Τιτάν: Πρόταση για μέρισμα 0,52 ευρώ ανά μετοχή

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 16:04
UPD:16:18

Τη διανομή μερίσματος ύψους € 0,52 ανά μετοχή, έναντι € 0,475 της χρήσης του 2003, θα προτείνει το δ.σ. της ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαΐου του 2005.

Σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Τιτάν διαμορφώθηκε το 2004 σε € 1.104 εκ., αυξημένος κατά 6,6% έναντι του 2003. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 9,3% και ανήλθαν σε € 323 εκ. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά την αφαίρεση των φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν σε € 169 εκ., παρουσιάζοντας άνοδο 35%.

Τα λειτουργικά μεγέθη του Ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά από την ανατίμηση του Ευρώ κατά τη διάρκεια του 2004, ειδικά έναντι του δολαρίου. Με σταθερές τις ισοτιμίες, οι πωλήσεις του Ομίλου θα ήταν αυξημένες κατά 11% και τα λειτουργικά κέρδη κατά 12,6%.

Η άνοδος των λειτουργικών κερδών του Ομίλου οφείλεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της απόδοσης των διεθνών δραστηριοτήτων του Τιτάνα, οι οποίες υπερκάλυψαν την αναμενόμενη μείωση των κερδών στην Ελλάδα, με την ολοκλήρωση της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

Τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους ήταν σημαντικά αυξημένα λόγω του θετικού ισοζυγίου των εκτάκτων αποτελεσμάτων, που απορρέουν κυρίως από τη συναλλαγματική πολιτική του Ομίλου.

Στη μητρική εταιρεία Α.Ε.Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες στα € 431 εκ. για το 2004. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 148 εκ., παρουσιάζοντας μείωση 5%. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αντικατοπτρίζει τη μετατόπιση του όγκου τσιμέντου από την εγχώρια αγορά προς τις εξαγωγές κατά το τελευταίο μέρος του έτους, καθώς επίσης και τις αυξήσεις στα στερεά καύσιμα.

Οι αυξημένες αποσβέσεις ύψους € 41 εκ. (έναντι € 27 εκ. το 2003), μαζί με την αύξηση της πρόβλεψης για αποχώρηση προσωπικού οδήγησαν σε μείωση των καθαρών κερδών κατά 15%, στα € 95 εκ. Αν εξαιρεθούν οι δύο παραπάνω χρεώσεις, τα καθαρά κέρδη είναι στα ίδια επίπεδα με το 2003.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη φόρου εισοδήματος για την μητρική εταιρεία είναι προσωρινή και έχει γίνει χωρίς τον υπολογισμό Ειδικών Αφορολόγητων Αποθεματικών για τα οποία αναμένονται διευκρινίσεις από τις αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή του νόμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα