Απωλειών συνέχεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 11:04
UPD:11:05
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Συνέχεια στις διευρυμένες απώλειες της Παρασκευής δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,25% στις 622,22 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 2,38% στις 1.670,12 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 9,38 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, 42 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 4,26% στις 577,46 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κάμψη κατά 5,44%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 6,63%, η Eurobank κατά 4,15%, η Alpha Bank κατά 3,93% και η Attica Bank κατά 4,88%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 2,81%, ενώ πέριξ του 2,10% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Viohalco και OΠΑΠ. Απώλειες της τάξης του 1,80% εμφανίζουν και οι μετοχές των Ελλάκτορα, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίου.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν σημαντική επιδείνωση, κινούμενες άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 18 μονάδες βάσης στο 7,318%, του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 32 μονάδες βάσης στο 7,897%, ενώ του 3ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 6,876%.

Οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, συνεχίζουν να αποτιμούν τον κίνδυνο της επί μακρόν παράτασης της διαπραγμάτευσης, καθώς η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της περασμένης Πέμπτης, αφήνει περιορισμένα περιθώρια σύγκλισης έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, δανειστές και Αθήνα βρίσκονται σε συνεχείς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με στόχο την άρση του αδιεξόδου, το οποίο έγκειται στην προληπτική νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων λιτότητας. Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση αρχίζει να «ψελλίζει» και τη λέξη εκλογές - ένα σενάριο, το οποίο θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ρεαλιστική οπτική, εφόσον διατηρηθεί η αδιάλλακτη στάση των θεσμών.  

Όσον αφορά την εικόνα της αγοράς, ο Απόστολος Μάνθος, αναλυτής της Δυναμικής Χρηματιστηριακής, τονίζει τα εξής: «Για άλλη μια φορά το ζητούμενο για τους “buyers” είναι η διακράτηση της ζώνης στήριξης των 638 με 635 μονάδων. Καθοδική καταστρατήγηση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, των 635 μονάδων θα φέρει τον δείκτη προ των πυλών των 610 μονάδων. Πάντως, σε αυτή τη φάση της αγοράς ο μόνος σύμμαχος των “buyers” είναι η διατήρηση του ανοδικού momentum στις διεθνείς αγορές, καθώς με το κατάλληλο χρονικό περιθώριο μπορεί να λειανθεί το υπάρχον βραχυχρόνιο αρνητικό κλίμα».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα