωσε το ελάχιστο μέρας στις 720,6 από 732,6 μονάδες με απώλειες -1,11%.

Οι Γ.Δ. και 25άρης ακολούθησαν την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Στις 14:45 δεν αναζητούν το ελάχιστο μέρας. Αφού οι δείκτες κινούνται πλάγια με μικρές ανοδικές μεταβολές. Το αρνητικό κλίμα στις συναλλαγές εμφανίστηκε σήμερα μετά το πρώτο δίωρο και ως τις 13:55 ήτοι για μικρό χρονικό διάστημα.

Η αισιοδοξία στην Αθήνα σήμερα προκλήθηκε λόγω της εξέλιξης των συναλλαγών στην Ευρώπη, αλλά από τη φήμη πως θα βρεθεί διαδικασία για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης. Στις συναλλαγές ο τζίρος (κάτω από 25 εκατ. ευρώ) δείχνει πως λιγόστεψαν οι ενδοιασμοί.

Η διαπίστωση ωστόσο του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες κάτω από τις 730 μονάδες έδωσε ώθηση στη υποβόσκουσα διάθεση για αύξηση θέσεων και σε άλλα blue chip. Αυτό έδωσε μικρά κέρδη σε πολλούς κλάδους και μέτριες απώλειες σε λίγους. Για την πτώση τους ξεχωρίζουν οι κλάδοι στις εταιρίες Κοινής Ωφέλειας  -0,56%, Προσωπικών Οικιακών Ειδών -0,45%. Κρατώντας την κίνηση του μέσου όρου σε επίπεδα οριακά πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο και βέβαια αρκετά κάτω από τις κρίσιμες τεχνικά 640 μονάδες. Ο τζίρος στις 14:53 είναι 37,152 από 24,746 εκατ. ευρώ ανώτερος από την προηγούμενη μέρα.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν ανοδική τάση που έχει φέρει σημαντικές για το βάρος τους μεταβολές. Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών τάση μέτρια αισιόδοξης προσδοκίας. Τους βασικούς δείκτες επηρεάζει θετικά σήμερα η προσδοκία για την ανοδική μετά από μέρες έναρξη των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ.

Εδώ γίνεται προσπάθεια σαφούς αναχαίτισης των πιέσεων ώστε να αποφευχθεί η προσέγγιση του επίπεδου των 610 μονάδων. Υπάρχει για την ώρα προσπάθεια για εξεύρεση ισορροπίας για το Χ.Α. μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με την ζήτηση να υπερτερεί.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν θετικές  μεταβολές μετά από ένα ανοδικό πρώτο μέρος, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX +0,99%, ο CAC +1,28% και για τον FTSE100 +0,57%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές θα έχουν ανοδικό ξεκίνημα καθώς τα ΣΜΕ των δεικτών των αγορών της Νέας Υόρκης έχουν θετική εικόνα μεταβολής +0,23% για τον Dow και +0,23% για τον S&P500.

Οι δείκτες στο Χ.Α. στις 14:57 έχουν μεταβολή +0,83% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 616,81 από 612,86 μονάδες χθες, και για τον 25άρη άνοδος +0,80% με τον FTSEM στο +1,25%. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 53 από 42 και των πτωτικών 30 από 36 με αμετάβλητες τις 19 από 28.

Ο τζίρος έπιασε τα 38,112 από 24,869 εκατ. ευρώ χθες και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές δεν υφίστανται. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το θετικό πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα