Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 11:06
UPD:11:08
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πτωτικά εκκινεί στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα σχετικά με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,33% στις 656,39 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 1,34% στις 1.759,98 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 2,38 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, τέσσερις ενισχύονται, 35 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 2,39% στις 658,76 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 2,67%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,68%, η Eurobank κατά 2,58%, η Alpha Bank κατά 2% και η Attica Bank κατά 4,76%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει κατά 2,72% ενώ στο 2,33% διαμορφώνεται η μείωση για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ. Παράλληλα, η μετοχή της Jumbo υποχωρεί κατά 1,49%, της ΔΕΗ κατά 1% και του Ελλάκορα κατά 1,68%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν μικρή επιδείνωση, κινούμενες στα όρια του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,987%, του 3ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 12 μονάδες βάσης στο 7,310% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 17 μονάδες βάσης στο 7,005%.

Το χθεσινό EuroWorking Group δεν έκανε «σοφότερους» τους επενδυτές, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την «ύπαρξη καλού κλίματος», δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη, η οποία προμηνύει πως βρισκόμαστε σε τροχιά ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης. Όλες οι πλευρές φαίνεται πως παραμένουν αμετακίνητες στις αρχικές του θέσεις, γεγονός το οποίο καθιστά εξαιρετικά δυσεπίλυτο γρίφο την επίτευξη συμφωνίας.

Παρ' όλα αυτά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM)», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στη γερμανική Süddeutsche Zeitung.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Κώστας Φέγγος, αναλυτής της Versal AEΠΕΥ, τονίζει τα εξής: «Το Χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα πολύ στενό εύρος διαπραγμάτευσης και σε ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές. Βασικός λόγος για την αναποφασιστικότητα παραμένει η έλλειψη εξελίξεων στο θέμα της αξιολόγησης. Επίσης η συνήθης αντίσταση στην επίλυση των κόκκινων δανείων, αλλά και σε καθετί που έχει να κάνει με την επανεκκίνηση της Οικονομίας».

Την ίδια ώρα, νέο διαγωνισμό για την πώληση μεριδίου του ΔΕΣΦΑ σε ιδιώτες θα προκηρύξει de facto η κυβέρνηση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, χωρίς να δίδεται καμία πληροφορία σε αυτή τη φάση για το ακριβές ποσοστό. Γίνεται ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς και σε καμία περίπτωση, όπως τονίζεται αρμοδίως, δεν πρόκειται η καινούργια διαδικασία να αποτελεί «κόπια» της παλιάς.

Τέλος, την εκλογή του Richard P. Boucher στη θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου, ανακοίνωσε η Eurobank Ergasias Α.Ε., προχωρώντας στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος Σπύρου Λορεντζιάδη. Ο κ. Boucher διατελεί διευθύνων σύμβουλος της Bank of Ireland Group από το 2009 και διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρία σε ευρύ φάσμα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα