Market Beat: Δοκιμή στην αυθεντικότητα του χθεσινού αγοραστικού ενδιαφέροντος

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 09:42
UPD:09:43
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Τη μέρα που έγινε σαφές πως το Eurogroup της Πέμπτης δεν θα φέρει την πολυπόθητη λύση, στο πρόβλημα των αδιεξόδων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η αγορά αποφάσισε να δείξει πως έχει μέσα της ζωντάνια. Ήταν οι Τράπεζες που με την άνοδό τους από την προσυνεδρίαση έδωσαν το σύνθημα για γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Όσα συνέβησαν χθες, ξάφνιασαν αρκετούς εγχώριους παράγοντες. Από εκεί που προέβλεπαν παράταση στη μιζέρια και την απαξίωση αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στην υπόθεση της αξιολόγησης όλοι, μαζί και η στήλη, αναζητούσαν τη βάση της αλλαγής στη διάθεση των θεσμικών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με τα πολλά κατέληξαν στον ESM και την απόφασή του για ξεπάγωμα των διαδικασιών για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Βέβαια αυτή η εξήγηση έχει απέναντι το ερώτημα: Γιατί κάτι ανάλογο δεν εμφανίστηκε τη Δευτέρα; Από όσα κυκλοφόρησαν στην αγορά για την ανόρθωση του φρονήματος των ξένων πιο κοντά στην πραγματικότητα βλέπουμε την οριστικοποίηση της συμμετοχής του ΔΝΤ. Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμβάλει στην διαμόρφωση συνθηκών πίεσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Βρυξέλλες. Η είσπραξη των απαραίτητων για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων μέχρι τον Ιούλιο, απαιτεί έναν ακόμα πολιτικό συμβιβασμό, που τον επιθυμούν και οι ισχυρότεροι εταίροι.  Η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ  , έχει ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό και οι τρέχουσες πολιτικές ηγεσίες δεν θα περάσουν άνετα με την Ελλάδα στο γκρεμό για μια χούφτα δις ευρώ. Η αυθεντικότητα θα δοκιμαστεί καθοριστικά στη συνέχεια.

Οι επενδυτές στο ΧΑ διαπίστωσαν, και μάλιστα αρκετοί εγχώριοι με έκπληξη, ότι οι πιέσεις στα Τραπεζικά blue chip που είχανε προκαλέσει αθροιστικά απώλειες στο δείκτη τους πάνω από -10% σε επτά συνόδους, μεταμορφώθηκαν σε αγοραστικό ενδιαφέρον από την προσυνεδρίαση. Οι μετοχές του κλάδου αύξησαν πάλι το ποσοστό συμμετοχής του τζίρου του στο συνολικό και η τάση τους επηρέασε τη διάθεση για ρίσκο και για μετοχές πολλών ακόμα κλάδων με αποτέλεσμα να υπάρξει γενίκευση της ανόδου και σημαντική βελτίωση της στατιστικής εικόνας της αγοράς.

Η απουσία ειδήσεων με ειδικό βάρος για την επενδυτική κοινότητα κάνει την στατιστική προσέγγιση της εικόνας της αγοράς σημαντική και αρκετά αξιόπιστη μπροστά στις αντικρουόμενες απόψεις κυβερνητικών στελεχών και ιθυνόντων των Βρυξελλών γύρω από την πορεία της αξιολόγησης.  Χθες, όσοι αποφάσισαν να αγοράσουν τις Τραπεζικές μετοχές και στα υψηλά ημέρας, στη λήξη της συνεδρίασης βρέθηκαν με λογιστικές τουλάχιστον ζημιές. Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να βρεθεί η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί προκειμένου να έχει σειρά επαφών με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις των εγχώριων Τραπεζών. Αυτές ανησυχούν από τις καθυστερήσεις που πιθανό να τις δυσκολέψουν στα επόμενα stress tests από την ΕΚΤ το 2018.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: «Η έγκριση από τον ESM των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, μπορεί να μην είναι από μόνη της αρκετή για να αναστρέψει την μιζέρια και την εσωστρέφεια στο Χ.Α., αλλά σίγουρα έδωσε την αφορμή να 'ταραχτούν τα λιμνάζοντα ύδατα' της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Πρόκειται αναμφίβολα για μία θετική εξέλιξη που ενθάρρυνε τους αγοραστές σε μία κρίσιμη καμπή για την πορεία του Γενικού Δείκτη, που είχε αρχίσει να παίρνει επικίνδυνη κλίση. Επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για ανακατάληψη του κρίσιμου επιπέδου των 640 μονάδων, αλλά μόνο με την υπέρβαση και των 650 μονάδων θα υπάρξουν βάσιμες ελπίδες αναστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης που παραμένει πτωτική. Για δε τον Τραπεζικό δείκτη, δοκίμασε επίπεδα τιμών υψηλότερα των 826 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά υποχώρησε 'άτσαλα', ενώ μόνο με την υπέρβαση των 855 μονάδων θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ   

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα βρέθηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο των πρώτων αποφάσεων του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 19.912 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,66% στις 2.280 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% στις 5.600 μονάδες, κλείνοντας αμφότεροι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε χθες δύο αποφάσεις, οι οποίες καθιστούν ευκολότερες τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της κατασκευής δύο αγωγών πετρελαίου, του Keystone XL και του Dakota Access, γεγονός το οποίο οδήγησε τον κλάδο των κατασκευαστικών υλικών σε κέρδη άνω του 2,50%.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,59% στα 53,06 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,14% στα 55,31 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε μείωση κατά 0,53% στα 1.209,20 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,24% στα 1,2501 δολάρια, το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,31% στα 1,0728 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 0,98% στα 113,78 γεν/δολάριο. 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, βελτίωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016, τα οικονομικά αποτελέσματα της Lockheed Martin, καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 988 εκατ. δολάρια ή 3,35 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 933 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στον αντίποδα, κατώτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα μεγέθη της Verizon, καθώς τα κέρδη ανήλθαν σε 4,5 δισ. δολάρια ή 1,10 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,86 δολάρια ανά μετοχή.

Την ίδια ώρα, στην κερδοφορία επέστρεψε η DuPont, σημειώνοντας καθαρά κέρδη 265 εκατ. δολαρίων ή 0,30 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι ζημιών 253 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Βελτίωση εμφάνισαν τέλος, και τα οικονομικά μεγέθη της Johnson & Johnson, καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 3,81 δισ. δολάρια ή 1,38 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 3,22 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικρά κέρδη εμφάνισαν στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο των εξελίξεων γύρω από το Brexit, όσο και της ροής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 361,92 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,43% στις 11.594 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 7.150 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40  κινήθηκε ανοδικά κατά 0,18% στις 4.830 μονάδες, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,89% στις 9.387 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,89% στις 19.499 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της BT Group κατακρημνίστηκε άνω του -20% εξαιτίας της επί τα χείρω αναθεώρησης των χρεώσεων για το λογιστικό σκάνδαλο στην Ιταλία. Πτώση κατά 1,81% σημείωσε και η μετοχή της Philips παρά τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας για την αναγκαιότητα έγκρισης του Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο. Η απόφαση συνιστά «ήττα» για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, η οποία προσδοκούσε στην απλοποίηση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, στην κερδοφορία επέστρεψε το δ’ τρίμηνο του 2016, η Royal Philips NV, χάρη στη βελτίωση των πωλήσεων στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών. Τα καθαρά κέρδη της ολλανδικής εταιρείας ανήλθαν σε 640 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 39 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Βελτίωση εμφάνισαν και τα οικονομικά μεγέθη της Easyjet,  καθώς τα έσοδα της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας αυξήθηκαν κατά 7,2% στα 977 εκατ. στερλίνες. Ο αριθμός των επιβατών παράλληλα, σημείωσε άνοδο κατά 8,2%.

Από την πλευρά της, επί τα χείρω αναθεώρησε η ΒΤ Group τις εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις του 2017 και του 2018, λόγω των μεγαλύτερων χρεώσεων για το λογιστικό σκάνδαλο του ιταλικού της βραχίονα. Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση των σχετιζόμενων απομειώσεων από 145 εκατ. στερλίνες σε 530 εκατ. στερλίνες.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, μικρή επιδείνωση εμφάνισε τον Ιανουάριο του 2017 ο σύνθετος οικονομικός δείκτης της Markit, καθώς υποχώρησε στις 54,3 μονάδες έναντι 54,4 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2016. Παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ο δείκτης απασχόλησης επιταχύνθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών.

Τέλος, σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από τις ανησυχίες των επενδυτών για την πολιτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αναμένει ο Fitch Ratings, σύμφωνα με νέα του έκθεση για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στην ανάλυσή του, ο αμερικανικός οίκος προειδοποιεί πως ο αυξανόμενος πολιτικός κίνδυνος ενέχει σημαντικές προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, λόγω της αναζωπύρωσης των χρηματοπιστωτικών πιέσεων.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με τζίρο ανώτερο των προηγούμενων συνόδων, να απελευθερώσουν το επενδυτικό κοινό από το άγχος της επιδείνωσης της τεχνικής εικόνας της αγοράς και των χαρτοφυλακίων τους. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η αταλάντευτα ανοδική πορεία των τιμών των βασικών δεικτών που ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα και εμφάνισαν ελάχιστο την τιμή ανοίγματος συνεπώς χωρίς ούτε δευτερόλεπτο σε αρνητικό πεδίο. Σημείωσαν το μέγιστο μέρας στις 12:32. Κατόπιν μετά από ελαφρά υποχώρηση από την κορυφή απέκτησαν επί ώρες πλάγια πορεία χωρίς εξάτμιση των αρχικών κερδών. Οι πιέσεις στο δεύτερο μέρος δεν κατάφεραν να φέρουν τους δείκτες σε επίπεδα κοντά στα ελάχιστα μέρας και άρα τους κράτησαν πάνω από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης.

Τα πάντα εξαρτήθηκαν από τις διαθέσεις των θεσμικών για τα Τραπεζικά blue chip που ήταν εξαιρετικά θετικές κάτι που δεν ανετράπη ριζικά όλη τη μέρα. Αυτό οδήγησε σε κίνηση των βασικών δεικτών και του Τραπεζικού σε θετικό αποκλειστικά πεδίο με μεταβολή μετά τις 11:05 που δεν έπεσε κάτω από το +2%. Το άνοιγμα του που αντιστοιχούσε στο   ελάχιστο μέρας για τον Τραπεζικό δείκτη ορίστηκε οριακά πάνω από τις 799 μονάδες (799,31 από 793,19 μονάδες) ενώ για τον ΓΔ ήταν 640,03 (+0,12%) από 637,44 και για τον 25άρη οι 1714,94 (+0,11%) από 1708,58. Μετά από το κατώτερο μέρας ξεκίνησε για τον 25άρη και τον ΓΔ μια ανοδική κίνηση που κράτησε ως τις 12:32  και έτσι οδήγησαν τους δείκτες με κέρδη που στο μέγιστο έγιναν +1,52% για τον ΓΔ και +1,48% για τον 25άρη. Η υπεροχή της ζήτησης για το μεγαλύτερο πλήθος των μετοχών του 25άρη έφερε κλείσιμο πιο κοντά στο μέγιστο και πάντως ψηλότερα από το μέσο της διακύμανσης στη μέρα.

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε απόλυτα από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +1,10% από -0,55% τη Δευτέρα, την ΕΤΕ στο +2,55% από -0,84%,  η ΠΕΙΡ +3,63% από -1,03% στις 23/1, και ΕΥΡΩΒ +3,20% από -1,11% χωρίς υψηλή  μεταβλητότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά με κάμψη του προς το τέλος. Η αγορά ωστόσο φάνηκε σήμερα ικανή να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 645 μονάδων. Επίσης κρατήθηκε μακριά από τις 622 μονάδες την πρώτη πρόσφατη στήριξή του Δεκεμβρίου. Η αγορά είχε στην πλάτη της σήμερα μια σειρά από αρνητικές παραμέτρους από το εσωτερικό αναφορικά με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε ριζικά προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (19 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 10) με ένα την ΕΧΑΕ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 30 από 20 την προηγούμενη σύνοδο, και 2 από 6 αμετάβλητες. Άρα, οι 8 από 14 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 45,300 από 22,348 0 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 20,09 από 9,77 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 44,34% από 43,72% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική πορεία, με πτώση με το καλημέρα αρχικά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλαγία νευρική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ. Η διάθεση  για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την προσδοκία για την οικονομική πολιτική του νέου Προέδρου Τραμπ αλλά και από το άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,29%, ο CAC είχε μεταβολή +0,07% με τον FTSE100 με μεταβολή +0,18%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με ανοδική δυναμική μετά από πτωτικό χάσμα, μετά οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν ανοδικές μεταβολές με τον Dow Jones Ind Av στο +0,14% και τον S&P500 στο +0,16%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,13% και έφθασε στις 646,51 από 639,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1729,83 από 1713,05 με μεταβολή +0,98%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,7 μονάδες ψηλότερα και κατά 1,2 τον 25άρη, κλείνοντας τους πιο ψηλά από το μέσο του εύρους διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +2,27% από -0,72%, ο FTSEΜ +2,26% από +0,66%, Κοινής Ωφέλειας +1,92% από +0,15%, Πρώτων Υλών +1,26% από +1,12%, Τηλεπικοινωνιών +1,25% από -0,56%, Κατασκευές Υλικά +1,16% από -1,85%, ο ΓΔ +1,13% από +0,02%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,06% από +0,75%, ο 25άρης +0,98% από +0,01%, Ταξίδια Αναψυχή +0,98% από +0,85%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,69% από +1,42%, Εμπορίου +0,61% από +0,61%, Ακίνητης Περιουσίας +0,56% από +0,32%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,53% από +0,10%, Πετρελαίου Αερίου +0,30% από -0,40%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών -0,61% από +0,81% και Τεχνολογίας -0,03% από +0,82%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,300 από 22,348 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,767 από 1,302 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 33,623 από 19,578 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,537 από 0,733 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,758 από 45,376 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 62,446 από 32,104 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 65 από 54 των καθοδικών σε 40 από 50 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 17.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ολική αναστροφή στις προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση

Στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ξεκάθαρα ανοδική δυναμική στον 25άρη. Το ελάχιστο μέρας στις 1714,94 (+0,11%) ορίστηκε στο άνοιγμα. Οι εντολές αγοράς, έφεραν τον δείκτη στο μέγιστο μέρας στις 12:32 και ήταν οι 1738,37 (+1,49%) μονάδες. Η δυναμική που κυριάρχησε από τις 12:33 ως τις δημοπρασίες κράτησε τον δείκτη σε θετικό πεδίο με μεταβολή της τάξης του +1,00%. Το κλείσιμο με μεταβολή +0,98% ορίστηκε στις 1729,83 από 1713,05 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 9,296 από 4,639 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 1253 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1740,25 μονάδες και κατώτερο στις 1720,00. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 41 από 61 και οι 168 ανοικτές θέσεις διατηρήθηκαν με εκκαθάριση στις 1730,25 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1729,83 και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1732,50 μονάδες, με ανοικτά συμβόλαια 7616 από 7481. Οι επενδυτές με δραστικές αποφάσεις μετέτρεψαν σε premium το discount που ίσχυε για τα ΣΜΕ του 25άρη μετά τη δεύτερη στη σειρά διάψευση των δυσοίωνων προσδοκιών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,98%), πέρασε πάνω από την πρώτη αντίσταση στις 1727 μονάδες, όμως η κύρια αντίσταση στις 1736 - 1741 μονάδες, παραμένει ισχυρή και μόνο αυτής η διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στην ανοδική αντίδραση της Τρίτης. Οι πρώτες στηρίξεις που προτείνονται από τα εγχώρια τμήματα ανάλυσης εντοπίζονται στις 1713 και 1695 μονάδες. 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η 'νηοπομπή' των επτά καθοδικών συνεδριάσεων για τον Τραπεζικό δείκτη ανεκόπη, καθώς η πολυήμερη 'ανυδρία' εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο διακόπηκε" επισημαίνει .

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της έγκρισης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον ESM, που λειτούργησε σαν καταλύτης στην αγορά, παρά το γεγονός ότι δεν είναι κάτι το καινούργιο. Παράλληλα, η προσμονή της διεξαγωγής του Eurogroup της Πέμπτη ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών, έστω και αν οι δηλώσεις Μοσκοβισί διευκρίνισαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει τώρα συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, η οριστικοποίηση της συμμετοχής του ΔΝΤ και η de facto έναρξη των προεκλογικών περιόδων σε διάφορες Ευρωπαϊκές Χώρες, διαμορφώνουν συνθήκες πίεσης τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Γερμανία, για να υπάρξει συμβιβασμός το συντομότερο: για την Ελλάδα προκειμένου να εισπράξει ποσά απολύτως απαραίτητα για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων που κλιμακώνονται μέχρι τον Ιούλιο, αλλά και για τη Γερμανία που ενδεχομένως δεν επιθυμεί πλέον ακραίες καταστάσεις στην Ελλάδα, ενόψει του κλίματος αντισυστημικής συμπεριφοράς που καλλιεργεί ο Trump για την Ευρώπη. Με την Ελλάδα βεβαίως να πρέπει να αποδεχθεί την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018...

Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν σε περαιτέρω συναλλακτική υποχώρηση καθώς η ορατότητα παραμένει χαμηλή με την προσδοκία έγκρισης της 2ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να συνιστά το αισιόδοξο σενάριο, αλλά με τον πολιτικό κίνδυνο να είναι υπολογίσιμος.

Δεδομένα που πλήττουν τον Τραπεζικό κλάδο κυρίως, καθώς οι εξελίξεις έχουν "παγώσει" γύρω από τη δρομολόγηση δράσεων για τα NPLs και καθώς εκκρεμεί η νομοθέτηση συγκεκριμένων ακόμη επεμβάσεων.

Η βελτίωση, ωστόσο, της τεχνικής εικόνας θα απαιτήσει σταθερή βελτίωση της αξίας των συναλλαγών και υψηλότερα επίπεδα του Γενικού Δείκτη, με πρώτο εκείνο των 650 μονάδων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συναλλακτική αποχή συρρίκνωσε ιδιαίτερα και τη μεταβλητότητα.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Trump αποκαλύπτουν το στίγμα των προθέσεων του συγκρουσιακών χαρακτηριστικών νέου Αμερικανού Προέδρου. Το "Obamacare" οδεύει προς κατάργηση, δίνοντας το ακραία φιλελεύθερο στίγμα των επικείμενων δράσεών του στην Οικονομία, ενώ η απόσυρση των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου στον Ειρηνικό (TTP, Trans Atlantic Partnership), αποκαλύπτει τις διαθέσεις για προστατευτισμό και αναβίωση του απομονωτισμού καθώς διακήρυξε το δόγμα "Πρώτα η Αμερική".

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινμπιγκ υπεραμύνθηκε στο Νταβός τουελευθέρου Εμπορίου, στο οποίο η Κίνα οφείλει την μετεξέλιξή της σε οικονομική υπερδύναμη. Εξελίξεις που σηματοδοτούν νέα δεδομένα για την Παγκόσμια Οικονομία και τους μέχρι τώρα ρυθμούς μεγέθυνσης, ενώ ταραχώδη περίοδο αναμένεται να βιώσουν και οι Αγορές.

Επί του παρόντος πάντως διατηρούν την ψυχραιμία τους, αφού αδυνατούν να ποσοτικοποιήσουν τα δεδομένα που αφορούν το μελλοντικό ύψος των επιτοκίων και τις εταιρικές κερδοφορίες για να κατευθυνθούν αναλόγως.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές έφτασαν στα υψηλά τριών μηνών, σήμερα Τετάρτη, με τη βοήθεια του δυνατού φινάλε στη Wall Street, ενώ η ανάκαμψη του δολαρίου φάνηκε ευάλωτη όταν κάποιοι επενδυτές εμφάνισαν αυξημένο σκεπτικισμό σχετικά με τις πολιτικές του νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,1% στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου. Τα χρηματιστήρια της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας οδήγησαν και τις περιφερειακές αγορές μετοχών υψηλότερα.

Το δολάριο έσπασε την πρόσφατη αλυσίδα πτώσης του και οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα εν μία νυκτί, καθώς ο Trump μετατοπίζει το κέντρο βάρους της πολιτικής του πίσω στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης, μετά την εστίαση στον προστατευτισμό στις πρώτες ημέρες της θητείας του.

Ο Πρόεδρος Trump υπέγραψε δύο εκτελεστικά διατάγματα την Τρίτη για να προχωρήσουνε την κατασκευή της πρόσβασης στους αμφιλεγόμενου Keystone XL και Ντακότα, αγωγών πετρελαίου, αναστέλλοντας  βασικές περιβαλλοντικές δράσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, υπέρ της επέκτασης των ενεργειακών υποδομών.

Συναντήθηκε επίσης με ανώτερα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών (Big Three) των ΗΠΑ και τους πίεσε να κατασκευάζουν περισσότερα αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δολάριο σταμάτησε το τριήμερο σερί ηττών έναντι ενός καλαθιού αντιπάλων νομισμάτων και κινήθηκε υψηλότερα την Τρίτη, αν και βυθίζεται και πάλι ελαφρώς την Τετάρτη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup δεν θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία μέχρι τη μεθεπόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 20 Φεβρουαρίου. Χθες, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έχει άμεση πολιτική ανάμιξη στην αξιολόγηση, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο αυριανό Εurogroup.

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές εν όψει του Εurogroup της Πέμπτης. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι την Πέμπτη που συνεδριάζει το Εurogroup.

Τον πήχη των προσδοκιών για το προσεχές Eurogroup κατεβάζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης. «Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη συνάντηση της Πέμπτης» υποστήριξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος

Θετική προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδείχθηκε η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. για τις ζημιές των εμπορικών τραπεζών, στο πλαίσιο της απομείωσης του ελληνικού χρέους, τον Φεβρουάριο του 2012. Συγκεκριμένα, απορρίπτοντας τις προσφυγές δύο γαλλικών εταιρειών, οι οποίες διεκδικούσαν αποζημίωση 11 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ, το Γενικό Δικαστήριο αποφάσισε πως οι εμπορικές τράπεζες δεν δύνανται να επικαλούνται την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, ούτε την αρχή της ασφάλειας δικαίου στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, το αντικείμενο του οποίου υφίσταται συνεχείς προσαρμογές σε συνάρτηση με τις μεταβολές της οικονομικής συγκυρίας.

Η Ελλάδα έχει «πιο θεμελιώδη προβλήματα, οικονομικά και θεσμικά» από τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, τονίζοντας ότι «η εμπιστοσύνη εξακολουθεί να είναι ένα βασικό ζήτημα». Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η βελγική εφημερίδα L' Echo στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο κ. Ντέισεμπλουμ εξήγησε ότι αναφέρεται στην «εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών του ευρώ, αλλά και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών στη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας».

Η 30η Ιουνίου 2017 ορίστηκε ως νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού). Η απόφαση για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας ελήφθη από το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν σχετικών εισηγήσεων των συμβούλων του και αιτήματος ενδιαφερόμενου επενδυτή.

Στα 600 εκατ. ευρώ ανεβάζουν οι «καθυστερήσεις» το συνολικό ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων για τη «διάσωση» της Μαρινόπουλος, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συζήτηση μεταξύ των τραπεζών και των εμπλεκόμενων αλυσίδων επικεντρώνεται στη «διεύρυνση» κατά 30 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Το ζήτημα της εξασφάλισης των κεφαλαίων κίνησης για την κάλυψη των υποχρεώσεων μέχρι και τον Μάρτιο αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου ο σχεδιασμός εξυγίανσης να τεθεί σε εφαρμογή.

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,437 δισ. ευρώ εμφάνισε στο 12μηνο του 2016 (Ιανουάριος - Δεκέμβριος) ο κρατικός προϋπολογισμός, έναντι πλεονάσματος 2,270 δισ. ευρώ το 2015 και στόχου για πλεόνασμα 1,983 δισ. ευρώ.  Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 54,038 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,686 δισ. ή 3,2% έναντι του στόχου, ενώ το ύψος των δαπανών περιορίστηκε σε 55,179 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 791 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Παγκόσμια, ευρωπαϊκά, περιφερειακά και ελληνικά θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διοργανώνεται από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου. Τις εργασίες του Φόρουμ θα ανοίξει με ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Ευρωπαϊκό και Πολιτιστικό κέντρο των Δελφών, την Πέμπτη, 2 Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα. Συνεδριάσεις του Φόρουμ των Δελφών ΙΙ  θα πραγματοποιηθούν φέτος και στους συνεδριακούς χώρους στο γειτονικό ξενοδοχείο Αμαλία.

Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος, μιλώντας χθες σε ημερίδα του Συνδέσμου, με θέμα: «Το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων, μια κομβική μεταρρύθμιση για την επιχειρηματικότητα». Στην τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος  Ζαφείρης, τόνισε ότι «η βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης για την απλοποίηση της αδειοδότησης των δραστηριοτήτων, είναι η μετάβαση από τον ελεγχόμενο επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα σαν πιθανός παραβάτης των νόμων, στον υπεύθυνο επιχειρηματία.

Τέσσερις είναι οι αρχικώς ενδιαφερόμενοι για το 40,44% των μετοχών της Ηellenic Seaways που έχει στα χέρια της η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την αγορά, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς και ο σύμβουλός της η Lazard τηρούν σιγή ιχθύος, μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η Minoan Lines, η οποία ελέγχει ήδη το 48,4% της HSW, μία ακόμη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία, μία βορειοευρωπαϊκή ακτοπλοϊκή εταιρεία και ένα επενδυτικό fund που ήδη έχει ήδη παρουσία σε ελληνικό ακτοπλοϊκό όμιλο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Πτώση της τάξης του 1% εμφανίζει το τουρκικό νόμισμα, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο στο 8% το βασικό επιτόκιο. Οι πιέσεις στη λίρα αποδίδονται στην προσδοκία των αναλυτών για αύξηση του επιτοκίου, προκειμένου να στηριχθεί το υπό κατάρρευση τουρκικό νόμισμα. Η κεντρική τράπεζα ωστόσο, δέχεται πιέσεις ώστε να μην προχωρήσει στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φοβάται πως η αύξηση των επιτοκίων θα συμβάλλει στην περαιτέρω επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Δύο εκτελεστικές αποφάσεις για την υλοποίηση της κατασκευής των αγωγών Keystone XL και Dakota Access αναμένεται να υπογράψει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Ο πρώην πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε «παγώσει» τα σχέδια για την κατασκευή του Keystone XL, λόγω των αντιδράσεων διάφορων περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ο συγκεκριμένος αγωγός επρόκειτο να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ.

Μείωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Janus Capital Group. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 30,9 εκατ. δολάρια ή 0,17 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 46,6 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.  Σε προσαρμοσμένο επίπεδο, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,20 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα, διολίσθησαν κατά 6,1% σε 251,4 εκατ. δολάρια.  Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 0,24 δολαρίων και έσοδα 262,4 εκατ. δολαρίων.

«Λουκέτο» σε 62 επιπλέον υποκαταστήματα σχεδιάζει να βάλει η HSBC, προχωρώντας στην απόλυση περισσότερων από 180 υπαλλήλων. Πρόκειται για την τελευταία φάση του ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού ομίλου, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.  Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των συναλλαγών μέσω των υποκαταστημάτων, έχει συρρικνωθεί κατά 40% λόγω της αντίστοιχης αύξησης των ηλεκτρονικών και ψηφιακών συναλλαγών.

Βελτίωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016, τα οικονομικά αποτελέσματα της Lockheed Martin, ανταποκρινόμενα στις προσδοκίες των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 988 εκατ. δολάρια ή 3,35 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 933 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,25 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 3,05 δολαρίων.

Κατώτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Verizon, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4,5 δισ. δολάρια ή 1,10 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,86 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτής της Wall Street ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 0,89 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα, κινήθηκαν στα 32,34 δισ. δολάρια έναντι των εκτιμήσεων περί εσόδων 32,16 δισ. δολαρίων.

Στην κερδοφορία επέστρεψε η DuPont, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016. Τα καθαρά κέρδη της χημικής βιομηχανίας διαμορφώθηκαν σε 265 εκατ. δολάρια ή 0,30 δολάρια ανά μετοχή, έναντι ζημιών 253 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα αντίθετα, διολίσθησαν σε 5,21 δισ. δολάρια έναντι 5,30 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη αυξήθηκαν σε 0,51 δολάρια/μετοχή από 0,27 δολάρια/μετοχή το δ’ τρίμηνο του 2015.  Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 0,41 δολαρίων και έσοδα 5,30 δισ. δολαρίων.  

Βελτίωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Johnson & Johnson. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 3,81 δισ. δολάρια ή 1,38 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 3,22 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανήλθαν σε 1,58 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,56 δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα