ΤαΪλάνδη: Στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας τα επιτόκια

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 10:27

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, αύξησε η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας, τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Η Bank of Thailand αύξησε τα επιτόκια επαναγοράς ομολόγων, διάρκειας 14 ημερών, στο 2,25% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2001, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής διοικητής της τράπεζας στην Μπανγκόκ, Atchana Waiquamdee. H τέταρτη αύξηση των επιτοκίων από τον Αύγουστο, είχε προβλεφθεί από επτά οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

H Ταϊλάνδη, αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αποταμιεύσουν περισσότερα, μετά την άνοδο των τιμών των αυτοκινήτων και των κατοικιών. Οι δείκτες για δάνεια των εμπορικών τραπεζών στο 5,7%, οδηγούν την Ταϊλάνδη σε μεγαλύτερο χρέος και απειλούν την οικονομική ανάπτυξη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,2%, το 2004. Ο πληθωρισμός ενδέχεται να κινηθεί ανοδικά, μετά την αύξηση των τιμών ντήζελ από την κυβέρνηση.

«Θέλουν να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις μετά την αύξηση των τιμών του ντήζελ», ανέφερε ο Korawut Leenabanchong, επικεφαλής επενδύσεων της BOA Asset Management Co., που διαχειρίζεται 1,2 δισ. δολ. ΗΠΑ στην Μπανγκόκ, συμπληρώνοντας: «Η Bank of Thailand, είναι πιθανό να αυξήσει και πάλι το επιτόκιο επαναγοράς διάρκειας 14 ημερών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα