Lafarge: Και νέα αύξηση των κερδών φέτος, μετά του 2004

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 10:16

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ αύξηση των κερδών της, εκτιμά ότι θα εμφανίσει φέτος, η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, Lafarge SA, μετά την αύξηση της ζήτησης και των τιμών, στις δύο κύριες αγορές της, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που πέρυσι αύξησαν τα κέρδη της σε ποσοστό της τάξης του 19%.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 868 εκατ. ευρώ (1,14 δισ. δολ. ΗΠΑ), από 728 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του επικεφαλής της, Bernard Kasriel, σε συνέντευξη που παραχώρησε. Το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, τα κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό 15%, φθάνοντας τα 392 εκατ. ευρώ.

Η Lafarge, ευνοείται από την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, που τόνωσαν τις δαπάνες για τις κατασκευές τον περασμένο Οκτώβριο, σε επίπεδα ρεκόρ και στο 1,017 τρισ. δολ., επιτρέποντας έτσι στην γαλλική εταιρεία, να αυξήσει τις τιμές της. Ο Kasriel, είπε, ότι τα λειτουργικά κέρδη από τις κλασσικές δραστηριότητες της εταιρείας, θα αυξηθούν φέτος από 6%-8%, μετά την αύξηση της τάξης του 12,8%, που σημείωσαν το 2004.

Οι μετοχές της Lafarge, το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσαν αύξηση 17%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 13,3 δισ. ευρώ.

Στο σύνολο του έτους τα έσοδά της αναρριχήθηκαν κατά 5,7%, φθάνοντας τα 14,44 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των συγχωνεύσεων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, σημείωσαν αύξηση 7,7%, τη μεγαλύτερη, στην ιστορία της εταιρείας.

Σημειώνεται, ότι και ο πιο ζεστός και ξηρός καιρός στην Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική, επέτρεψαν την εξέλιξη των εργασιών στις κατασκευές. Η Lafarge, σχεδιάζει να διανείμει μέρισμα 2,4 ευρώ ανά μετοχή, από 2,3 ευρώ ανά μετοχή, που είχε διανείμει το 2003, σύμφωνα με τον Kasriel, 58 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα