Mε το βλέμμα στο Eurogroup το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 11:00
UPD:11:02
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν αναμονή της αυριανής, κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup για τη β’ αξιολόγηση.  

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,58% στις 650,23 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,61% στις 1.740,39 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,58 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 34 ενισχύονται, εννέα υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,89% στις 622,47 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 1,66%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,50%, η Eurobank κατά 0,78% και η Alpha Bank κατά 0,55%. Η Attica Bank αντίθετα, διολισθαίνει κατά 2,22%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Grivalia Properties αυξάνεται κατά 2%, ενώ στο 1,75% διαμορφώνεται η άνοδος για τη Σαράντης Γρ. και στο 1,35% για τις Τέρνα Ενεργειακή και Coca - Cola HBC. Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα υποχωρεί κατά 0,90%, της ΓΕΚ Τέρνα κατά 0,42% και της ΔΕΗ κατά 0,35%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, κινούμενες στα επίπεδα του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 7,024%, ενώ του 3ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 7,010% και του 2ετούς ομολόγου στο 5,901%.

Οι επενδυτές, εγχώριοι και διεθνείς, βρίσκονται εν αναμονή της αυριανής, κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκτιμάται ότι θα θέσουν τις βάσεις για το «ξεπάγωμα» των τεχνικών διαπραγματεύσεων, ώστε η β’ αξιολόγηση να κλείσει εντός του επόμενου μήνα.

Τη Δευτέρα, ο ESM ενέκρινε την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξέλιξη η οποία αποτιμήθηκε θετικά από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Σε κάθε περίπτωση όμως, την πορεία του Γενικού Δείκτη θα καθορίσει η άρση της αβεβαιότητας σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις και κυρίως, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τονίζει τα εξής: «Η έγκριση από τον ESM των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, μπορεί να μην είναι από μόνη της αρκετή για να αναστρέψει την μιζέρια και την εσωστρέφεια στο Χ.Α., αλλά σίγουρα έδωσε την αφορμή να 'ταραχτούν τα λιμνάζοντα ύδατα' της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Πρόκειται αναμφίβολα για μία θετική εξέλιξη που ενθάρρυνε τους αγοραστές σε μία κρίσιμη καμπή για την πορεία του Γενικού Δείκτη, που είχε αρχίσει να παίρνει επικίνδυνη κλίση.

»Επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για ανακατάληψη του κρίσιμου επιπέδου των 640 μονάδων, αλλά μόνο με την υπέρβαση και των 650 μονάδων θα υπάρξουν βάσιμες ελπίδες αναστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης που παραμένει πτωτική. Για δε τον Τραπεζικό δείκτη, δοκίμασε επίπεδα τιμών υψηλότερα των 826 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά υποχώρησε 'άτσαλα', ενώ μόνο με την υπέρβαση των 855 μονάδων θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα