Ταϊβάν: Ετοιμη να υποδεχτεί τις τράπεζες της Κίνας για πρώτη φορά

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 07:34

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ, στο να επιτρέψει στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Κίνας, να δημιουργήσουν γραφεία αντιπροσώπευσής τους στη νήσο των 23 εκατ. κατοίκων, βρίσκεται η Ταϊβάν, για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια, καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές τους σχέσεις.

«Εχουμε ήδη επιτύχει τη συναίνεση, στο να επιτρέψουμε σε αυτές τις εταιρείες από την Ηπειρωτική Κίνα, να έρθουν εδώ», ανέφερε ο Kong Jaw- sheng, επικεφαλής της Οικονομικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ταϊβάν, σε συνέντευξη, που παραχώρησε χθες στην Ταϊπέϊ. «Είναι θέμα χρόνου πλέον και μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή», συμπλήρωσε.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει επιτρέψει σε επτά τράπεζες της Ταϊβάν, να δημιουργήσουν γραφεία αντιπροσώπευσής τους στο έδαφός της, ενώ άλλες τρεις σχετικές αιτήσεις, έχουν εγκριθεί. Οι επικεφαλής της Cathay Financial Holding Co. – του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ομίλου της Ταϊβάν – βρίσκονται σήμερα στην Κίνα, για την επίσημη έναρξη λειτουργίας μιας ασφαλιστικής εταιρείας venture, με την China Eastern Air Holding Co., την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Κίνας.

Υπολογίζεται ότι ένα εκατ. άνθρωποι από την Ταϊβάν, ζουν και εργάζονται στην Κίνα, όπου 100 εκατ. δολ. έχουν επενδυθεί από εταιρείες της Ταϊβάν, στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της νήσου.

«Η κίνηση αυτή, δείχνει την έντονη θέληση της Ταϊβάν, να αναπτυχθεί μέσα σε ένα περιφερειακό οικονομικό κέντρο», ανέφερε ο Andrew Chen, ο οποίος διαχειρίζεται 2,7 δισ. δολ., ως πρόεδρος της HSBC Asset Management, στην Ταϊβάν, συμπληρώνοντας: «Επίσης, δείχνει την καλή θέληση της κυβέρνησης προς την Κίνα, να προάγει την περιφερειακή οικονομική ενοποίηση, κάτι που θα βοηθήσει και την Ταϊβάν».

Από τη στιγμή του εμφυλίου πολέμου στην Κίνα, που τελείωσε με τη νίκη των κομμουνιστών το 1949, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, περιοχή αποστασίας, αφού η νήσος αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εθνική κυριαρχία της. Οι σχέσεις τους χειροτέρεψαν, από το 2000, με την εκλογή του Chen Shui-bian στην προεδρία της χώρας, ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία, υποσχόταν, την ανεξαρτησία της νήσου.

Η China Merchants Bank, η Industrial Bank Co., η Industrial & Commercial Bank of China (Asia) Ltd. και η Pudong Development Bank, τον Νοέμβριο του 2003 πήραν εγκρίσεις από τις αρχές της Ηπειρωτικής Κίνας, να δημιουργήσουν γραφεία αντιπροσώπευσής τους, στην Ταϊβάν. Ακόμη, περιμένουν την σχετιή έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της νήσου.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας - η Industrial & Commercial Bank of China, η Bank of China, η China Construction Bank και η Agricultural Bank of China – αναδιαρθρώνονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τις ξένες τράπεζες, οι οποίες θα μπουν στην αγορά του 1,3 δισ. κατοίκων ελεύθερα, από τα τέλη του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα