Cap Gemini: Διπλάσιες ζημίες το β' εξάμηνο

Μετά το κόστος της μείωσης των θέσεων εργασίας
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 11:09

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ζημίες, ύψους 224 εκατ. ευρώ (297 εκατ. δολ. ΗΠΑ), εμφάνισε το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κομπιούτερ, της Ευρώπης, Cap Gemini SA, καθώς δαπάνησε περισσότερα για τη μείωση των θέσεων εργασίας και άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού της πίστωσης φόρων.

Οι καθαρές ζημίες της εταιρείας, διευρύνθηκαν από 107 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει πέρυσι. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη το δεύτερο εξάμηνο, αυξήθηκαν 5,4%, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν μείωση.

Η Cap Gemini, δαπάνησε περίπου ένα δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια, προκειμένου να μειώσει περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας, αλλά και του εμβαδού των γραφείων της, κίνηση η οποία την βοήθησε να έχει EBITA, έναντι ζημίας το πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε και πάλι ζημίες, για τρίτη συνεχόμενη χρήση, εξ αιτίας του υψηλού κόστους και του ανταγωνισμού από τις ινδικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Wipro Ltd.

«Το δεύτερο εξάμηνο δεν ήταν κακό και ήταν καλύτερο απ'ό,τι περίμενε η αγορά, καθώς υπήρχε κάποιος σκεπτικισμός», ανέφερε ο επικεφαλής της, Paul Hermelin, σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας: «Θα δούμε αξιοσημείωτη ανάκαμψη του μεριδίου μας το 2005».

Το δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 22%, φθάνοντας στα 3,32 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα του συμβολαίου συνεργασίας της, με την TXU Corp, που εδρεύει στο Ντάλλας των ΗΠΑ. Τα έσοδα, σύμφωνα με 16 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προβλεπόταν να ανέλθουν σε 3,33 δισ. δολάρια.

Οι καθαρές ζημίες του δευτέρου εξαμήνου, περιλαμβάνουν ποσόν ύψους 125 εκατ. δολ., για τον τρόπο που υπολογίζει η Cap Gemini τις μελλοντικές φορολογικές πιστώσεις, σύμφωνα με τον Hermelin. Δεκατρείς οικονομικοί αναλυτές, προέβλεπαν, ότι οι ζημίες της θα ανέλθουν σε 99 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησής της, το 2005 οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά 10% με τα EBITA, ως ποσοστό επί των πωλήσεων να σημειώνουν αξιοσημείωτη αύξηση, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του περυσινού έτους.

Διεθνώς, τα έσοδα της εταιρείας, από την παροχή υπηρεσιών κομπιούτερ, αυξήθηκαν 6,7%, φθάνοντας στα 607,8 εκατ. δολ. ΗΠΑ το 2004, σύμφωνα με τη εταιρεία ερευνών, Gartner Inc. σε έκθεσή της στις 8 Φεβρουαρίου, με την International Business Machines Corp., να συγκεντρώνει πέντε φορές μεγαλύτερες πωλήσεις από αυτές της Cap Gemini.

Το δεύτερο εξάμηνο τα EBITA αυξήθηκαν στα 78 εκατ. ευρώ, από 74 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το 2004, οι καθαρές ζημίες διευρύνθηκαν στα 359 εκατ. ευρώ από 197 εκατ. ευρώ, το 2003, τη στιγμή που οι πωλήσεις στο σύνολο της χρήσης, σημείωσαν αύξηση 9,3%, φθάνοντας τα 6,29 δισ.ευρώ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι θα μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 1.500, μέχρι τον Μάρτιο του 2005, ποσοστό περίπου 2,5%, του εργατικού της δυναμικού. Αυτός, θα είναι ο τέταρτος κύκλος απολύσεων, μετά από πολλά χρόνια.

Την τελευταία φορά που η εταιρεία διένειμε μέρισμα, ήταν το 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα