Επιμένει για ευρωομόλογα η Κομισιόν, αντιδρά το Βερολίνο

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 12:27
UPD:12:37
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Στο δημοσιεύμα αναφέρεται ότι στόχος των ομολόγων αυτών θα είναι να μειώσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας χωρών της Ευρωζώνης ή τη μετάδοση κρίσεων μέσω των τραπεζών. Η Κομισιόν έχει ως στόχο να ανακοινώσει μία λευκή βίβλο για το θέμα τον Μάρτιο.

Το «πακετάρισμα» χρέους των χωρών της Ευρωζώνης σε ένα νέο χρηματοπιστωτικό εργαλείο, που θα αποκαλείται «Ασφαλή Ευρωπαϊκά Ομόλογα» (European Safe Bonds) προωθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt.

Στο δημοσιεύμα αναφέρεται ότι στόχος των ομολόγων αυτών θα είναι να μειώσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας χωρών της Ευρωζώνης ή τη μετάδοση κρίσεων μέσω των τραπεζών. Η Κομισιόν σκοπεύει να ανακοινώσει μία λευκή βίβλο για το θέμα τον Μάρτιο.

Ωστόσο, στη Γερμανία υπάρχουν ήδη αντιδράσεις. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών έχει προειδοποιήσει τον υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η πρόταση αυτή αντιστοιχεί με την καθιέρωση «ευρωομολόγων από την πίσω πόρτα».

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι είναι αντίθετη με την πρόταση, σύμφωνα με διπλωμάτες της Ε.Ε.. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, έχει προφανώς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία έχει συστήσει ομάδα εργασίας που θα δημοσιεύσει έκθεση δύο ημέρες πριν από τη λευκή βίβλο της Κομισιόν, γράφει η γερμανική εφημερίδα. 

Κατά τη Handelsblatt, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ υποστηρίζουν την ιδέα των ασφαλών ομολόγων, προς απογοήτευση ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία πιστεύουν ότι δεν είναι δουλειά της κεντρικής τράπεζας να βοηθά την Κομισιόν στη δημιουργία νέων μέσων κρατικής χρηματοδότησης.

Τις πληροφορίες της εφημερίδας ότι το Βερολίνο διαφωνεί με την πρωτοβουλία της Κομισιόν επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ναντίν Κάλβεϊ, η οποία είπε ότι «η Γερμανία συνεχίζει να αντιτίθεται στην έκδοση κοινών ομολόγων για τις χώρες της Ευρωζώνης». 

«Γενικά, η αρνητική στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τα ευρωομολόγα δεν έχει αλλάξει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει αμφιβολίες εάν θα υπάρξει επαρκής ζήτηση για τέτοιους είδους χρηματοδοτικά εργαλεία, ιδιαίτερα σε κατάσταση κρίσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα