Καραμανλής:Τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ θα καταβληθούν

Σε πέντε δόσεις εξαμηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2006
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2005 14:44
UPD:14:58

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ του ΛΑΦΚΑ θα καταβληθούν, ανεξάρτητα από τις προσφυγές στα δικαστήρια, τόνισε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δήλωση που έκανε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ανέφερε ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2006. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η απόφαση αυτή βρίσκεται στο μέτρο του δυνατού, χωρίς να υπονομεύεται η οικονομία. Αυτό αντέχει η οικονομία, είπε, και αυτό θα γίνει.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες ανέφερε ότι :«από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από ένα χρόνο, υπήρξα πάντα ειλικρινής μαζί σας. Δεν σας έκρυψα ότι η οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μια κρίση που γνώριζαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία χρόνια, αφού, ιδίως τον τελευταίο καιρό, ολοένα και συχνότερα, οι Βρυξέλλες προειδοποιούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για τα ψευδή στοιχεία που έδινε.

Επιλέξατε μια κυβέρνηση που σας λέει και θα σας λέει την αλήθεια».

Τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τη μάχη της διαφάνειας, και χαρακτήρισε την σημερινή του πρωτοβουλία άμεσα συνδεδεμένη με τη διαφάνεια των προθέσεων της κυβέρνησης. «Τη σημαία της διαφάνειας δεν την υποστείλαμε σε δύσκολες περιόδους, ως αντιπολίτευση. Δεν θα την κατεβάσουμε ούτε τώρα... Θέλω ο κάθε Ελληνας πολίτης να γνωρίζει επακριβώς πώς σκέπτεται και πώς δρα η κυβέρνηση. Και να το γνωρίζει χωρίς παραμορφωτικούς φακούς».

Κατηγόρησε τέλος, το ΠΑΣΟΚ ότι διαιώνισε το ζήτημα της εισφοράς για το ΛΑΦΚΑ και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απάλλαξε τους συνταξιούχους από αυτό.

«Η εισφορά αυτή στις συντάξεις έπρεπε να είχε καταργηθεί, από τον Δεκέμβριο του 1997. Το ΠΑΣΟΚ, όχι απλώς δεν την κατήργησε, αλλά δύο φορές ψήφισε ειδικό νόμο για να πληρώνουν οι συνταξιούχοι αυτή την εισφορά έως το 2008.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι θα καταργήσει την εισφορά στον ΛΑΦΚΑ. Εμείς, όταν δεσμευόμαστε για κάτι, το κάνουμε πράξη. Ετσι λοιπόν, από την 1η Ιουλίου του 2004, όλοι οι Ελληνες συνταξιούχοι απαλλάχθηκαν από μία επιβάρυνση, την οποία, με απόφαση του ΠΑΣΟΚ, πλήρωναν και θα πλήρωναν για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Ιουλίου 2004, αυξήσαμε τις συντάξεις κατά 1% έως 5%.

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αναδρομικών, που αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους. Παραλλήλως, καλείται να διαχειριστεί την κακή οικονομική κατάσταση, που μας κληροδότησαν τέτοιοι λανθασμένοι και ατυχείς χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, από την έκβαση των ένδικων μέσων στη Δικαιοσύνη, τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ θα καταβληθούν στους συνταξιούχους. Κάθε συνταξιούχος θα λάβει στο ακέραιο αυτό που κατά νόμον δικαιούται, σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς που τον διέπει...

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κοινωνική πολιτική μιας κυβέρνησης στηρίζεται, δυστυχώς, όχι τόσο στην βούληση των κυβερνώντων, αλλά στα όρια που θέτει η οικονομική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνησή μου κι εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να στηρίξουμε την κατ' εξοχήν ευάλωτη ομάδα, των συνταξιούχων, στα όρια αντοχής της οικονομίας μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα