Nestle: Αύξηση 13% των κερδών από την L'Oreal το β' εξάμηνο

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 09:29

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 13%, καθώς ευνοήθηκε από την αύξηση της αξίας του μεριδίου της στην εταιρεία καλλυντικών L'Oreal SA, σημείωσαν το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στον κόσμο, Nestle SA. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν σε ποσοστό 4,8%, εξ αιτίας της συρρίκνωσης της ζήτησης στην Ευρώπη και της διολίσθησης του δολαρίου.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,88 δισ. ελβετικά φράγκα (3,34 δισ. δολ. ΗΠΑ), από 3,43 δισ. ελβετικά φράγκα, πριν από ένα έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News. Σύμφωνα με οκτώ οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η εταιρεία παραγωγής του στιγμιαίου καφέ, Nescafe και της σοκολάτας KitKat, προβλεπόταν να εμφανίσει κέρδη 4,03 δισ. ελβετικών φράγκων.

Ο επικεφαλής της, Peter Brabeck, 61 ετών, ο οποίος δαπάνησε περισσότερα από 17 δισ. δολ. ΗΠΑ σε εξαγορές μεταξύ του 2000 και του 2003, πέρυσι πούλησε το τμήμα παράδοσης της Nestle, Eisman και τα εργοστάσια παραγωγής κακάο στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία, καθώς μειωνόταν η ζήτηση στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί περίπου το 1/3 των εσόδων της εταιρείας. Η αύξηση του κόστους της ζάχαρης και της συσκευασίας, επηρέασε επίσης την κερδοφορία της Nestle.

«Οι αντίθετοι άνεμοι, από την αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, που «πνέουν» και το φτωχό κλίμα κατανάλωσης στην Ευρώπη, θα καταστήσει δύσκολη την επίτευξη της αύξησης των κερδών της εταιρείας φέτος», ανέφερε ο Edwin Slaghekke, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 6 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Nestle, με την Theodoor Gilissen Bankiers, στο Αμστερνταμ, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν εμπόδια εδώ και δύο χρόνια και φαίνεται ότι μάλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν». Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 44,32 δισ. ελβετικά φράγκα.

Η αύξηση της αξίας του μεριδίου 26,4% της Nestle στην L'Oreal, ήταν αποτέλεσμα της συγχώνευσης, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο των φαρμακευτικών εταιρειών Sanofi-Synthelabo και Aventis SA. Η L'Oreal, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής καλλυντικών στον κόσμο, κατείχε μερίδιο 10%, στην Sanofi-Aventis SA.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα