Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 11:08
UPD:11:10
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στάση αναμονής τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν αναμονή τόσο των εξελίξεων γύρω από το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης, όσο και της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,22% στις 643,90 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,18% στις 1.727,29 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,56 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 21 ενισχύονται, 15 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,32% στις 615,07 μονάδες, καθώς η Eurobank σημειώνει κέρδη κατά 2,07% και η Εθνική Τράπεζα κατά 0,42%. Στον αντίποδα, η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,51%, η Alpha Bank κατά 0,54% και η Attica Bank κατά 2,56%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Σαράντης εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,25% ενώ στο 0,75% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Viohalco. H μετοχή της Jumbo αντίθετα, διολισθαίνει κατά 2,32%, της Τέρνα Ενεργειακή κατά 1,38% και των Ελληνικών Πετρελαίων κατά 0,68%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν νέα oριακές διακυμάνσεις, κινούμενες στα επίπεδα του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 5 μονάδες βάση στο 7,100%, ενώ του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,939% και του 3ετούς ομολόγου παραμένει σταθερή στο 7,335%

Την ίδια ώρα, σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σκληραίνει τη στάση του, καθιστώντας σαφές πως «ένα πρόγραμμα δίχως τη συμμετοχή του Ταμείου, δύσκολα θα λάβει την έγκριση της Bundestag».

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, ετοιμάζεται να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση στο προσεχές Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, προκειμένου να «γεφυρωθούν» οι διαφορές και να υπάρξει μία ύστατη λύση, η οποία αφενός θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αφετέρου θα σηματοδοτήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος Χρηματιστηριακή επισημαίνει τα εξής: «Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. παραβίασε την πρώτη σημαντική στήριξη των 650 μονάδων, μετατρέποντάς την στην πλησιέστερη σημαντική αντίσταση. Βρήκε προσωρινή (;) στήριξη στον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών που διέρχεται από τις 640 μονάδες. Ενδεχόμενη παραβίασή της θα θέσει σε κίνδυνο την βραχυπρόθεσμη τάση και θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την τεχνική εικόνα. Για την αποκατάστασή της απαιτείται η υπέρβαση τουλάχιστον των 657 μονάδων, γεγονός που μπορεί να συμβεί μόνο αν προκύψει κάποια θετική εξέλιξη στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα