Ε.Ε.: Ανεργία και πετρέλαιο συγκράτησαν την ανάπτυξη των υπηρεσιών

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2005 12:08

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο τομέας των υπηρεσιών στις 12 χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, καθώς η άνοδος της ανεργίας, απέτρεψε τους καταναλωτές να ξοδέψουν χρήματα και οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, συγκράτησαν την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο δείκτης, ο οποίος προκύπτει μετά από έρευνα σε περίπου 2.000 στελέχη εταιρειών, της NTC Research Ltd., του Reuters Group Plc, στο Λονδίνο, υποχώρησε στο 53 από 53,4 που ήταν το Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο Internet. Κατά μέσον όρο, 26 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στο 53,3.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Ευρωζώνη, παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν και οι δαπάνες των καταναλωτών, όπως και οι επενδύσεις, δεν αυξήθηκαν, τόσο, ώστε να υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά.

Στις 24 Φεβρουαρίου, η HVB Group, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, ανακοίνωσε, ότι σχεδιάζει να απολύσει τουλάχιστον 2.400 εργαζομένους φέτος, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας και να αυξήσει τα κέρδη.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό τον Φεβρουάριο, όπως και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με σχετική έρευνα της NTC, που δημοσιοποίησε την 1η Μαρτίου, αποτέλεσμα - εν μέρει - της αύξησης του κόστους του πετρελαίου. Τα συμβόλαια του πετρελαίου, διαπραγματεύθηκαν στα ψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών σήμερα, φθάνοντας στα 52,96 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα