ΡΤΤ: Κέρδη ρεκόρ το δ' τρίμηνο μετά την αύξηση της ζήτησης

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 07:15
UPD:27/02/2005 06:46

ΚΕΡΔΗ, σε επίπεδα ρεκόρ, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη εταιρεία ενεργείας της Ταϊλάνδης, PTT Pcl, αποτέλεσμα των υψηλότερων πωλήσεων καυσίμων και πετροχημικών μετά την απόκτηση ενός διϋλιστηρίου.

Τα καθαρά κέρδη, υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 20,5 δισ. μπατ (534 εκατ. δολ. ΗΠΑ) την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, από 9,34 δισ. μπατ, που ήταν πριν από ένα χρόνο. Οκτώ οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της εταιρείας θα ανήρχοντο σε 16,4 δισ. μπατ. Οι πωλήσεις της εταιρείας, σημείωσαν άνοδο 46%, φθάνοντας στα 183,2 δισ. μπατ.

Οι τιμές της βενζίνης, του ντήζελ και των άλλων καυσίμων, που πουλήθηκαν από την PTT, αυξήθηκαν περισσότερο από το αργό πετρέλαιο, με αποτέλεσμα τα κέρδη της εταιρείας να αυξηθούν ανά παραγόμενο βαρέλι πετρελαίου. Η PTT, η οποία αύξησε τις τιμές λιανικής πώλησης βενζίνης τέσσερις φορές φέτος, θα καταβάλλει μέρισμα ρεκόρ, 6,75 μπατ, ανά μετοχή.

«Με τις τιμές των καυσίμων να διατηρούνται στα σημερινά υψηλά επίπεδα, η μετοχή της εταιρείας θα αυξηθεί περισσότερο», ανέφερε ο Waraporn Wiboonkanarak, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Seamico Securities Pcl, της τρίτης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας της Ταϊλάνδης. Ο ίδιος εισηγείται για τις μετοχές της PTT «buy». Το τρίμηνο, η μεγαλύτερη βελτίωση, προήλθε από τις μετοχές και τις θυγατρικές της ΡΤΤ.

Ειδικότερα, το τέταρτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της PTT Exploration & Production Pcl της εταιρείας, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Ταϊλάνδης, υπερδιπλασιάστηκαν. Η Thai Oil Pcl, η μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης της Ταϊλάνδης, η οποία ανήκει κατά το ήμισυ στην ΡΤΤ, εισέπραξε κατά μέσον 7,50 δολ. για κάθε βαρέλι που παρήγαγε πέρυσι, περίπου διπλάσια από το 2003, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Piti Yimprasert.

Οι μετοχές της ΡΤΤ, σημείωναν άνοδο 6 μπατ, ποσοστό 3%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 206 μπατ η μία. Διαπραγματεύθηκαν στα 202 μπατ η μία, στις 10:43' π.μ., ώρα Μπανγκόκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα