Τόμσεν για Ελλάδα: 21 χρόνια για να πέσει η ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 00:48
UPD:15:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο κ. Τόμσεν συμπλήρωσε ότι  η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία έξι, προκειμένου να μειώσουν την ανεργία τους στα επίπεδα της περιόδου 2001-2007 (φωτ. αρχείου).

Σε 21 χρόνια θα κατορθώσει η Ελλάδα να ρίξει την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα, όπως εκτίμησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Europe's Growth Challenge» του οικονομολόγου Άντερς Άσλουντ, ο κ. Τόμσεν συμπλήρωσε ότι η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία έξι, προκειμένου να μειώσουν την ανεργία τους στα επίπεδα της περιόδου 2001-2007.

Ο κ. Τόμσεν στάθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός πως, σε αυτές τις χώρες, η διαρθρωτική ανεργία είναι υψηλή, ο πληθωρισμός χαμηλός και το χρέος αυξημένο.

Μιλώντας γενικότερα για την ανεργία στην Ευρωζώνη, ο κ. Τόμσεν είπε ότι, βάσει εκτιμήσεων του ΔΝΤ, ανέρχεται σε περίπου 10%, με τη διαρθρωτική ανεργία να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8%.

Αναφερόμενος στη λιτότητα, είπε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη, προσθέτοντας πως η Ευρωζώνη έχει σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την αρχιτεκτονική της.

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων, απαιτείται διευκολυντική νομισματική πολιτική, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ορισμένες δημοσιονομικές δαπάνες στο πρότυπο του «σχεδίου Γιούνκερ» και περισσόερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα