Ανοδος στη Wall, πτώση στην Ευρώπη

Δύο πρόσωπα
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 00:01
UPD:06:20

Η ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ των ανησυχιών για πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με την έκρηξη δραστηριότητας στο μέτωπο των συγχωνεύσεων και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, οδήγησαν υψηλότερα τη Wall Street, ενώ η Ευρώπη υποχώρησε.

Τα κέρδη του Dow Jones ήταν μέτρια λόγω ανησυχιών των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των τιμών του πετρελαίου και της υποχώρησης του δολαρίου. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 62,59 μονάδες, ποσοστό 0,59%, φθάνοντας στις 10.673,79 μονάδες. Με άνοδο 0,93 μονάδων, ποσοστό 0,05%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.031,25 μονάδες.

Η ανακοίνωση χαμηλότερης των προσδοκιών αύξησης του πληθωρισμού συνιστά ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν θα επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Ομως υπάρχει μια άλλη μεγαλύτερη ανησυχία που ταλανίζει τη Wall Street, όπως τα εταιρικά κέρδη του πρώτου τριμήνου, και αυτός ο προβληματισμός αναμένεται να βάλει τροχοπέδη στην πορεία των μετοχών στη διάρκεια της ανοιξιάτικης περιόδου.

Οι αναλυτές προειδοποιούν προσοχή: πτώση κερδών προκαλώντας νευρικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης των κερδοφοριών βρίσκονται σε πτωτική τροχιά το τρέχον διάστημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής εταιρείας Thomson, η ανάπτυξη κερδοφορίας πρώτου τριμήνου για τις εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη Standard & Poor's 500 αναμένεται να αυξηθούν μόλις 7,1% από το προηγούμενο έτος, έναντι 20% της ετήσιας αύξησης το τέταρτο τρίμηνο.

Οι μετοχές εταιρειών βασικών υλών και του τομέα ενέργειας, με επέκταση στον κλάδο τεχνολογίας και βιομηχανίας, αναμένεται να είναι τα αστέρια του τριμήνου αναφορικά με τις κερδοφορίες, με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση 42% στον τομέα πρώτων υλών, 28% στον κλάδο ενέργειας και 12% στους τομείς τεχνολογίας και βιομηχανίας. Οσον αφορά στον κλάδο λιανικής, οι αναλυτές προβλέπουν πτώση 5% στα κέρδη.

Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το 47% των ανακοινώσεων ήταν προειδοποιήσεις και το 33% προοπτικές για υψηλότερα κέρδη.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διολίσθησαν για τρίτη συνεχή συνεδρίαση αλλά τα στοιχεία του πληθωρισμού και το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία αντιστάθμισαν μέρος των απωλειών.

Η μετοχή της κορυφαίας γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησε κατά 4,7% στον απόηχο απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,58% στις 1.0894,49 μονάδες, με τις απώλειες των τελευταίων τριών ημερών να έχουν οδηγήσει το δείκτη χαμηλότερα κατά 2% από τα υψηλότερα των τελευταίων 32 μηνών.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα κατώτερα δύο εβδομάδων, με απώλειες 0,84%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα