Δ. Παπαδημητρίου: Προτάσεις για νέα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 22:00
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, οι ρυθμοί ανάκαμψης για το 2017 και 2018 θα επιταχυνθούν σημαντικά και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Προτάσεις για νέα μέτρα και μάλιστα για την περίοδο μετά το 2018 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει από την πλευρά της ό,τι χρειαστεί για να επιλυθούν έγκαιρα οι λίγες εναπομείνασες εκκρεμότητες της αξιολόγησης.

Μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαδημητρίου είπε πως Ελλάδα κάνει τα πρώτα ουσιαστικά βήματα εξόδου από την μακρόχρονη κρίση της, επισημαίνοντας ότι η οικονομία ανακάμπτει ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2016.

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ προδικάζουν οριακά θετικό κλείσιμο του έτους»

Παραθέτοντας στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, που, όπως είπε, προδικάζουν το οριακά θετικό κλείσιμο του έτους, αλλά και για τις εξαγωγές, την ιδιωτική κατανάλωση, τις ξένες άμεσες επενδύσεις, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, κ.ά, ο κ. Παπαδημητρίου εκτίμησε πως η έξοδος από την ύφεση δε συνιστά πλέον πρόβλεψη, αλλά γεγονός που, όπως ανέφερε, διαψεύδει την καταστροφολογία.

Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ακόμη ότι τα «κόκκινα δάνεια» για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχουν αρχίσει να μειώνονται, παρατηρείται μικρή αλλά σταθερή επιστροφή καταθέσεων και δημιουργούνται προϋποθέσεις πιστωτικής επέκτασης.

Πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας θα επιτρέψει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, οι ρυθμοί ανάκαμψης για το 2017 και 2018 θα επιταχυνθούν σημαντικά και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα. Οι προϋποθέσεις, λοιπόν, για έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος υπάρχουν και είναι ισχυρές, τόνισε, ενώ σημείωσε πως μοναδική πηγή αβεβαιότητας είναι οι αποκλίνουσες στρατηγικές μεταξύ των δανειστών.

«Προτάσεις για νέα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτές»

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι προτάσεις για νέα μέτρα και μάλιστα για την περίοδο μετά το 2018 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, η κυβέρνηση εργάζεται με βάση το βασικό και θετικό σενάριο και θα κάνει από την πλευρά της ό,τι χρειαστεί για να επιλυθούν έγκαιρα οι λίγες εναπομείνασες εκκρεμότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση σταδιακά βελτιώνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τον ιδιωτικό τομέα και εφαρμόζει πολιτικές που επιδρούν θετικά στην στρατηγική της για την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ανάλογα, δε, με την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τον ιδιωτικό τομέα.    

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κόμβος συνδυασμένων μεταφορών»

Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι παρουσιάζει αναμφισβήτητη προνομιακή γεωγραφική θέση σε συνάρτηση με την ήδη εδραιωμένη επενδυτική δραστηριότητα σε χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και αναφέρθηκε στη δυνατότητα ανάδειξης της Θεσσαλονίκης ως διαμετακομιστικού κόμβου ενός σχήματος συνδυασμένων μεταφορών, ενώ σημείωσε πως η αυξανόμενη ζήτηση εγχώριων αγαθών και εμπορευμάτων μπορεί να ενισχυθεί με την αξιοποίηση οριζόντιων τεχνολογιών μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας και πληροφορικής.

Τέλος Φεβρουαρίου οι προσφορές επενδυτών για τον ΟΛΘ

Κεντρικό ρόλο στην αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, αποτελεί η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, τέλος Ιανουαρίου θα αναρτηθεί η Σύμβαση Παραχώρησης και τέλος Φεβρουαρίου αναμένονται οι προσφορές επενδυτών. Σε σχέση με την Α προβλήτα διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζεται ότι θα «αποδοθεί στον λαό» για πολιτιστικές και κοινωνικές χρήσεις και θα παραμείνουν τα τρία μουσεία (Φωτογραφίας, Κινηματογράφου, Σύγχρονης Τέχνης). Διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το καθεστώς που θα διέπει την απόδοση, ενώ είπε πως στον Δήμο θα παραχωρηθούν χώροι και πιθανώς να γίνει φορέας συνδιαχείρισης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα