Στο κυνήγι των μεγαλοοφειλετών με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων για 857.718 άτομα με ληξιπρόθεσμα χρέη
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 12:10
UPD:12:10
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Κούρου 
[email protected]

Στο «στόχαστρο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν άμεσα 857.718 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη, εναντίον των οποίων μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων.

Η νέα «επιχείρηση» που στήνει η ΑΑΔΕ για «κυνήγι» των μεγαλοοφειλετών, ύστερα και από την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων πάνω από τα 94 δισ. ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων όσον αφορά το πλήθος των σχετικών ελέγχων και κατασχέσεων, αλλά ταυτόχρονα και την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων και στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού. Επισημαίνεται άλλωστε ότι 4.312.287 φορολογούμενοι, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, χρωστούν σήμερα πάνω από το περίπου 54% του ΑΕΠ στις εφορίες.

Αξίζει δε να σημειωθεί, με βάση και τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ότι από το σύνολο των 4.312.287 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.683.929 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Και από αυτούς οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 826.211, δηλαδή στο 49,06%.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν λάβει εντολή να αυξηθεί και ο αριθμός των ειδοποιητηρίων που αποστέλλονται στους οφειλέτες και από 25.000-30.000 που κυμαίνονται σήμερα να αυξηθούν σε 100.000, ενώ χωρίς καμία προειδοποίηση συνεχίζονται και οι κατασχέσεις λογαριασμών που στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από τη στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Συγκεκριμένα, σε καθημερινή βάση τα δικαστικά τμήματα των εφοριών στέλνουν στις τράπεζες χιλιάδες ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και σε όσους χρωστούν στην εφορία μικροποσά.

Οι τράπεζες με το που θα λάβουν ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο και στη συνέχεια «σηκώνουν» καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις.

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι ο ίδιος ο οφειλέτης βρίσκεται προ εκπλήξεως, καθώς δεν γνωρίζει τίποτα για τη διαδικασία, αφού η εφορία δεν του κοινοποιεί την απόφαση της κατάσχεσης και απλώς το μαθαίνει όταν πάει στην τράπεζα.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι πρώτοι στο «στόχαστρο» παραμένουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις οφειλών.

Ακόμη όμως και σε αυτούς τους οφειλέτες σχεδιάζεται να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, αφού τα στελέχη του υπουργείου έχουν αποφασίσει να τους σταλεί πρώτα ενημερωτικό mail προκειμένου να ενημερωθούν ηλεκτρονικά για το ύψος της οφειλής τους, αλλά κυρίως ότι επίκειται η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και φυσικά ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμενη διαδικασία από τον νόμο που προβλέπει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ακόμη και προσωποκράτηση.

Με την κίνηση αυτή οι παράγοντες του υπουργείου ευελπιστούν ότι αρκετοί από τους παραβάτες θα θελήσουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα και τη διαπόμπευση και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εντασσόμενοι στη μόνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα των 12 δόσεων.

Στο πλαίσιο, πάντως, αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ κάθε τρίμηνο θα δημοσιοποιείται ειδική λίστα με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία χρωστούν από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.

Οι συγκεκριμένες λίστες περιλαμβάνουν:

* για τα φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

* για τις επιχειρήσεις: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Στις νέες λίστες δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης, αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή δικαστικής απόφασης, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει όσον αφορά τη διάκριση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και μη, με το οποίο επιταχύνεται η σχετική διαδικασία για τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης, επιχειρείται ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει σταδιακά ο κατάλογος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο από τους οφειλέτες τα χρέη των οποίων δεν μπορούν και δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Έτσι, αν μία οφειλή χαρακτηριστεί ανεπίδεκτη είσπραξης, τότε η φορολογική διοίκηση εγκαταλείπει ουσιαστικά κάθε προσπάθεια για είσπραξή της, ενώ αφαιρείται και το όνομα του οφειλέτη από τη δημοσιευμένη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό και οι ελεγκτικές αρχές εστιάζουν τους ελέγχους στους φορολογούμενους με οφειλές που μπορούν να εισπραχθούν, ειδικά δε σε αυτούς που παρουσιάζουν βάσει της οικονομικής τους εικόνας μεγαλύτερο εισπρακτικό ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σε περίπτωση που ο οφειλέτης τελεί σε κατάσταση πτώχευσης, πρέπει για τον χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμης οφειλής του ως ανεπίδεκτης είσπραξης να έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης, ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η προσπάθεια του συνδίκου της πτώχευσης για τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας και την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου, ως πτωχευτικού πιστωτή.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο των πτωχευμένων ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ, γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ποσά δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν από τις εφορίες.

Από την άλλη πλευρά, πάνω από 8 δισ. ευρώ χρωστούν στο Δημόσιο και οι ΔΕΚΟ, χωρίς φυσικά να είναι γνωστό το πότε και εάν φυσικά τα ποσά αυτά θα εισπραχθούν ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το νέο «πακέτο» ερευνών που ξεκινά η ΑΑΔΕ περιλαμβάνει άμεσα δέσμευση του συνόλου (100%) των καταθέσεων, λογαριασμών και παρακαταθηκών, αλλά και των θυρίδων σε τράπεζες, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και διασταυρώσεων, για τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος τους και να αποφευχθεί ο χαρακτηρισμός των χρεών τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα