Χ.Α.: Η αγορά με καθοδική κίνηση από το διεθνές κλίμα και την ανυπαρξία εξελίξεων

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 15:00
UPD:15:05
SOOC/Menelaos Myrillas

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα οι θεσμικοί συνέχισαν το ξεφόρτωμα των χαρτοφυλακίων τους. Η πτωτική εικόνα των μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μαζί με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της χώρας με τους πιστωτές, δεν συνέβαλε στην δημιουργία… θετικής διάθεσης για ανάληψη ρίσκου στο Χ.Α.

«Η αβεβαιότητα διατηρεί τη νευρικότητα», δήλωσε η στήλη σήμερα το πρωί στο Market Beat γνωρίζοντας πως το παρασκήνιο των Βρυξελλών δεν επέτρεψε να αναπτερωθούν οι ελπίδες πως η ελληνική πλευρά θα κάνει τις απαιτούμενες υποχωρήσεις ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Η αγορά της Αθήνας σήμερα βαδίζει στα χνάρια του Τραπεζικού δείκτη που άνοιξε με καθοδικό χάσμα μεγαλύτερο από της Παρασκευής στις 844,12 μονάδες ήτοι με μεταβολή -1,50% -1,14% το άνοιγμα δεν αποτέλεσε και μέγιστο του δείκτη σήμερα. Αυτό σημειώθηκε στο πρώτο λεπτό και ήταν οι 845, 44 μονάδες.

Στο πρώτο μέρος φαίνεται να έχει βρεθεί ο πυθμένας για τον Δείκτη που είναι κάτω από τις 824 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 823,31 από 859,2 ήτοι με μεταβολή -3,93%.  Η πτώση σε επίπεδα κοντά στις 823 μονάδες έγινε πριν τη συμπλήρωση 45 λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Για να βρεθεί στο μέσο της συνόδου με απώλειες της τάξης του -2,63% λίγο πάνω από τις 834 μονάδες. Το θετικό κλίμα στις συναλλαγές δεν εμφανίστηκε ούτε στιγμή σήμερα.

Αντίθετα αρχικά διαπιστώθηκε μια κίνηση κατακόρυφα πτωτική που μάλλον όρισε το ελάχιστο για τράπεζες και βασικούς δείκτες. Η απαισιοδοξία στην Αθήνα σήμερα δεν προκλήθηκε λόγω της εξέλιξης των συναλλαγών στην Ευρώπη, αλλά από τη διαπίστωση πως το melt up της αγοράς δεν είχε βάση κάτι χειροπιαστό αλλά τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες για ολοκλήρωση της β αξιολόγησης.

Στις συναλλαγές κυριάρχησε η επιφύλαξη αφού στο Χ.Α. μέτρησε το γεγονός πως διαπιστώθηκε ανυπαρξία προόδου στη διαδικασία  για τη διαπραγμάτευση της β αξιολόγησης.

Την πορεία του τραπεζικού δείκτη θα ορίζαμε ως σημαντική. Καθορίστηκε από πτωτικό χάσμα στην έναρξη πάνω  από -1% όταν για τον ΓΔ ήταν -0,54% και για τον 25άρη -0,59%.

Οι τιμές αυτές αποτέλεσαν την εγγραφή του μέγιστου μέρας για τον ΓΔ. Αμέσως μετά οι συναλλαγές με σταθερή υπεροχή στην προσφορά απέναντι στην ανύπαρκτη ζήτηση  έδωσαν στους δείκτες κατακόρυφη πτωτική κίνηση που μετά τις 11:14 έγινε πλάγια ανοδική κίνηση με μικρή αλλά σταθερή κλίση και φάνηκε ότι δεν αναζητούν το χαμηλό τους για σήμερα.  

Το αποτέλεσμα από την κίνηση του 25άρη ήταν να απλωθούν οι πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των κλάδων με τζίρο που στο πρώτο μέρος είναι αισθητά χαμηλότερος από της Παρασκευής. Η διαπίστωση ωστόσο της απουσίας ενδιαφέροντος για αγορές για τις τράπεζες μετά την πρώτη μισή ώρα δεν αντισταθμίστηκε από τη διάθεση για αγορές σε κάποιες έστω μετοχές. Το ενδιαφέρον για πιέσεις δεν αφορά μόνο τις νικήτριες της εποχής.

Στο μέσο της διαπραγμάτευσης η μεταβολή του 25άρη είναι -1,08% και ο Γ.Δ. χάνει -1,09% στις 14:45 έχοντας νευρική πλάγια κίνηση από τις 12:30 ως το μέσο της διαπραγμάτευσης σήμερα. 

Η αγορά κινείται υπό το κράτος  του ενδιαφέροντος για ρευστοποιήσεις παντού που εκδηλώθηκε στα blue chip εκτός των Τραπεζών. Αυτό έδωσε μεγάλες απώλειες σε λίγους κλάδους και μέτρια πτώση σε πολλούς άλλους. Για την άνοδό τους ξεχωρίζουν οι κλάδοι στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,02% από -3,28% την προηγούμενη σύνοδο και της Κοινής Ωφέλειας +0,50% από -1,71%, στις 13/1 την ίδια περίπου ώρα.

Ευνοούν την πτώση οι ισχυρές πιέσεις σε λίγες μετοχές όπως η ΓΡΙΒ -1,59%, ΛΑΜΔΑ -1,50%  και ΒΙΟ -1,44%.

Κρατώντας την κίνηση του μέσου όρου σε επίπεδα αρκετά κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο και χαμηλότερα από τις 645 μονάδες. Ο τζίρος στις 14:48 είναι 13,591 από 20,346 εκατ. ευρώ αρκετά χαμηλότερα από την προηγούμενη μέρα την ίδια περίπου ώρα.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν τάση που έχει φέρει σημαντικές για το βάρος τους μεταβολές. Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών απαισιοδοξία. Τους βασικούς δείκτες επηρεάζει αρνητικά σήμερα η βουτιά της στερλίνας και το πτωτικό άνοιγμα στην Νέα Υόρκη. Εδώ γίνεται προσπάθεια σεβασμού του επίπεδου των 640 μονάδων.

Επιτυγχάνεται για την ώρα μια ισχυρά για το Χ.Α. ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν αρνητικές  μεταβολές μετά από ένα νευρικό πρώτο μέρος, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,65%, ο CAC -0,64% και για τον FTSE100 +0,00%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές θα έχουν μάλλον ανοδικό ξεκίνημα καθώς τα ΣΜΕ των δεικτών των αγορών της Νέας Υόρκης έχουν μικτή εικόνα μεταβολής -0,02% για τον Dow και +0,21% για τον S&P500.

Οι δείκτες στο Χ.Α. στις 14:53 έχουν μεταβολή -1,01% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 645,10 μονάδες, και για τον 25άρη πτώση -1,18% με τον FTSEM στο +0,18%.  Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 32 από 27 και των πτωτικών 56 από 67 με αμετάβλητες τις 11 από 12.

Ο τζίρος έπιασε τα 13,801 από 20,457 εκατ. ευρώ και η αξία των πακέτων είναι 0,273 από 2,663 εκατ. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το αρνητικό πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα