Ολο το σ/ν για υπαίθριο εμπόριο και ωράριο

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2005 19:11
UPD:19:12

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

¶ΡΘΡΟ 1

Τροποποίηση διατάξεων του ν.2323/95, όπως ισχύει τροποποιηθείς από το ν.3190/2003

«1. Το άρθρο 1 του Ν. 2323/1995 , όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν .3190/2003 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Υπαίθριο εμπόριο , στάσιμο ή πλανόδιο , συνιστά η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας σε μη στεγασμένο χώρο και μη δυνάμενο να χαρακτηρισθεί ως επαγγελματική στέγη , σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 813/1978 , όπως αυτός κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. 34/1995 και ισχύει.

Ως μη στεγασμένοι χώροι , για την εφαρμογή του παρόντος νόμου , θεωρούνται και οι εγκαταστάσεις που φέρουν μόνο στέγαστρο ή και περίφραγμα , που δεν αποτελεί μόνιμη κατασκευή .

2. Ειδικά πλανόδιο εμπόριο συνιστά το εποχούμενο ή με οποιονδήποτε τρόπο κινητό εμπόριο. Aν ο φορέας της επιχείρησης επιθυμεί να εμπορευθεί ή εμπορεύεται χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη υποδομή σε συγκεκριμένο τόπο, για χρόνο περισσότερο από τριάντα ημέρες συνεχόμενες τότε η δραστηριότητα του διέπεται από τις διατάξεις περί στάσιμου εμπορίου . Ως κινητό εμπόριο θεωρείται και εκείνο που γίνεται με τη μέθοδο των επισκέψεων από πόρτα σε πόρτα ή με οποιαδήποτε άλλη παρόμοια μορφή, που πραγματοποιούν πρόσωπα, που δεν συνδέονται, με οποιαδήποτε σχέση, με νόμιμα οργανωμένη επιχείρηση». Η άσκηση του υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου επιτρέπεται μόνο σε χωριά και οικισμούς , όπου δεν υπάρχει στεγασμένο εμπόριο εδικά για τα είδη που χορηγείται η άδεια πλανόδιου πωλητή . Εξαίρεση αποτελούν οι κινητές καντίνες και οι πωλητές λευκών ειδών , που χρησιμοποιούσαν για την άσκηση της δραστηριότητας τους με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου , πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, όχημα χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Οικονομικών ως κινητό κατάστημα.

3. Για την άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου απαιτείται η κατοχή άδειας, που χορηγείται με απόφαση της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.), στα όρια του νομού της οποίας διαμένει ο ενδιαφερόμενος κατά τα δύο τελευταία έτη . Οι άδειες είναι δύο τύπων: 1) ¶δεια τύπου Α για πρωτογενή προϊόντα Γης (η οποία περιλαμβάνει και τα άνθη) και θάλασσας με ισχύ για όλη την Ελλάδα και 2) ¶δεια τύπου Β για τα λοιπά προϊόντα με ισχύ μόνο για τα διοικητικά όρια της Ν. Αυτοδιοίκησης η οποία την εκδίδει.

4. Σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με απόφαση του Νομάρχη συγκροτείται επιτροπή η οποία αποτελείται από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Εμπορίου της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ως πρόεδρο και από έναν εκπρόσωπο των παρακάτω φορέων, οριζόμενο από αυτούς: α) του οικείου επιμελητηρίου, β) του εμπορικού συλλόγου της πρωτεύουσας του νομού, γ) της ομοσπονδίας επαγγελματιών και βιοτεχνών του νομού, δ) του αντιπροσωπευτικότερου σωματείου μικροπωλητών του νομού, ε) της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων του νομού και στ) της οικείας Τροχαίας.

Η επιτροπή γνωμοδοτεί μέχρι την τελευταία ημέρα του μηνός Νοεμβρίου εκάστου έτους , για το επόμενο έτος, για τον αριθμό των ως άνω αδειών , κατά κατηγορία επαγγελμάτων που μπορεί να χορηγηθούν . Η γνώμη της επιτροπής υποβάλλεται στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση .

Η Ν. Αυτοδιοίκηση λαμβάνοντας υπόψη και την γνωμοδότηση της παραπάνω Επιτροπής με απόφασή της που εκδίδεται μέχρι την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου εκάστου έτους , καθορίζει τον ανώτατο αριθμό των αδειών κατά κατηγορία επαγγελμάτων που θα χορηγηθούν το επόμενο έτος.

Η απόφαση της Ν. Αυτοδιοίκησης δημοσιεύεται σε εμφανές σημείο της έδρας της.

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση άδειας πλανόδιου υπαίθριου Εμπορίου υποβάλουν μέχρι την 31 Ιανουαρίου εκάστου έτους αιτήσεις στην έδρα της αρμοδίας, σύμφωνα με το παρόν Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η απόφαση επί των αιτήσεων εκδίδεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων. Εάν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν εκδοθεί απόφαση, η αίτηση λογίζεται ως απορριφθείσα.

Οι άδειες οι οποίες χορηγούνται είναι τριετείς , δεν μεταβιβάζονται , ούτε μισθώνονται ή παραχωρούνται κατά χρήση.

5. Για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, απαιτείται άδεια η οποία χορηγείται από το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας, ύστερα από απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Οι άδειες άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου είναι τριετείς, είναι προσωποπαγείς, δεν μεταβιβάζονται, δεν εισφέρονται ούτε μισθώνονται ή παραχωρούνται κατά χρήση. Η άσκηση του υπαίθριου στάσιμου εμπορίου επιτρέπεται μέσα σε:

α. καθορισμένες και οριοθετημένες από τους δήμους και κοινότητες θέσεις της δικαιοδοσίας τους και

β. ιδιωτικούς χώρους»

6. Με αποφάσεις των Δημοτικών ή Κοινοτικών Συμβουλίων οι οποίες λαμβάνονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους για το επόμενο έτος, καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός των αδειών κατά κατηγορία επαγγελμάτων που θα χορηγηθούν το επόμενο έτος και προσδιορίζονται ισάριθμες, συγκεκριμένες θέσεις για την άσκηση των υπαίθριων στάσιμων εμπορικών δραστηριοτήτων. Η απόσταση μεταξύ δυο σημείων άσκησης υπαίθριου εμπορίου πρέπει να είναι τουλάχιστον εκατό (100) μέτρων σε περίπτωση πόλεων με πληθυσμό τουλάχιστον εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων και τουλάχιστον πενήντα (50) μέτρων σε πόλεις με μικρότερο πληθυσμό.

Οι θέσεις αυτές πρέπει να βρίσκονται εκτός:

α) των δημοτικών και λαϊκών αγορών , και

β) περιοχών που γειτνιάζουν ή ευρίσκονται σε μικρή απόσταση από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες και εισόδους αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μνημείων και εκκλησιών.

Η απόσταση των θέσεων άσκησης στάσιμου υπαίθριου εμπορίου από τις δημοτικές και λαϊκές αγορές κατά περίπτωση, πρέπει να είναι άνω των τετρακοσίων (400) μέτρων, για δήμους άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων, καθώς και για τους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η απόσταση από τις δημοτικές και λαϊκές αγορές κατά περίπτωση, θα πρέπει να είναι άνω των διακοσίων (200) μέτρων.

Αίτηση χορήγησης άδειας άσκησης Υπαίθριου στάσιμου εμπορίου από ιδιωτικό χώρο δεν γίνεται δεκτή αν δεν πληρούνται οι όροι της παρούσας παραγράφου.

7. Οι αποφάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων σύμφωνα με την παράγραφο 5 και 6 του παρόντος άρθρου, εκδίδονται αφού ληφθεί υπόψη η γνώμη α)του οικείου επιμελητηρίου, β) του εμπορικού συλλόγου, γ) της ομοσπονδίας επαγγελματιών-βιοτεχνών της περιοχής ,δ) της Πανελλήνιας ένωσης μικροπωλητών Θρησκευτικών και Εμπορικών Πανηγύρεων και μικροπωλητών `ατόμων με ειδικές ανάγκες παραδοσιακών ειδών , ε) της εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία ,στ) των αρμοδίων εφορειών αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού , εφόσον πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους , και ζ) της οικείας υπηρεσίας τροχαίας.

Για δήμους άνω των δεκαπέντε χιλιάδων κατοίκων ή για πρωτεύουσες νομών , οι αποφάσεις των Δημοτικών συμβουλίων της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου, εκδίδονται ύστερα από γνώμη επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου με έδρα τους εν λόγω δήμους και αποτελείται από ένα εκπρόσωπο του δήμου , ως πρόεδρο και από ένα εκπρόσωπο των παρακάτω φορέων , οριζόμενο από αυτούς α) του οικείου επιμελητηρίου, β) του εμπορικού συλλόγου, γ) της ομοσπονδίας επαγγελματιών-βιοτεχνών της περιοχής , δ) της Πανελλήνιας ένωσης μικροπωλητών Θρησκευτικών και Εμπορικών Πανηγύρεων και μικροπωλητών `ατόμων με ειδικές ανάγκες παραδοσιακών ειδών , ε) της εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία , στ) των αρμοδίων εφορειών αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού , εφόσον πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους , και ζ) της οικείας υπηρεσίας τροχαίας.

Οι παραπάνω γνωμοδοτήσεις σε θέματα της παραγράφου 6 λαμβάνονται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου εκάστου έτους , για το επόμενο έτος,.

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση θέσεως στάσιμου υπαίθριου Εμπορίου υποβάλουν αιτήσεις μέχρι την 31 Ιανουαρίου εκάστου έτους. Η απόφαση επί των αιτήσεων εκδίδεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων. Εάν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας αυτής δεν εκδοθεί η απόφαση, η αίτηση λογίζεται ως απορριφθείσα.

8. Οι αποφάσεις των Ν. Αυτοδιοικήσεων της παραγράφου 4 και των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων των παραγράφων 5 και 6 κοινοποιούνται 1) για μεν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας Πειραιά και τους περιλαμβανόμενους Δήμους και Κοινότητες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και 2) για δε τις λοιπές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους περιλαμβανόμενους Δήμους τους και Κοινότητες στις Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών και στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης .

Οι οριζόμενες προθεσμίες για την έκδοση των αποφάσεων των παραγράφων 4 και 7 είναι αποκλειστικές για τη διοίκηση Σε περίπτωση που παρέλθουν άπρακτες, χωρίς απάντηση της διοίκησης, οι άδειες θεωρείται ότι δεν χορηγούνται και οι σχετικές αιτήσεις απορρίπτονται.

Από το συνολικό αριθμό των αδειών των παραγράφων 4 και 5 , χορηγούνται κατά προτεραιότητα στις πιο κάτω κατηγορίες προσώπων, εφόσον έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις , έχουν υποβάλλει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και είναι άνεργοι ως εξής:

(α) μέχρι ποσοστού τουλάχιστον δέκα επί τοις εκατό (10%) τούτων, σε άτομα με αναπηρία σε ποσοστό πάνω από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) , συμπεριλαμβανομένων και των τυφλών στην περίπτωση άσκησης στάσιμου υπαίθριου εμπορίου.

(β) σε πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων μέχρι ποσοστού δεκαπέντε επί τοις εκατό (15%)

γ) σε αναπήρους και θύματα ειρηνικής περιόδου του Ν. 1370/1944, μέχρι ποσοστού δέκα επί τοις εκατό (10%)

δ) σε αναπήρους σε ποσοστό πάνω από πενήντα τοις εκατό, των οποίων η αναπηρία δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα μέχρι ποσοστού δέκα επί τις εκατό (10%)

ε) σε ομογενείς Βορειοηπειρώτες και σε ομογενείς παλιννοστούντες που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και τον Πόντο μέχρι ποσοστού τουλάχιστον δέκα επί τοις εκατό (10%) .

Για τις υπόλοιπες άδειες που απομένουν διενεργείται κλήρωση ανάμεσα στους ενδιαφερομένους από το νομαρχιακό, το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, κατά περίπτωση .

Κλήρωση διενεργείται και στην περίπτωση, όπου ο αριθμός των εχόντων προτεραιότητα από αυτούς οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση, κατά κατηγορία, υπερβαίνει τον αριθμό των αναλογουσών στην κατηγορία αυτή αδειών.

Επίσης, κλήρωση διενεργείται σε κάθε περίπτωση για τη συγκεκριμένη θέση στην οποία θα εγκαθίσταται ο κάθε κάτοχος της άδειας υπαιθρίου στάσιμου εμπορίου .

Όλες οι κληρώσεις λαμβάνουν χώρα την ίδια ημέρα και διεξάγονται δημοσίως. Στη διενεργούμενη κλήρωση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αθήνας-Πειραιά , Ανατολικής Αττικής ,Δυτικής Αττικής και Θεσσαλονίκης παρίσταται και πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , στις δε υπόλοιπες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υπάλληλος της οικείας Περιφέρειας με βαθμό Α , και στους Δήμους ή Κοινότητες, παρίσταται Υπάλληλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με βαθμό Α. Εάν δεν εξαντλείται ο αριθμός των προς διάθεση αδειών, οι άδειες αυτές δεν χορηγούνται μέχρι την επανάληψη της ανωτέρω διαδικασίας για το επόμενο έτος.

Αν ο αριθμός των αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι μικρότερος των προς χορήγηση αδειών, οι αιτήσεις γίνονται όλες δεκτές και διεξάγεται κλήρωση μόνο για τη συγκεκριμένη θέση που θα αντιστοιχεί στην κάθε άδεια.

Με απόφαση των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, ύστερα από γνώμη της επιτροπής ή των φορέων που αναφέρονται στην παράγραφο 7, κατά περίπτωση, καθορίζονται τα παραδοσιακά είδη και οι δραστηριότητες της περιφέρειάς τους.

9. Με Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης , που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως , καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης και ανάκλησης ή τροποποίηση αδειών πλανόδιου εμπορίου (υπαίθριου, στάσιμου) , οι προϋποθέσεις αναπλήρωσης των δικαιούχων , ζητήματα τα οποία αφορούν την άσκηση της εμπορίας από αυτούς και κάθε σχετικό θέμα

Για τη χωροθέτηση ορισμένων χαρακτηριστικών ή μεγάλων δραστηριοτήτων, που επηρεάζουν τη λειτουργία, τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της πόλης, απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων 'Έργων.

Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης ορίζονται οι ιδιαίτεροι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης ή ανάκλησης των αδειών άσκησης της δραστηριότητας υπαίθριου εμπορίου με αντικείμενο Ψυχαγωγικό, Καλλιτεχνικό ή Εκπαιδευτικό, ο χρόνος ισχύος των αδειών λειτουργίας, της αναπληρώσεως των δικαιούχων αδείας με άλλα πρόσωπα και κάθε σχετικό θέμα που ανάγεται στη λειτουργία αυτών.Μέχρι την έκδοση του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2323/1998, όπως έχουν τροποποιηθεί από τον ν. 3190/2003.»

2. Το άρθρο 2 του Ν. 2323/1995 , όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν .3190/2003 αντικαθίσταται ως εξής .

«1. Ειδικά για τους μετέχοντες στις εμποροπανηγύρεις απαιτείται άδεια που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 44 του ν. 2218/1994. Η ισχύς της άδειας αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε (5) συναπτές ημέρες, χορηγείται δε σε πρόσωπα που ασκούν υπαίθριο εμπόριο , σε εμπόρους και σε βιοτέχνες . Οι άδειες χορηγούνται , σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση , από το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας, ύστερα από απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, με την ευκαιρία θρησκευτικών ή άλλων επετειακών εορτών, για συγκεκριμένο χώρο και τόπο που προσδιορίζεται στην απόφαση. Δεν επιτρέπεται και είναι απολύτως άκυρη η με οποιοδήποτε τρόπο μετα βίβαση των αδειών ή η εισφορά τους ή η μίσθωση τους ή η παραχώρηση χρήσης τους για οποιοδήποτε λόγο. Δεν επιτρέπεται και είναι απολύτως άκυρη η άσκηση των δικαιωμάτων από την άδεια από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο με την εξαίρεση των τέκνων και συζύγου του δικαιούχου. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικαιούται μόνο μια άδεια . Απαγορεύεται η διεξαγωγή εμποροπανηγύρεως σε ιδιωτικό χώρο ή σε χώρο ο οποίος έχει μισθωθεί ή έχει παραχωρηθεί κατά χρήση από το Δημόσιο ή από το Δήμο ή Κοινότητα ή από εκκλησιαστικές αρχές ,σε τρίτους.

2. Ο Νομάρχης ύστερα από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου , που εκδίδεται μετά από γνώμη α)των οικείων επιμελητηρίων , β)του εμπορικού συλλόγου και γ) της ομοσπονδίας βιοτεχνών και επαγγελματιών του Νομού , καθορίζει τους όρους και προϋποθέσεις και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτομέρεια για τη διενέργεια κατά τις Κυριακές "παζαριού" σε προκαθορισμένους χώρους ευθύνης του. Τα είδη που μπορούν να πωλούνται στο "παζάρι" καθορίζονται με την ίδια απόφαση και είναι δεύτερης διαλογής ή μεταχειρισμένα.

Οι άδειες συμμετοχής στο "παζάρι" χορηγούνται με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Δεν επιτρέπεται με οποιοδήποτε τρόπο μεταβίβαση των αδειών ή η μίσθωσή τους ή παραχώρηση χρήσης τους για οποιοδήποτε λόγο και αιτία κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικαιούται μόνο μια άδεια . Απαγορεύεται η μίσθωση ή η παραχώρηση χρήσης του χώρου ή μέρος αυτού που έχει οριστεί για τη διενέργεια παζαριού, για άλλη δραστηριότητα, καθώς και η διεξαγωγή παζαριού σε χώρο ο οποίος έχει μισθωθεί ή παραχωρηθεί, κατά χρήση, από το Δημόσιο ή από το Δήμο ή Κοινότητα , σε τρίτον . Κάθε αντίθετη προς το παρόν εδάφιο δικαιοπραξία είναι απολύτως άκυρη και δεν παράγει αποτελέσματα.

Για την χορήγηση των αδειών εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 1 του παρόντος νόμου σχετικά με τη χορήγηση αδειών για υπαίθριο εμπόριο.

Τα παζάρια ιδρύονται από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μετά από εισήγηση Δήμου ή Κοινότητας, με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας-Πειραιά , και με πληθυσμό άνω των 20,000 κατοίκων για τις λοιπές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις., σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Δήμοι ή Κοινότητες οι οποίοι έχουν πληθυσμό μικρότερο από τα ανωτέρω, κατά περίπτωση, δεν δύνανται να ιδρύουν και να λειτουργήσουν παζάρια»

Τα παζάρια που έχουν ιδρυθεί από Δήμους ή κοινότητες , μετά την ισχύ του Ν. 2323/1995 καταργούνται από τη δημοσίευση του παρόντος. Συμβάσεις που τυχόν έχουν καταρτιστεί μεταξύ δήμων ή κοινοτήτων και φυσικών ή νομικών προσώπων για παραχώρηση Δημοσίου χώρου με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία παζαριού, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, θεωρούνται απολύτως άκυρες.

3. Το άρθρο 4 του Ν 2323/1995 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν 3190/2003 καταργείται.

4. Οι παράγραφοι 1, και 2 του άρθρου 5 του Ν. 2323/1995 , όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν .3190/2003 αντικαθίστανται ως εξής

«1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 2, στους παραβάτες των διατάξεων του νόμου αυτού για το υπαίθριο εμπόριο (πλανόδιο και στάσιμο) επιβάλλεται πρόστιμο από 300 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση της Αρχής η οποία εξέδωσε την συγκεκριμένη άδεια , το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την βεβαίωση της παράβασης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα .

Σε περίπτωση τρίτης και εφεξής παράβασης, το πρόστιμο διπλασιάζεται Σε περίπτωση περαιτέρω επαναλαμβανόμενων παραβάσεων, τηρουμένης της Αρχής της αναλογικότητας, η αρμόδια Αρχή μπορεί με απόφασή της να ανακαλεί προσωρινώς ή οριστικώς την άδεια.

2. Ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες από τον Αγορανομικό Κώδικα ποινικές κυρώσεις, ειδικά οι παρακάτω παραβάσεις τιμωρούνται αποκλειστικά:

α) με πρόστιμο 1000 ευρώ η έλλειψη άδειας,

β) με πρόστιμο 300 ευρώ η αυθαίρετη αλλαγή χώρου,

γ) με πρόστιμο 300 ευρώ η μη τήρηση ωραρίου,

δ) με πρόστιμο 300 ευρώ η μη αυτοπρόσωπη προσέλευση,

ε) με πρόστιμο 350 ευρώ η μη τοποθέτηση ζυγού σε εμφανές σημείο,

στ) με πρόστιμο 150 ευρώ η μη τοποθέτηση πινακίδων σε κάθε προϊόν με τις ενδείξεις της τιμής πώλησης ή της ποιότητας του προϊόντος ή της προέλευσης, καθώς και η αναγραφή αναληθούς προέλευσης αυτού,

ζ) με πρόστιμο 300 ευρώ η μη τοποθέτηση ειδικής πινακίδας στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός άδειας και το όνομα του κατόχου της.

η) με πρόστιμο 5.000 ευρώ όσοι διαθέτουν προϊόντα τα οποία δεν συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις παραστατικά.

Τα ως άνω πρόστιμα επιβάλλονται, άμεσα, με τη βεβαίωση της παράβασης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της παραγράφου 7.»

5. Το άρθρο 7 του Ν. 2323/1995 , όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 του Ν.3190/2003 , αντικαθίσταται ως εξής.

«1. Ο Υπουργός Aνάπτυξης μπορεί με απόφασή του να εγκρίνει την ίδρυση, τη μετακίνηση ή την κατάργηση λαϊκών αγορών στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αθήνας Πειραιά και Θεσσαλονίκης, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του οικείου Οργανισμού Λαϊκών Αγορών και γνώμη του οικείου Δήμου και της Διεύθυνσης Τροχαίας

2. Το Δ.Σ. των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών .

α) δίδει τις γενικές κατευθύνσεις και ασκεί έλεγχο επί των εργασιών του Οργανισμού,

β) εισηγείται στον Υπουργό Ανάπτυξης κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία των αγορών,

γ) αποφασίζει για θέματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας του Οργανισμού,

δ) επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις στους πωλητές λαϊκών αγορών σε περιπτώσεις παραβάσεων των κειμένων διατάξεων,

ε) αποφασίζει για θέματα εύρυθμης λειτουργίας και ελέγχου των λαϊκών αγορών,

στ) αναθέτει στις υπηρεσίες του οργανισμού την άσκηση των αρμοδιοτήτων του όπου κρίνει τούτο σκόπιμο,

ζ) αποφασίζει για την πραγματοποίηση ερευνών, σεμιναρίων, διαφημιστικών και επικοινωνιακών ενεργειών και γενικότερα προβαίνει σε κάθε δραστηριότητα για την επίτευξη των στόχων του,

η) γνωμοδοτεί για τον αριθμό και το είδος των χορηγούμενων αδειών επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών.

θ) Συντάσσει τροποποιεί και υποβάλλει στον Υπουργό Ανάπτυξης τον ετήσιο προϋπολογισμό και οικονομικό απολογισμό προς έγκριση.

3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης , μετά από γνωμοδότηση του Δ .Σ του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας –Πειραιά ή Θεσσαλονίκης αντίστοιχα , καθορίζονται οι υφιστάμενες κενές θέσεις ή συνιστώμενες και το είδος των επαγγελματικών αδειών για τις λαϊκές αγορές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας-Πειραιά ή Θεσσαλονίκης Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις επιτρέπεται να ιδρύουν, να μετακινούν και να καταργούν λαϊκές αγορές στις περιφέρειες του Νομού τους, μετά από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αφού ληφθεί υπόψη η γνώμη της οικείας Νομαρχιακής Επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Νομάρχη και αποτελείται: 1) από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εμπορίου της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ως Πρόεδρο, 2) από έναν εκπρόσωπο: α)του οικείου Δήμου, β) του οικείου Επιμελητηρίου, γ)του οικείου Εμπορικού Συλλόγου, δ) της Τροχαίας, ε) της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, στ)της Υπηρεσίας Πολεοδομίας, ζ) της Ομοσπονδίας ή του Συλλόγου Επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η) της Ομοσπονδίας ή του Συλλόγου παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

4. α. Μετά την έκδοση της Απόφασης του Υπουργού, κατά την παράγραφο 3, ο αρμόδιος Οργανισμός Λαϊκών Αγορών προβαίνει στην προκήρυξη των υφιστάμενων κενών ή συνιστώμενων θέσεων κατά είδος επαγγελματικών αδειών , σε προθεσμία δέκα ημερών από την έκδοσή της . Η προκήρυξη του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών , δημοσιεύεται σε δύο (2) τουλάχιστον Πανελλήνιας κυκλοφορίας ημερήσιες εφημερίδες., στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στα καταστήματα των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας Πειραιά ή Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, και στα καταστήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αθήνας Πειραιά ή Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα..

(β)Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών για τις λαϊκές αγορές, υποβάλλουν μέσα στην καθορισμένη ημερομηνία , η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών , αιτήσεις συνοδευόμενες με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά .

Εάν ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς χορήγηση αδειών, οι επί πλέον άδειες δεν χορηγούνται . Για τη χορήγησή τους απαιτείται επανάληψη της διαδικασίας με νέα προκήρυξη.

γ Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε τριμελή επιτροπή η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Υπουργού , που ορίζεται ως πρόεδρος , έναν Υπάλληλο της αρμόδιας για την εποπτεία του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας –Πειραιά Διεύθυνσης του Υπουργείου Ανάπτυξης ή της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης αντίστοιχα , και έναν εκπρόσωπο που ορίζεται από το Δ.Σ του οικείου Οργανισμού Λαϊκών Αγορών .

Η Επιτροπή επικουρείται στο έργο της από δημοσίους υπαλλήλους, ως γραμματέα και βοηθητικό προσωπικό, που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου αυτής. Τα μέλη της επιτροπής, ο γραμματέας και το βοηθητικό προσωπικό αμείβονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από σχετικές πιστώσεις του προϋπολογισμού των Οργανισμών των Λαϊκών Αγορών. Εντός τριάντα (30) ημερών από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας , η Επιτροπή συντάσσει πίνακα , κατά είδος -κατηγορία , με τα στοιχεία όσων οι αιτήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί άδεια επαγγελματία πωλητή Λαϊκών Αγορών , σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη . Ο πίνακας δημοσιεύεται στο κατάστημα του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών κατά περίπτωση . Ο ενδιαφερόμενος που δεν αναγράφεται στον πίνακα , δύναται εντός δέκα ημερών από την ανωτέρω δημοσίευση να ασκήσει ένσταση στην Επιτροπή. . Η απόφαση επί της ενστάσεως εκδίδεται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών. Αν η ένσταση γίνει δεκτή ο ενδιαφερόμενος αναγράφεται στον πίνακα.

δ) Από το συνολικό αριθμό , των προς χορήγηση αδειών , έχουν προτεραιότητα κατά σειρά οι παρακάτω κατηγορίες.

ι) μέχρι ποσοστού τουλάχιστον πέντε επί τοις εκατό (5%) γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες

ιι) πολύτεκνοι καθώς και τέκνα πολυτέκνων μέχρι ποσοστού δέκα πέντε επί τις εκατό (15%)

ιιι) ανάπηροι που μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη από κάποιο φορέα, μέχρι ποσοστού πέντε επί τις εκατό (5%)

ιν) απεξαρτημένα από ναρκωτικά άτομα ή απεξαρτημένοι αλκοολικοί, μέχρι ποσοστού πέντε επί τις εκατό (5%)

ν) ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και τον Πόντο μέχρι ποσοστού τουλάχιστον πέντε επί τοις εκατό (5%) .

νι) Πρόσωπα τα οποία κατά τα τρία τελευταία χρόνια εργάστηκαν ως υπάλληλοι πωλητών Λαϊκών Αγορών ή κάτοχοι άδειας υπαίθριου εμπορίου, που άσκησαν το επάγγελμα κατά τα τρία τελευταία χρόνια, μέχρι ποσοστού δέκα πέντε 15% .

Για τις υπόλοιπες προς χορήγηση άδειες θα διενεργείται κλήρωση ανάμεσα σε πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση και τα οποία είναι άνεργοι.

Κλήρωση θα διενεργείται και στην περίπτωση που ο αριθμός των εχόντων προτεραιότητα κατά κατηγορία υπερβαίνει τον αριθμό των αναλογουσών στην κατηγορία αυτή αδειών.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς χορήγηση αδειών, οι επιπλέον άδειες δεν χορηγούνται. Για τη χορήγησή τους απαιτείται επανάληψη της διαδικασίας με νέα προκήρυξη.

Όλες οι κληρώσεις λαμβάνουν χώρα την ίδια ημέρα και διεξάγονται δημοσίως , από την τριμελή επιτροπή της παραγράφου 4γ.

5. α) Με απόφαση του οικείου Νομάρχη των εκτός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας- Πειραιά ή Θεσσαλονίκης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και έπειτα από πρόταση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθορίζονται οι υφιστάμενες κενές ή συνιστώμενες θέσεις και το είδος των επαγγελματικών αδειών για τις λαϊκές αγορές της περιοχής τους μετά από γνωμοδότηση της οικείας Νομαρχιακής Επιτροπής του εδαφίου α της παρούσης παραγράφου.

β) Μετά την έκδοση της απόφασης του εδαφίου α, ο οικείος Νομάρχης προβαίνει στην προκήρυξη των υφιστάμενων κενών ή συνιστώμενων θέσεων κατά είδος επαγγελματικών αδειών, σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών από την έκδοσή της. Η προκήρυξη δημοσιεύεται σε δύο τουλάχιστον τοπικής κυκλοφορίας ημερήσιες εφημερίδες, και στο κατάστημα της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών για τις λαϊκές αγορές, υποβάλλουν μέσα στην καθορισμένη ημερομηνία, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών, αιτήσεις συνοδευόμενες με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά

γ) Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε τριμελή επιτροπή η οποία συγκροτείται με απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη και αποτελείται από δύο υπαλλήλους της περιφέρειας, εκ των οποίων ο ένας ορίζεται ως πρόεδρος και έναν υπάλληλο της αρμόδιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Η επιτροπή επικουρείται στο έργο της από δημόσιους υπαλλήλους που ορίζονται με απόφαση του Περιφερειάρχη. Εντός τριάντα (30) ημερών από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας, η Επιτροπή συντάσσει πίνακα κατά είδος-κατηγορία, με τα στοιχεία όσων οι αιτήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί άδεια επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη. Ο πίνακας δημοσιεύεται στο κατάστημα της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ο ενδιαφερόμενος που δεν αναγράφεται στον πίνακα, δύναται εντός δέκα ημερών από την ανωτέρω δημοσίευση να ασκήσει ένσταση στην επιτροπή. Η απόφαση επί της ενστάσεως εκδίδεται εντός προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερών. Αν η ένσταση γίνει δεκτή, ο ενδιαφερόμενος αναγράφεται στον πίνακα.

δ) Από το συνολικό αριθμό , των προς χορήγηση αδειών , έχουν προτεραιότητα κατά σειρά οι παρακάτω κατηγορίες.

ι) μέχρι ποσοστού τουλάχιστον πέντε επί τοις εκατό (5%) γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες

ιι) πολύτεκνοι, καθώς και τέκνα πολυτέκνων μέχρι ποσοστού δέκα πέντε επί τις εκατό (15%)

ιιι) ανάπηροι που μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη από κάποιο φορέα, μέχρι ποσοστού πέντε επί τις εκατό (5%)

ιν) απεξαρτημένα από ναρκωτικά άτομα ή απεξαρτημένοι αλκοολικοί, μέχρι ποσοστού πέντε επί τις εκατό (5%)

ν) ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και τον Πόντο μέχρι ποσοστού τουλάχιστον πέντε επί τοις εκατό (5%) .

νι) Πρόσωπα τα οποία κατά τα τρία τελευταία χρόνια εργάστηκαν ως υπάλληλοι πωλητών Λαϊκών Αγορών ή κάτοχοι άδειας υπαίθριου εμπορίου, που άσκησαν το επάγγελμα κατά τα τρία τελευταία χρόνια, μέχρι ποσοστού δέκα πέντε 15%, καταλλήλως αποδεδειγμένα.

Για τις υπόλοιπες προς χορήγηση άδειες θα διενεργείται κλήρωση ανάμεσα σε πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση και τα οποία είναι άνεργοι.

Κλήρωση θα διενεργείται και στην περίπτωση που ο αριθμός των εχόντων προτεραιότητα κατά κατηγορία υπερβαίνει τον αριθμό των αναλογουσών στην κατηγορία αυτή αδειών.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς χορήγηση αδειών, οι επιπλέον άδειες δεν χορηγούνται. Για τη χορήγησή τους απαιτείται επανάληψη της διαδικασίας με νέα προκήρυξη.

Όλες οι κληρώσεις λαμβάνουν χώρα την ίδια ημέρα και διεξάγονται δημοσίως , από την τριμελή επιτροπή της παραγράφου 5γ του παρόντος άρθρου.

6. Οι παραγωγικές άδειες χορηγούνται για μεν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας-Πειραιά και Θεσσαλονίκης από το Δ.Σ των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας-Πειραιά και Θεσσαλονίκης, για δε τις υπόλοιπες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας από το Νομάρχη.

Ο χρόνος ισχύος των αδειών ορίζεται σε έξι (6) μήνες για όλα τα πωλούμενα προϊόντα. Οι άδειες είναι δυνατόν να ανανεώνονται.

Νέες παραγωγικές άδειες δεν χορηγούνται, εφόσον τα προς πώληση είδη του αιτούντος βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους (ψυγεία, αποθήκες κλπ.). Σε περίπτωση συγκαλλιέργειας, συγκαλλιεργητής πρέπει να είναι συγγενής εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού και εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού του ιδιοκτήτη του καλλιεργούμενου κτήματος.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ολικής καταστροφής της παραγωγής, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, που αποδεικνύεται από βεβαίωση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, τα Δ.Σ των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών ή η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση , δύνανται να επιτρέπουν στους αδειούχους παραγωγούς την διάθεση προς πώληση ομοίων προϊόντων, άλλων παράγωγων. Η σχετική διαδικασία, οι όροι και προϋποθέσεις, οι ποσότητες, η διάρκεια και κάθε άλλο σχετικό θέμα ρυθμίζονται με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Γεωργικής Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Ο καθορισμός των θέσεων, ανάλογα με το πωλούμενο προϊόν, σε χώρους εντός των λαϊκών αγορών, θα γίνεται, αφού ληφθεί υπόψη η δυναμικότητα, ο αριθμός των πωλητών του είδους και οι υπάρχουσες κενές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοχοι επαγγελματικών αδειών οι οποίοι δεν έχουν ως αντικείμενο την πώληση τροφίμων γης και θαλάσσης, θα πρέπει να τοποθετούνται στην αρχή ή/και στο τέλος της λαϊκής και να είναι απολύτως διακριτοί από τους λοιπούς επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο την πώληση τροφίμων γης και θαλάσσης και από τους κατόχους παραγωγικών αδειών. Η τοποθέτηση γίνεται με αποφάσεις του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας-Πειραιά ή Θεσσαλονίκης για τις περιοχές αρμοδιότητάς τους, και αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων των αρμοδίων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για τις υπόλοιπες περιοχές.

8. Με απόφαση του Νομάρχη, έπειτα από εισήγηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, συστήνεται οικονομικό τμήμα διαχείρισης των εισπραττομένων πόρων από την καταβολή του προβλεπομένου από το ν. 1023/ 1980 (Φ.Ε.Κ 47 Α) ημερήσιου δικαιώματος των πωλητών Λαϊκών Αγορών. Ο πόρος διατίθεται για την κάλυψη μόνο των εν γένει λειτουργικών δαπανών των Λαϊκών Αγορών της περιοχής τους. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ύψος, ο τρόπος είσπραξης, ο λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται και κάθε σχετική λεπτομέρεια. Το ύψος του ημερήσιου δικαιώματος που καταβάλλεται από κατόχους αδειών λαϊκής η οποία λειτουργεί εντός της περιοχής των ανωτέρω νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, δεν δύναται να υπερβαίνει το αντίστοιχο ύψος του ημερήσιου δικαιώματος που καταβάλλεται από κατόχους αδειών λαϊκής αρμοδιότητας των Οργανισμών λαϊκών Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

9. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 10 και ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις περί επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις αγορανομικών διατάξεων οι παραβαίνοντας τους όρους και προύποθεσεις λειτουργίας των λαϊκών αγορών τιμωρούνται, με απόφαση της αρχής που εκδίδει την άδεια: α) με προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας και β) με πρόστιμο από ευρώ 300 μέχρι ευρώ 20.000, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση τρίτης και εφεξής παράβασης το πρόστιμο διπλασιάζεται. Σε περίπτωση περαιτέρω παράβασης η αρμοδία αρχή μπορεί, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, να ανακαλεί την άδεια. Η απόφαση περί επιβολής ή μη προστίμου ή ανάκλησης της άδειας, εκδίδεται μέσα σε τριάντα ημέρες από τη βεβαίωση της παράβασης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

10. Ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες από τον Αγορανομικό Κώδικα ποινικές κυρώσεις, ειδικά οι παρακάτω παραβάσεις τιμωρούνται αποκλειστικά:

α) με πρόστιμο 1000 ευρώ η έλλειψη άδειας,

β) με πρόστιμο 500 ευρώ η στέρηση του προβλεπόμενου από το άρθρο 7α του παρόντος νόμου τριπλοτύπου δελτίου αποστολής, καθώς και τιμολογίων, εν γένει, και λοιπών παραστατικών,

γ) με πρόστιμο 300 ευρώ η μη τήρηση όρων καθαριότητας,

δ) με πρόστιμο 300 ευρώ η μη τήρηση ωραρίου,

ε) με πρόστιμο 350 ευρώ η αυθαίρετη κατάληψη θέσης ή αλλαγή αγοράς,

στ) με πρόστιμο 300 ευρώ η μη αυτοπρόσωπη προσέλευση,

ζ) με πρόστιμο 300 ευρώ η μη τοποθέτηση ζυγού σε εμφανές σημείο,

η) με πρόστιμο300 ευρώ η μη τοποθέτηση πινακίδων για κάθε πωλούμενο προϊόν με

τις ενδείξεις της τιμής πώλησης ή της ποιότητας του προϊόντος ή της προέλευσης, καθώς και η αναγραφή αναληθούς προέλευσης αυτού.

θ) με πρόστιμο 300 ευρώ η μη τοποθέτηση ειδικής πινακίδας όπου θα αναγράφεται ο αριθμός άδειας και το όνομα του κατόxου αυτής.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται άμεσα με τη βεβαίωση της παράβασης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Τα πρόστιμα εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων και διατίθενται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7β.

Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 5 εφαρμόζονται ανάλογα και στα πρόστιμα του παρόντος άρθρου. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη διαδικασία επιβολής των προστίμων, καθώς και η αναπροσαρμογή τους, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά οικονομικές συνθήκες.

11. Την ευθύνη της τήρησης των διατάξεων του νόμου αυτού στους χώρους των λαϊκών αγορών αρμοδιότητας των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας –Πειραιά και Θεσσαλονίκης , έχουν οι Οργανισμοί λαϊκών Αγορών για την περιοχή ευθύνης τους , τα Κλιμάκια Ελέγχου του άρθρου 7α και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αθήνας- Πειραιά και Θεσσαλονίκης , και για τις λοιπές Ν. Α. τα Κλιμάκια Ελέγχου του άρθρου 7α, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων , η Δημοτική Αστυνομία και η ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 159 έως 161 του Π.Δ.141/1991 (ΦΕΚ 58 Α) σε περίπτωση που δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί η Δημοτική Αστυνομία, εφόσον τούτο κριθεί απαραίτητο από τον αρμόδιο Νομάρχη».

12. Με Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης , που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθορίζονται τα σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών για όλη την επικράτεια, τα προϊόντα που διατίθενται, τα επαγγέλματα , η ισχύς των αδειών των πωλητών, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση, λαμβανομένου υπόψη προς τούτο του ύψους του ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος και της εν γένει οικογενειακής κατάστασης, η μεταβίβαση, η προσωρινή ή οριστική ανάκληση, η μη χρήση και αναθεώρηση των αδειών πωλητών, για την κατανομή των θέσεων, για την επιβολή κυρώσεων, για τη συγκρότηση επιτροπών ιδίως ελέγχου λαϊκών αγορών και ελέγχου παραγωγών αγροτικών προϊόντων στους τόπους παραγωγής και για κάθε άλλο θέμα που αναφέρεται στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και τους πωλητές τους.

13. Το Ταμείο Λαϊκών Αγορών Αθηνών Πειραιώς μετονομάζεται σε Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας Πειραιά

14. Το Διοικητικό Συμβούλιο Του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας – Πειραιά διοικείται από εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από :

α) Τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τιμών Τροφίμων και Ποτών του Υπουργείου Ανάπτυξης με τον αναπληρωτή του

β) Έναν υπάλληλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον αναπληρωτή του οριζόμενο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων.

γ)Έναν εκπρόσωπο του Εθνικού συμβουλίου Καταναλωτών Ελλάδος με τον αναπληρωτή του οριζόμενα από το Εθνικό Συμβούλιο καταναλωτών Ελλάδος

δ)Έναν εκπρόσωπο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων με τον αναπληρωτή του οριζόμενο από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ε)Έναν εκπρόσωπο των Εργαζομένων του Οργανισμού των Λαϊκών Αγορών με τον αναπληρωτή του .

στ)Έναν εκπρόσωπο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, ως μέλος με τον αναπληρωτή του οριζόμενα από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

ζ) εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων ‘Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών με τον αναπληρωτή του οριζόμενα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων ‘Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών .

η)Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών ως μέλος με τον αναπληρωτή του οριζόμενα από την Πανελλήνια Ομοσπονδίας. Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών

θ)Τρία μέλη που ορίζονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης με τους αναπληρωτές τους.

Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διετής. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας –Πειραιά διορίζονται με Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Με την ίδια Απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος μεταξύ των προσώπων της περίπτωσης θ , αντιπρόεδρος ορίζεται ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τιμών Τροφίμων και Ποτών . Στο Διοικητικό Συμβούλιο ως εισηγητής , χωρίς δικαίωμα ψήφου , συμμετέχει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας -Πειραιά.

6. Η περίπτωση α του άρθρου 7β ν.2323/1995, όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής

«α.Τα έσοδα από τα πρόστιμα των άρθρων 5 και 7, πλην εκείνων της παρ. 6 του άρθρου 5 και των επιβαλλόμενων προστίμων από τη Δημοτική Αστυνομία, αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού και διατίθενται α) στην περίπτωση προστίμων που αφορούν δραστηριότητα εντός της Αττικής και Πειραιά, μέσω ειδικού κωδικού που εγγράφεται στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Εμπορίου για την αμοιβή των μελών των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών κα Υπαίθριου Εμπορίου και β) στην περίπτωση προστίμων που αφορούν δραστηριότητα εκτός της Αττικής και Πειραιά, μέσω ειδικού κωδικού ανά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που εγγράφεται στον Προϋπολογισμό της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την αμοιβή των μελών των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου».

7. Το άρθρο 7γ περίπτωση α του ν.2323/1995, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής

«1. Σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τομέα εμπορίου τηρείται Μητρώο χονδρεμπόρων και χονδρεμπορικών επιχειρήσεων πώλησης οπωροκηπευτικών και αλιευτικών προϊόντων, στο οποίο είναι υποχρεωτική η εγγραφή των χονδρεμπόρων του νομού. Το μητρώο τηρείται και σε ηλεκτρονική μορφή. Πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του Μητρώου έχει η Περιφέρεια και το Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Με βάση τα στοιχεία αυτά και τυχόν άλλα τα οποία έχει συγκεντρώσει τηρείται στο Υπουργείο Aνάπτυξης Γενική Γραμματεία Εμπορίου Γενικό Μητρώο χονδρεμπόρων και χονδρεμπορικών επιχειρήσεων πώλησης οπωροκηπευτικών και αλιευτικών προϊόντων όλης της χώρας. Τα ανωτέρω Μητρώα περιλαμβάνουν το όνομα των φυσικών προσώπων και την επωνυμία των νομικών, την εταιρική μορφή, τους διαχειριστές ή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, την έδρα, το Α.Φ.Μ, τον συνολικό κύκλο εργασιών και τον κύκλο εργασιών από το συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης, αναφέρονται οι τυχόν επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τις ανωτέρω επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 4 στ του ν. 703/77 και δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, χονδρικό ή λιανικό εμπόριο οπωροκηπευτικών και αλιευτικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης δικαιούται να αναζητεί περαιτέρω στοιχεία σε αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις ιδιαίτερα για την συλλογή στοιχείων για τον έλεγχο της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία τα οποία περιέχονται στα Μητρώα ή ζητούνται επιπλέον πρέπει να δικαιολογούνται από το σκοπό του νόμου. Οι παρούσες διατάξεις δεν περιορίζουν ή άλλως θίγουν τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το ν. 703/77. Με απόφαση του Υπουργού Aνάπτυξης ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικά με τα μητρώα χονδρεμπόρων και χονδρεμπορικών επιχειρήσεων πώλησης οπωροκηπευτικών και αλιευτικών προϊόντων όπως: τρόπος τήρησης αυτών, δυνατότητα πρόσβασης στα μητρώα από τρίτους, πρόστιμα για την μη παροχή ή μη προσήκουσα παροχή στοιχείων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Με τη θέση σε λειτουργία του Εμπορικού Μητρώου, το παρόν μητρώο παύει να λειτουργεί και ενσωματώνεται στο Εμπορικό Μητρώο.»

8. Η παράγραφος. 2 του άρθρου 8α του ν.2323/1995, όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής

«2α. Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης διοικείται από εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από:

1)Έναν υπάλληλο με βαθμό Α΄ , της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης ως μέλος , με τον αναπληρωτή του , που ορίζεται από το Νομάρχη.

2) έναν εκπρόσωπο του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης ως μέλος , με τον αναπληρωτή του που προτείνεται από το Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων,

3) έναν εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης ως μέλος , με τον αναπληρωτή του που ορίζεται από τον Νομάρχη .

4) Έναν εκπρόσωπο των παραγωγών αγροτικών προϊόντων πωλητών λαϊκών αγορών που προτείνεται από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης ως μέλος , με τον αναπληρωτή του .

5) Έναν εκπρόσωπο των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών που προτείνονται από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης ως μέλος , με τον αναπληρωτή του .

6) Έναν εκπρόσωπο των καταναλωτών που προτείνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών Ελλάδος με τον αναπληρωτή του οριζόμενα από το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών Ελλάδος

7) έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης ως μέλος , με τον αναπληρωτή του που ορίζεται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.

8) έναν εκπρόσωπο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ως μέλος ,με τον αναπληρωτή του που ορίζεται Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων

9) Τρία μέλη που ορίζονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.

β)Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διετής. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης διορίζονται με Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Με την ίδια Απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος ο οποίος είναι ένα από τα πρόσωπα που ορίζει ο Υπουργός Ανάπτυξης Στο Διοικητικό Συμβούλιο ως εισηγητής , χωρίς δικαίωμα ψήφου , συμμετέχει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Οργανισμού Λαϊκών Θεσσαλονίκης . Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης. που ορίζεται, μαζί με τον αναπληρωτή του, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και η δυνατότητα με απόφασή του να προσλαμβάνει μέχρι δύο συμβούλους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι 2 ετών και ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη σύγκληση, την απαρτία, την ψηφοφορία, την αναπλήρωση των μελών και γενικά τη λειτουργία αυτού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 3205/2003, καθορίζεται η αμοιβή του Προέδρου, των μελών, του εισηγητή και του γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης.

9. Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις

1. Από τη δημοσίευση του παρόντος οι διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 1) και 2) δεν ισχύουν εφόσον είναι αντίθετες με τον παρόντα νόμο. Από την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων των άρθρων 1 (παρ. 12 και 13) και 7 (παρ. 12) του παρόντος, καταργούνται ολοσχερώς τα ανωτέρω προεδρικά διατάγματα. Οι άδειες που έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των ανωτέρω προεδρικών διαταγμάτων, εξακολουθούν να ισχύουν, μέχρι της λήξεώς των.

2. Με την επιφύλαξη της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, κάθε άλλη άδεια λήγει με τη δημοσίευση του παρόντος.

3. Από τη δημοσίευση του παρόντος λήγει η θητεία του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας Πειραιά.

10. Το άρθρο 10 του ν.2323/1995 τροποποιείται ως εξής

«1. Για την ίδρυση κατάστηματων λιανικού εμπορίου απαιτείται άδεια που χορηγείται από το νομαρχιακό συμβούλιο της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μετά γνώμη της αντίστοιχης οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής και του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν η συνολική επιφάνεια του εμπορικού καταστήματος είναι:

α) άνω των 500 τ.μ, γιά τα νησιά Χίος, Κως, Λέσβος, Σάμος, Λήμνος, Σύρος, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά και Λευκάδα

β) άνω των 200 τ.μ. στα υπόλοιπα νησιά.

γ) άνω των 800 τ.μ. σε δήμους ή κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 30.000 κατοίκων, εφόσον το κατάστημα βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 15 χλμ. από το κέντρο του δήμου.

(δ) άνω των 1.500 τ.μ. και εφόσον το κατάστημα βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 20χλμ από το κέντρο δήμων με πληθυσμό από 30.000-μέχρι 100.000. Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα ανεξάρτητα από την απόσταση από δήμο ή κοινότητα

(ε) άνω των 2.500 τ.μ. και εφόσον το κατάστημα βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 20χλμ από το κέντρο δήμων με πληθυσμό από 100.000 και πάνω

Το πληθυσμιακό όριο υπολογίζεται σύμφωνα με την τελευταία κάθε φορά

απογραφή.

Για εμπορικά καταστήματα τα οποία ιδρύονται στα όρια του Νομού Αθηνών και Πειραιώς, πλήν των νήσων και του Δήμου Θεσσαλονίκης, δεν απαιτείται άδεια σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση εκτός του άρθρου 1 και εφ’όσον δεν απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 1, δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

2. Στην επιφάνεια του καταστήματος δεν περιλαμβάνονται, περιοριστικά αναφερόμενοι, οι χώροι στάθμευσης οχημάτων πελατών και οι τυχόν υπαίθριοι χώροι, εφ’όσον δεν χρησιμοποιούνται ως χώροι υποβοηθητικοί της εμπορικής δραστηριότητας. Η μίσθωση ή παραχώρηση χρήσης χώρου εντός ενός καταστήματος σε άλλη επιχείρηση, δεν επηρεάζει τον υπολογισμό της συνολικής επιφάνειας του εμπορικού καταστήματος κατά το παρόν άρθρο.

3. Ολα τα καταστήματα για τα οποία απαιτείται προηγούμενη άδεια σύμφωνα με την παραγράφο 1 και τα οποία ιδρύονται μετά την δημοσίευση του παρόντος, οφείλουν να διαθέτουν χώρους στάθμευσης οχημάτων για πελάτες και χώρους εκφόρτωσης εμπορευμάτων.

4. Για την έκδοση της άδειας λαμβάνονται υπόψη:

α) Οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και την οικονομία της περιοχής και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

β) Η ανάγκη διατήρησης της πληθυσμιακής βάσης της περιοχής και η διασφάλιση του κανονικού εφοδιασμού των επιμέρους περιοχών.

γ) Ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και

ιδίως η εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας προς το φυσικό

και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, η ύπαρξη οδικού δικτύου και

λοιπών έργων υποδομής, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις

μετακινήσεις.

5. Το νομαρχιακό συμβούλιο υποχρεούται να εκδώσει την απόφαση της παραγράφου 1 εκδίδεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, μετά την πάροδο της οποίας εφόσον δεν έχει εκδοθεί απόφαση θεωρείται οτι η αίτηση έχει γίνει δεκτή. Κατά της απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου επιτρέπεται η υποβολή αίτησης ενδικοφανούς προσφυγής από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της οικείαςΠεριφέρειας, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δεκαπέντε ημερών από την κοινοποίηση αιτούντα την άδεια, της απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου. Η απόφαση επί της ενστάσεως εκδίδεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών από την υποβολή της. Σε περίπτωση που η σχετική απόφαση δεν εκδοθεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας θεωρείται οτι η σχετική προσφυγή έχει γίνει δεκτή. Σε περίπτωση που η προσφυγή γίνει δεκτή λόγω παρόδου της προθεσμίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκδίδει διαπιστωτική πράξη για την χορήγηση της άδειας εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε ημερών από την αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον. Κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας επιτρέπεται άσκηση αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή τον αιτούντα την άδεια ή τον υποβαλλόντα την αίτηση ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της αντίστοιχης Περιφέρειας.

6. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα,

στο οποίο προσδιορίζονται επακριβώς η επιφάνεια πωλήσεων, οι

αποθηκευτικοί και λοιποί βοηθητικοί χώροι, ως και σχέδιο κάτοψης των

κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου .

7. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σε αιτήσεις οι οποίες υποβάλλονται μετά τη δημοσίευση του παρόντος. Υπερκαταστήματα τα οποία λειτουργούν κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του.

8. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα,

στο οποίο προσδιορίζονται επακριβώς η επιφάνεια πωλήσεων, οι

αποθηκευτικοί και λοιποί βοηθητικοί χώροι, ως και σχέδιο κάτοψης των

κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου .

9. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται σε αιτήσεις οι οποίες υποβάλλονται μετά τη δημοσίευση του παρόντος. Υπερκαταστήματα τα οποία λειτουργούν κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του.»

ΑΡΘΡΟ 2

Διατάξεις σχετικές με το ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων

Το άρθρο 23 του ν.2224/1994 τροποποποιείται ως εξής

INTRACOM-ΝΟΜΟΣ

“ 'Αρθρο 23

Καθορισμός ωρών λειτουργίας καταστημάτων

1. Τα καταστημάτα κάθε είδους με εξαίρεση αυτών της

παρ. 2, του άρθρου 14 του ν. 2194/1994 (ΦΕΚ 34 Α'),

σε όλη την επικράτεια, μπορούν να λειτουργούν καθημερινά εως την 21.00 ώρα, και το Σάββατο έως την 20.00 ώρα.

2. Με απόφασεις των νομαρχιακών συμβουλίων, έπειτα από γνώμη των

ενδιαφερόμενων οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, οι οποίοι

καλούνται να εκφράσουν γνώμη γραπτώς μέσα σε αποκλειστική προθεσμία

είκοσι (20) ημερών, μετά την πάροδο της οποίας μπορεί να εκδίδονται οι

σχετικές αποφάσεις, είναι δυνατόν να επεκτείνεται πέραν του προβλεπομένου στην παράγραφο 1, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ολοκλήρου του νομού ή συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής του νομού. Οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύονται στον ημερήσιο και τοπικό

τύπο.

3. 'Οσοι παραβιάζουν τις ρυθμίσεις σχετικά με το ωράριο λειτουργίας

καταστημάτων, όπως προσδιορίζονται στο

παρόν άρθρο και στις αποφάσεις που τυχόν εκδοθούν κατά εξουσιοδότηση τους παρόντος, υπόκεινται στις κυρώσεις, που προβλέπονται από τις

διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 42 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α'), όπως

αντικαταστάθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 23 του ν. 1957/1991 (ΦΕΚ 114

Α').”

AΡΘΡΟ 3

Ζητήματα εκτώσεων και προσφορών

Το άρθρο 15 του ν. 802/1978 "Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του

ν. 3475/1955 "Περί τυποποιήσεως νωπών αγροτικών προίόντων και ιδρύσεως

κεντρικών και τοπικών αγορών αυτών και άλλων τινών διατάξεων",

τροποποιείται ως εξής:

" Αρθρο 15

1. Επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές δύο φορές το

χρόνο λόγω τέλους εποχής (τακτικές εκπτώσεις), στις εξής μόνο περιπτώσεις:

(α) για διάστημα τεσσάρων (4) εβδομάδων από την 20η Ιανουαρίου κάθε έτους αν συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα ή σε κάθε άλλη περίπτωση από την αρχή της πρώτης εβδομάδας μετά την παραπάνω ημερομηνία.

(β) για διάστημα πέντε (5) εβδομάδων από την 15η Ιουλίου κάθε έτους εφόσον συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα ή, σε κάθε άλλη περίπτωση, από την αρχή της πρώτης εβδομάδος μετά την παραπάνω ημερομηνία.

Τριάντα ημέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων σύμφωνα με τις περιπτώσεις (α) και (β) δεν επιτρέπεται η ανακοίνωση από τα εμπορικά καταστήματα προς το κοινό εκτώσεων ή προσφορών με οποιοδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω διαφήμισης, επιστολών, ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων, προσφορών ή εκπτώσεων από τα εμπορικά καταστήματα. Οσοι παραβαίνουν τις διατάξεις της παρούσης παραγράφου διώκονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του εν ισχύι Αγορανομικού Κώδικος και επιπλέον τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ο όρος επιχείρηση νοείται εδώ σύμφωνα με το άρθρο 4στ του ν.703/1977. Το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής δύναται να φτάνει το 3% του κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται από τον κατά περίπτωση αρμόδιο Γραμματέα Περιφέρειας μετά από γνώμη επιτροπής η οποία ορίζεται με απόφαση του και αποτελείται από έναν υπάλληλο της Περιφέρειας και δύο υπαλλήλους της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η θητεία των μελών της επιτροπής είναι ετήσια. Νέα θητεία επιτρέπεται μόνο μετά πάροδο δύο ετών από την προηγουμένη. Ειδικά για τα καταστήματα τα οποία βρίσκονται εντός στην Περιφέρειας Αττικής, τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

2. Σε περίπτωση εκπτώσεων οι οποίες είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έπτωσης, ή ως προς την ποσότητα των προσφερομένων προς έκπτωση ή καθ’οιονδήποτε άλλο τρόπο, με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Νομάρχη επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 ΕΥΡΩ και μέχρι 100.000 ΕΥΡΩ ανάλογα με την έκταση της παράβασης ή την πιθανή υποτροπή της επιχείρησης.

3. Επιτρέπονται οι προσφορές ανα κατηγορία προϊόντος ή για συγκεκριμένο προϊόν, για περιορισμένο χρονικό διάστημα το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει τις δέκα συνεχόμενες ημέρες και υπό τον όρο ότι σε εμφανή σημεία του καταστήματος και πάντως στο συγκεκριμένο σημείο που βρίσκονται τα σχετικά προϊόντα, αναφέρεται ευκρινώς η παλαιά και η νέα τιμή του προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η προσφορά να αφορά αριθμό προϊόντων που υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το συγκεκριμένο κατάστημα. Προσφορά για το ίδιο προϊόν μπορεί να γίνεται μόνο μετά πάροδο εξήντα ημερών από την προηγούμενη. Κάθε εμπορική επιχείρηση οφείλει να ανακοινώνει τις προσφορές που προτίθεται να κάνει το αργότερο την προηγούμένη της έναρξης αυτών των προσφορών στον οικείο εμπορικό σύλλογο, αναφέροντας το προϊόν ή τα προϊόντα, για τα οποία γίνεται η προσφορά και την διάρκεια της προσφοράς . Σε περίπτωση προσφορών οι οποίες είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της μείωσης τιμής, ή ως προς την ποσότητα των προσφερομένων ή καθ’οιονδήποτε άλλο τρόπο, με απόφαση της οικείου Νομάρχη επιβάλλεται πρόστιμο από 500 ΕΥΡΩ και μέχρι 50.000 ΕΥΡΩ ανάλογα με την έκταση της παράβασης. Οι παραβαίνοντες τις διατάξεις της παρούσης παραγράφου διώκονται και τιμωρούνται με χρηματικό προστιμο, κατά τις διατάξεις του άρθρου 31 του εν ισχύι Αγορανομικού Κώδικος.

4. Ολα τα διοικητικά πρόστιμα εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ και ανακοινώνονται στην Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης εντός τριάντα(30) ημερών από την επιβολή τους.

AΡΘΡΟ 4

Τιμές προϊόντων σε περιοχές ελεγχόμενης πρόσβασης

1. Τα είδη των βασικών κατηγοριών προϊόντων, τα οποία προσφέρονται υποχρεωτικά από κυλικεία που λειτουργούν σε χώρους που ανήκουν στο δημόσιο, νπδδ, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες ή δημοτικές επιχειρήσεις ή σε χώρους τους οποίους εκμεταλλεύεται το δημόσιο, νπδδ, οραγνισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες ή δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και το ανώτατο όριο τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων αυτών, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Με απόφαση του ίδιου Υπουργού μπορεί να διαμορφώνεται η κατ’ έτος, ποσοστιαία, αύξηση τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων. Σε εξαιρετικές και αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις, μετά από αίτημα των αρμοδίων κατά περίπτωση δημοτικών συμβουλίων είναι δυνατόν με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης να εξαιρούνται της εφαρμογής της παρούσης παραγράφου χώροι οι οποίοι ανήκουν στην αρμοδιότητα των αντίστοιχων δήμων.

2. Σε περίπτωση πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την μίσθωση σε τρίτους χώρων για την λειτουργία κυλικείων, οι οποίοι χώροι ανήκουν στους ανωτέρω φορείς ή που διαχειρίζονται οι ανωτέρω φορείς, ή για την εκμετάλλευση κυλικείου εντός των ανωτέρω χώρων, το ανώτατο όριο λιανικής τιμής πώλησης των υποχρεωτικών βασικών προϊόντων καθώς και το ανώτατο όριο λιανικής τιμής πώλησης τυχόν άλλων προϊόντων που κρίνει αναγκαίο να προσδιορίσει ο φορέας που διεξάγει τον διαγωνισμό, αποτελούν υποχρεωτικό όρο της προκήρυξης για τη διενέργεια του διαγωνισμού.

3. Ειδικά, σε περίπτωση πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την μίσθωση σε τρίτους χώρων για την λειτουργία κυλικείων, οι οποίοι χώροι ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή σε νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αυτών ή τους οποίους χώρους διαχειρίζονται οι ανωτέρω φορείς, ή για την εκμετάλλευση κυλικείου εντός των ανωτέρω χώρων, η επιλογή των προϊόντων επιπλέον των υποχρεωτικών βασικών προϊόντων, ο καθορισμός της λιανικής τιμής τους και της ετήσιας ποσοστιαίας αναπροσαρμογή της, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος, γίνεται με απόφαση του νομαρχιακού, δημοτικού, και κοινοτικού συμβουλίου, αντιστοίχως ή με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου ή της επιχείρησης.

4. Οι λιανικές τιμές των υποχρεωτικών βασικών προϊόντων και οι λιανικές τιμές των τυχόν επιπλέον προϊόντων που προβλέπονται στην προκήρυξη για την διενέργεια διαγωνισμού δεσμεύουν όλους όσους μισθώνουν ή εκμεταλλεύονται με οποιαδήποτε ιδιότητα ή συμβατική σχέση το συγκεκριμένο κυλικείο.

5. Οι ανώτατες τιμές διάθεσης ειδών εντός αρχαιολογικών χώρων σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης (β) της παραγράφου 9 του άρθρου 7 του ν.2557/1997, ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Πολιτισμού

AΡΘΡΟ 5

Πωλήσεις βιβλίων από εκθέσεις

Απαγορεύεται η λιανική πώληση βιβλίων κατά την διάρκεια εκθέσεων βιβλίου μέσα στον εκθεσιακό χώρο και κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Η ανωτέρω απαγόρευση δεν καταλαμβάνει εκθέσεις οι οποίες διοργανώνονται από συνδικαλιστικούς φορείς του τομέα της εμπορίας βιβλίου, οπότε και επιτρέπεται η πώληση μέσα στον εκθεσιακό χώρο κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Η ανωτέρω εξαίρεση αφορά αποκλειστικά και μόνο μία έκθεση ανά φορέα κατ’έτος. Σε περίπτωση πανελλήνιων φορέων η εξαίρεση καταλαμβάνει μία έκθεση ανά Νομό. Ειδικά για την περιοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πειραιά, οι εκθέσεις που οργανώνονται από τους ανωτέρω φορείς απέχουν υποχρεωτικά τουλάχιστο δέκα (10) ημέρες μεταξύ τους.

AΡΘΡΟ 6

Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Ανάπτυξης Εθνικό Συμβούλιο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν»,(ΕΣΗΕ). Το ΕΣΗΕ αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Υπουργού Ανάπτυξης για κάθε θέμα σχετικό με το ηλεκτρονικό επιχειρείν.

2. Το ΕΣΗΕ συγκροτείται από τριάντα (30) μέλη. Τα μέλη του ΕΣΗΕ ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Στο ΕΣΗΕ συμμετέχουν υποχρεωτικά ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ένας εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, ένας εκπρόσωπος της Αρχής Προστασίας δεδομένων, ένας εκπρόσωπος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ, ένας εκπρόσωπος του ΕΒΕΑ, ένας εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ, ένας εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, τρείς εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών. Τα υπόλοιπα μέλη του ΕΣΗΕ επιλέγονται από τον πανεπιστημιακό χώρο ή τον χώρο του εμπορίου και της βιομηχανίας, είναι δε πρόσωπα με ιδιαίτερη δραστηριότητα και διάκριση σε τομείς συναφείς με το ηλεκτρονικό επιχειρείν. Η θητεία των μελών είναι διετής με δυνατότητα ανανέωσης.

3. Τον συντονισμό των εργασιών του ΕΣΗΕ αναλαμβάνει η Εκτελεστική Επιτροπή. Η Εκτελεστική Επιτροπή είναι επταμελής και ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης από τα μέλη του ΕΣΗΕ.

4. Το ΕΣΗΕ δύναται να συνέρχεται σε ολομέλεια ή κατά τμήματα, όπως αυτά θα ορίζονται από την Εκτελεστική Επιτροπή. Οι εργασίες του ΕΣΗΕ υποστηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

5. Το ΕΣΗΕ δύναται να εισηγείται στον Υπουργό Ανάπτυξης την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού επιχειρείν και να γνωμοδοτεί επί θεμάτων τα οποία τίθενται σε αυτό από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Μέλη του ΕΣΗΕ δύνανται να συμμετέχουν στην εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή αλλού, μετά από απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

6. Κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την λειτουργία, την οργάνωση, τη σύγκληση, την λήψη αποφάσεων του ΕΣΗΕ, τους λόγους έκπτωσης μελών του, τις αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Επιτροπής και κάθε άλλο συναφές θέμα ρυθμίζεται με Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης η οποία δημοσιεύεται εντός τριάντα ημερών από την έκδοση του παρόντος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα