Ασφάλειες: Eλεγχοι του ΥΠΑΝ και στον κλάδο ζωής

Για τα πιστοποιητικά φερεγγυότητας τη χρήση 2004
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2005 14:46

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν σε 49 ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου αυτοκινήτου, απέδειξαν ότι 22 εταιρείες λειτουργούσαν με ίδια κεφάλαια τα οποία υπολείπονταν του αναγκαίου περιθωρίου φερεγγυότητας. Το υπουργείο Ανάπτυξης απαίτησε από τις εταιρείες αυτές να κάνουν άμεσα αύξηση των ιδίων κεφαλαίων ύψους 133 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι το ύψος των Ιδίων Κεφαλαίων των 22 εταιρειών που είχαν πρόβλημα, ανέρχεται σε 271.376.000 ευρώ. Το ποσό που ζητήθηκε από το υπουργείο για την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 49% των Ιδίων Κεφαλαίων των εταιρειών αυτών, ενώ τα κεφάλαια που καταβλήθηκαν από τις εταιρείες ανήλθαν σε 241,3 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 88,91% των Ιδίων Κεφαλαίων τους.

Από τις 22 εταιρείες στις οποίες διαπιστώθηκε έλλειμμα στο αναγκαίο κεφάλαιο φερεγγυότητας, μόνο η εταιρεία ΙΝΤΕΡΕΛΛΑΣ ζήτησε να της διενεργηθεί πλήρης έλεγχος και ως εκ τούτου δεν θα λάβει πιστοποιητικό φερεγγυότητας μέχρι την περαίωση του ελέγχου.

Συγκεκριμένα, έγιναν εισροές κεφαλαίων στη ασφαλιστική αγορά, που ανέρχονται στο ποσό των 241,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι το ποσό αυτό αύξησε σημαντικά τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών και υπερβαίνει κατά 109 εκατ. ευρώ το ποσό που προσδιόρισε ο έλεγχος προς καταβολή, προκειμένου οι εταιρείες να καταστούν φερέγγυες.

Όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν αδιαλείπτως, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει ήδη τον τρόπο ελέγχου για την χορήγηση των πιστοποιητικών φερεγγυότητας της χρήσης 2004.

Επισημαίνεται επίσης, πως για την χρήση 2004, δεν θα ισχύσουν οι ευεργετικές διατάξεις του Ν. 3190 για τον τρόπο επένδυσης των περιουσιακών στοιχείων σε ασφαλιστική τοποθέτηση, που ίσχυσαν για τη χρήση του 2003, ενώ ο έλεγχος θα επεκταθεί και στις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ασφαλειών ζωής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα