Μέτρα για το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης

Ν/σ για την προστασία της κεφαλαιαγοράς από πράξεις χειραγώγησης και κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών»
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2005 15:34

Το νομοσχέδιο «για την προστασία της κεφαλαιαγοράς από πράξεις χειραγώγησης και από πράξεις κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών», παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Όπως επισήμανε ο κ. υπουργός το νέο σχέδιο νόμου ενσωματώνει στο εσωτερικό δίκαιο τις ρυθμίσεις της κοινοτικής Οδηγίας 2003/6/ΕΚ για την κατάχρηση αγοράς.

Με το σχέδιο νόμου διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης χειραγώγησης της αγοράς και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις πληροφορίες που καλύπτονται απο την απαγόρευση αυτή, καθώς, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το ν/σ αναφέρεται σε «προνομιακές» και όχι σε «εμπιστευτικές» πληροφορίες.

Παράλληλα, προσδιορίζονται με σαφήνεια οι έννοιες της χειραγώγησης της αγοράς και της εκμετάλλευσης προνομιακών πληροφοριών, ενώ κωδικοποιούνται οι υφιστάμενες διατάξεις για τα αντίστοιχα αδικήματα.

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μέρος μιας συνολικής νομοθετικής προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για την εξυγίανση και ενίσχυση του θεσμού της Κεφαλαιαγοράς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κατά την παρουσίασή του.

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση ένα ακόμη νομοσχέδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων εισαγωγής κινητών αξιών για διαπραγμάτευση σε οργανωμένες αγορές και την ειδική διαπραγμάτευση κινητών αξιών εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις Α.Ε. Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, τις Α.Ε. Επενδυτικής Διαμεσολάβησης (Α.Ε.Ε.Δ.) που θα αντικαταστήσουν τις Α.Ε.Λ.Δ.Ε., και τη λύση και εκκαθάριση των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Με το παρόν νομοσχέδιο, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, εισάγεται μια ολοκληρωμένη σειρά προληπτικών μέτρων, που στόχο έχουν την ενίσχυση της ορθής, έγκαιρης και επαρκούς πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού. Αυτό θα συμβάλει στην ισχυροποίηση της διαφάνειας της αγοράς και στην αποτροπή φαινομένων κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών και χειραγώγησης της αγοράς.

Παράλληλα, προσδιορίζονται με σαφήνεια οι έννοιες της «χειραγώγησης της αγοράς», όπως χειραγώγηση μέσω συναλλαγών ή εντολών για διενέργεια συναλλαγών, χειραγώγηση μέσω της διάδοσης ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών, εντολές για συναλλαγές όπου χρησιμοποιούνται παραπλανητικές μεθοδεύσεις ή τεχνάσματα.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν απαιτείται η ύπαρξη πρόθεσης από τον παραβάτη σε περίπτωση χειραγώγησης μέσω συναλλαγών ή σχετικών εντολών, αλλά δίνεται η δυνατότητα άμυνας στον παραβάτη να αποδείξει ότι οι συναλλαγές διενεργήθηκαν για θεμιτούς λόγους και ότι συνάδουν προς τις αποδεκτές πρακτικές της αγοράς.

Στην περίπτωση χειραγώγησης μέσω της διάδοσης ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών απαιτείται απόδειξη ότι ο διαδίδων γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει τον ψευδή ή παραπλανητικό χαρακτήρα των πληροφοριών.

Μια σειρά παραδειγμάτων και ενδείξεων, που περιλαμβάνονται στο νέο κοινοτικό πλαίσιο, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί μια συμπεριφορά ως χειραγώγηση ή όχι, θα μεταφερθούν ως Αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο εσωτερικό δίκαιο.

Καινοτομία του νέου θεσμικού πλαισίου αποτελεί το στοιχείο ότι οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα πρέπει να ειδοποιούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν έχουν την υποψία ότι συναλλαγές πελατών τους στοιχειοθετούν καταχρηστική εκμετάλλευση προνομιακών πληροφοριών ή χειραγώγηση της αγοράς. Προληπτικό χαρακτήρα έχουν, εξάλλου, και οι προβλεπόμενες αναλυτικές ρυθμίσεις για την καταγραφή, ηχογράφηση και αρχειοθέτηση των εντολών που λαμβάνουν τα πρόσωπα που διαμεσολαβούν κατ’ επάγγελμα στην διενέργεια συναλλαγών.

Αναφορικά με την κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών, το νομοσχέδιο αναφέρεται σε «προνομιακές» και όχι «εμπιστευτικές» πληροφορίες, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις πληροφορίες που καλύπτονται από την απαγόρευση.

Μία επιπλέον αλλαγή σε σύγκριση με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, είναι ότι όλες οι προνομιακές πληροφορίες θα πρέπει να δημοσιοποιούνται το ταχύτερο δυνατόν από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες. Παράλληλα, θεσπίζεται η υποχρέωση κατάρτισης καταλόγου με τα πρόσωπα που απασχολούνται από εισηγμένες επιχειρήσεις και τα οποία έχουν πρόσβαση σε προνομιακές πληροφορίες (insiders lists), καθώς και η υποχρέωση δημοσιοποίησης όλων ανεξαιρέτως των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από πρόσωπα ασκούντα διευθυντικά καθήκοντα σε εισηγμένες επιχειρήσεις και πρόσωπα που έχουν στενό δεσμό με τις τελευταίες.

Εξορθολογίζονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονταν από την υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ προβλέπεται ειδική διαδικασία για την ταχεία και ουσιαστική δικαστική εξέταση των προσφυγών κατά των σχετικών διοικητικών κυρώσεων.

«Στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα το επενδυτικό κοινό από φαινόμενα κατάχρησης της αγοράς και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια της κεφαλαιαγοράς, προσαρμόζουμε και κωδικοποιούμε τις υφιστάμενες ποινικές διατάξεις για τα αδικήματα της κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών και χειραγώγησης της αγοράς και προβλέπουμε την εξέταση των σχετικών υποθέσεων από Εισαγγελέα Εφετών», συμπλήρωσε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε:

«Το νομοσχέδιο έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα είναι αποτέλεσμα και της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και αφού έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις τους. Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο έχουν διαγραφεί οι περισσότερες "ανακριτικές" αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και έχουν παραμείνει οι κρινόμενες ως απολύτως αναγκαίες. Έχει προβλεφθεί αναλυτική διαδικασία για τις κατασχέσεις και τη λήψη καταθέσεων. Όσο αφορά τη μαγνητοφώνηση των εντολών, υπογραμμίζεται ότι προβλέπεται η εξασφάλιση της συναίνεσης του καλούντος-επενδυτή για τη μαγνητοφώνηση».

Τέλος, όπως είπε ο κ. υπουργός, στις διοικητικές κυρώσεις έχει γίνει μείωση των ανώτατων ορίων. Το ποινικό αδίκημα για τη χειραγώγηση έχει επαναδιατυπωθεί ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση από τη διοικητική παράβαση, ενώ η κακουργηματική περίπτωση της κατάχρησης είναι διατυπωμένη έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ισορροπία και να είναι εφαρμόσιμη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα