Του Κώστα Ιωαννίδη
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας οι θεσμικοί συνέχισαν την κάθοδο του 25άρη με πιέσεις για το σύνολο των blue chip με τις τραπεζικές μετοχές πάλι στο τιμόνι της αδιαπραγμάτευτης καθόδου.
Η δυναμική συσσώρευσης που από την Παρασκευή μεταμόρφωσαν σε επιθετικές κινήσεις ρευστοποίησης θέσεων συνεχίζεται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στο σύνολο των χρηματιστηρίων του πλανήτη για τους λόγους που αναφέρθηκαν στο σχόλιο πριν την έναρξη της συνόδου.
Το διαφορετικό σήμερα δεν είναι ότι οδηγούν την πτώση οι τραπεζικές μετοχές, αλλά ότι υπάρχει βία στη ρευστοποίηση θέσεων και υπάρχει ένα μόνο blue chip (ΣΑΡ +1,65%) στη μέση των συναλλαγών με κέρδη. Είναι η άνοδος του τζίρου και των όγκων που στις 14:35 έχουν πλησιάσει το πλήθος των μετοχών που άλλαξαν χέρια σε όλη τη προηγούμενη συνεδρίαση αφού ο συνολικός όγκος σήμερα στο μέσο της διαπραγμάτευσης διαμορφώθηκε στα 71,730 εκατ. τεμάχια.
Η καθοδική εικόνα των μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρέασε την διάθεση για ρίσκο στο Χ.Α.. Οι δείκτες στην Ευρώπη αφού ξεκίνησαν καθοδικά από νωρίς έχουν δείξει ότι όρισαν το ελάχιστο μέρας και αντιδρούν με πλαγιοανοδική δυναμική που αποκαλύπτει ορμή για ψηλότερα χαμηλής ισχύος.
Δικαιώθηκαν οι traders στα παράγωγα που έδωσαν καθαρά discount στα ΣΜΕ την Παρασκευή, θεωρώντας πως η εξέλιξη από το Eurogroup θα προκαλούσε συνέχεια στις πιέσεις. Η ζώνη μεταξύ των 636 και 640 μονάδων ξανά έγινε οροφή που ξεπεράστηκε πτωτικά και αυτό είναι ένας υπολογίσιμος παράγοντας στη σχεδίαση των κινήσεων των θεσμικών του Χ.Α. σήμερα.
Στην αρχή και από τις 10:45 ως τις 12:30 δοκιμάστηκαν επίπεδα τιμών για τον Γ.Δ. μεταξύ των 620 και 622 μονάδων που μετά τις 12:30 εγκαταλείφθηκαν για τα καλά αφού οι θεσμικοί πέρασαν τότε τον Γ.Δ. κάτω από τις 615 μονάδες με απώλειες πάνω από 3,3%.
Η αγορά της Αθήνας σήμερα βαδίζει πάλι στα χνάρια του τραπεζικού δείκτη που άνοιξε με πτωτικό χάσμα στις 785 μονάδες, ήτοι με μεταβολή -1,50% το άνοιγμα αποτέλεσε και μέγιστο του δείκτη σήμερα και μετά από αυτό ο δείκτης με κατακόρυφη πτωτική κλίση μετά από επτά λεπτά η προσφορά έφερε το πρώτο ελάχιστο μέρας στις 748 μονάδες με απώλειες -6,17%.
Οι Γ.Δ. και 25άρης ακολούθησαν την πορεία του τραπεζικού κλάδου και στις 14:45 αναζητούν το ελάχιστο μέρας. Μετά τις 14:30 αφού οι δείκτες δεν είχαν ακόμα ανακαλύψει το ελάχιστο, είναι ξεκάθαρο ότι συνεχίζεται η αναζήτηση για νέο κατώτερο μήνα και έτους.
Το αρνητικό κλίμα στις συναλλαγές εμφανίστηκε σήμερα μετά το πρώτο λεπτό και ως τις 14:55 ήτοι σε αρκετό χρονικό διάστημα.
Η απαισιοδοξία στην Αθήνα σήμερα δεν προκλήθηκε λόγω της εξέλιξης των συναλλαγών στην Ευρώπη, αλλά από τη διαπίστωση πως δεν υπάρχει βία για το ξεκαθάρισμα του τοπίου για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης. Στις συναλλαγές ο τζίρος ( πάνω από 39 εκατ. ευρώ) δείχνει πως δεν υπάρχουν ενδοιασμοί.
Η διαπίστωση ωστόσο του ενδιαφέροντος για πίεση του δείκτη για τις τράπεζες πάνω από τις 806 μονάδες έδωσε ώθηση στη υποβόσκουσα διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων και στα 25 blue chip. Αυτό έδωσε μεγάλες απώλειες σε τέσσερις κλάδους και μέτρια άνοδο σε πολλούς.
Για την άνοδό τους ξεχωρίζουν οι κλάδοι στις εταιρίες Κοινής Ωφέλειας -3,41%,Τραπεζών -6,96%, και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -3,10%. Κρατώντας την κίνηση του μέσου όρου σε επίπεδα πολύ κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο και κάτω από τις «θρυλικές» 640 μονάδες.
Ο τζίρος στις 15:01 είναι 33,743 εκατ. ευρώ ανώτερος από την προηγούμενη μέρα.
Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν πτωτική τάση που έχει φέρει σημαντικές για το βάρος τους μεταβολές. Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών τάση απαισιόδοξης προσδοκίας. Τους βασικούς δείκτες επηρεάζει αρνητικά σήμερα η αναμονή για την επίπεδη έναρξη των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ. Εδώ γίνεται προσπάθεια σαφούς καθοδικής διάτρησης του επίπεδου των 610 μονάδων.
Υπάρχει για την ώρα προσπάθεια για εξεύρεση ισορροπίας για το Χ.Α. μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με την προσφορά να υπερτερεί διαρκώς.
Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές μετά από ένα καθοδικό πρώτο μέρος, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.
Η εικόνα τους έχει ως εξής, για τον DAX -0,69%, ο CAC -0,80% και για τον FTSE100 -0,74%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές θα έχουν μάλλον πτωτικό ξεκίνημα καθώς τα ΣΜΕ των δεικτών των αγορών της Νέας Υόρκης έχουν θετική εικόνα μεταβολής -0,23% για τον Dow και -0,25% για τον S&P500.
Οι δείκτες στο Χ.Α. στις 14:48 έχουν μεταβολή -3,69% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 613,08 μονάδες χθες, και για τον 25άρη πτώση -3,18% με τον FTSEM στο -3,20%. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 31 από 20 και των πτωτικών 66 από 89 με αμετάβλητες τις 14 από 9.
Ο τζίρος έπιασε τα 40,192 από 34,071 εκατ. ευρώ την από 1,455 εκατ. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το αρνητικό πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.