Kίνα: Επετράπη η πώληση ομολόγων σε γιουάν στους ξένους επενδυτές

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2005 13:50

ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ η Κίνα στις διεθνείς αντιπροσωπείες, όπως στην World Bank, να πουλήσουν ομόλογα στο εθνικό της νόμισμα, το γιουάν, για πρώτη φορά, παρουσιάζοντας τη χρήση του νομίσματός της από ξένους επενδυτές και ανοίγοντας την αγορά χρέους της χώρας.

Οι ξένοι οργανισμοί ανάπτυξης, που έδωσαν δάνεια ή κεφάλαια περισσότερα του ενός δισ. δολ. για έργα, ή εταιρείες στην Κίνα, θα επιλεγούν για έγκριση, σύμφωνα με του κανόνες που ανακοίνωσε σήμερα στο Web site της, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

Η Κίνα, ετοιμάζεται να καταστήσει το γιουάν, πλήρως ανταλλάξιμο και προσπαθεί να δημιουργήσει μια αγορά ομολόγων, προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση των εταιρειών από τον δανεισμό των τραπεζών. Η World Bank, η Asian Development Bank και η Japan Bank for International Cooperation, σχεδιάζουν να πουλήσουν από κοινού ομόλογα συνολικής αξίας τεσσάρων δισ. γιουάν (483 εκατ. δολ. ΗΠΑ), στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Oriental Morning Post, με έδρα τη Σαγκάη, στις 30 Δεκεμβρίου.

«Η αγορά ομολόγων της Κίνας, είναι μικρή αυτήν τη στιγμή και ακόμη δεν διαθέτει ξένους παίκτες», ανέφερε ο Zhu Wengin, επικεφαλής της International Finance Corp., του τμήματος δανεισμού ιδιωτών της World Bank, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Με την πώληση ομολόγων, θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της αγοράς». Ο Zhu, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα σχέδια για να επιτραπεί στους ξένους οργανισμούς να επενδύσουν ομόλογα σε γιουάν, ανακοινώθηκαν χθες. Επίσης, η κυβέρνηση της Κίνας σχεδιάζει να μειώσει τους περιορισμούς των ξένων επενδύσεων από τοπικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εταιρειών, στο πλαίσιο μείωσης του ελέγχου των κεφαλαίων.

Η Κίνα, που συνέδεσε την αξία του γιουάν στα περίπου 8,3 έναντι του δολαρίου, από το 1995, δέχεται την πίεση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών, προκειμένου να μετακινήσει το νόμισμα σε πιο ευέλικτο καθεστώς. Η κυβέρνηση της χώρας, έχει πει, ότι σχεδιάζει να κάνει το γιουάν μετατρέψιμο, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα