«Αγκάθι» η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 12:52
UPD:12:57
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βρυξέλλες

Του Νίκου Μπέλλου

Η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για επίτευξη πλήρους συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί συμφωνία τον Φεβρουάριο, γιατί από το Μάρτιο ξεκινάει μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος σε κράτη - μέλη (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) και οι πολιτικοί θα έχουν το μυαλό τους αλλού και όχι στην Ελλάδα.

Ο αξιωματούχος θεωρεί ως απολύτως αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τόσο γιατί την απαιτούν ορισμένα κράτη - μέλη, όσο και για λόγους ουσίας, δεδομένου ότι η οριστική αποχώρησή του θα οδηγούσε σε καθυστέρηση του προγράμματος.

Αναφορικά με τα προβλήματα, αναγνώρισε ότι σημαντικότερο εξ αυτών είναι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για επίτευξη του πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2019, και πάνω σε αυτό θα εστιάσουν οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο είπε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως τα εργασιακά και εκείνα της ενέργειας.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι τέσσερις θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να καταλήξουν σε μια ενιαία θέση και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να πετύχουμε συμφωνία το Φεβρουάριο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ», κατέληξε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα