Πανελλαδικά οι έλεγχοι για την καταπολέμηση της νοθείας στα καύσιμα

Στη δημοσιότητα το νέο ν/σ για τον έλεγχο της διακίνησης και αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2005 15:36
UPD:15:46

Την επέκταση των ελέγχων για την καταπολέμηση της νοθείας των καυσίμων, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τον έλεγχο της διακίνησης και αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων, που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης. Μέσα στις επόμενες μέρες το ν/σ θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο συστήνεται Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (Πετρελαιοειδών Προϊόντων), με σκοπό τη διοικητική αναδιοργάνωση και λειτουργική αναβάθμιση του υφιστάμενου μηχανισμού των Κ.Ε.Δ.Α.Κ. με στόχο την επέκταση των ελέγχων. Έτσι, οι έλεγχοι που μέχρι σήμερα περιορίζονταν στα πρατήρια του νομού Αττικής, θα επεκταθούν σε όλη την αλυσίδα διύλισης, διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης πετρελαιοειδών προϊόντων πανελλαδικά.

Παράλληλα, μεταβάλλεται η διαδικασία επιβολής των προστίμων σε περίπτωση βεβαίωσης παραβάσεων για νοθεία και καθιερώνεται η καταβολή ποσοστού 20% επί του συνολικού προστίμου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση προσφυγής των παραβατών στα Δικαστήρια. Από τις 11 Φεβρουαρίου 2003 που ξεκίνησε η λειτουργία των Κ.Ε.Δ.Α.Κ., μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2005, έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 4.430 πρατήρια και έχουν εντοπιστεί 99 παραβάσεις.

Επίσης, με το νομοσχέδιο βελτιώνεται το ρυθμιστικό πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς των πετρελαιοειδών με την τροποποίηση διατάξεων του Ν.3054/2002. Πιο συγκεκριμένα διασφαλίζεται, σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο, η απευθείας πρόσβαση των ανεξάρτητων πρατηρίων στα διυλιστήρια της χώρας, για την αποκλειστική τροφοδοσία των ιδίων. Από το δικαίωμα της απευθείας πρόσβασης εξαιρούνται τα πρατήρια που έχουν αποκλειστική συνεργασία με εταιρεία εμπορίας ή φέρουν το σήμα της.

Ορθολογικοποιείται ακόμα η λειτουργία της αγοράς των πετρελαιοειδών με την παροχή της δυνατότητας στις μικρομεσαίες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να αυξάνουν τους αποθηκευτικούς τους χώρους, ανάλογα με τις επιχειρηματικές τους ανάγκες, συνδέοντας τον ελάχιστο όγκο αποθηκευτικών χώρων με τον όγκο των πωλήσεων του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

Ρυθμίζονται, εξάλλου, εκκρεμότητες που επιταχύνουν τη αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στη χώρα μας, με την παροχή διευκολύνσεων στη Δ.ΕΠ.Α. Α.Ε. για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου».

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα