Χ.Α.: Η αγορά βρίσκει δύναμη για κίνηση κόντρα στο διεθνές κλίμα χωρίς θετικές ειδήσεις

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 14:51
UPD:14:54
SOOC/Nikos Libertas

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας η μέτρια πτωτική εικόνα των μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε συνδυασμό με τις παγωμένες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της χώρας με τους πιστωτές, συνέβαλε στην δημιουργία… θετικής διάθεσης για ανάληψη του ρίσκου στο Χ.Α.

«Η διεθνής αβεβαιότητα απέναντι στη βεβαιότητα πως θα κλείσει η αξιολόγηση», δήλωσε η στήλη σήμερα το πρωί στο Market Beat γνωρίζοντας πως σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων πρόοδος δεν υπάρχει, αλλά το παρασκήνιο των Βρυξελλών διαρρέει  ότι είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά για τις απαιτούμενες υποχωρήσεις ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Η αγορά της Αθήνας σήμερα βαδίζει στα χνάρια του τραπεζικού δείκτη που αναμετρήθηκε μετά 13:50 με τις 906,8 μονάδες, σαν υψηλά επίπεδα ημέρας στο πρώτο μέρος  και κατόπιν υποχώρησε ως τις 904 μονάδες. Για να βρεθεί στο μέσο της συνόδου με κέρδη της τάξης του 1,9% πάνω από τις 900 μονάδες.

Το θετικό κλίμα στις συναλλαγές δεν εμφανίστηκε αμέσως σήμερα. Αντίθετα αρχικά διαπιστώθηκε μια κίνηση πλάγια πτωτική σε στενό εύρος τιμών που όρισε το ελάχιστο για τράπεζες και βασικούς δείκτες στις 11:03 αλλά αυτό άλλαξε ριζικά μετά το πρώτο δίωρο.

Η αισιοδοξία στην Αθήνα σήμερα δεν προκλήθηκε λόγω της εξέλιξης των συναλλαγών στην Ευρώπη, αλλά από τη διαπίστωση πως το melt up της αγοράς συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι 670 μονάδες αν και σήμερα φάνηκε αρχικά πως θα λειτουργούσαν σαν σκληρή οροφή οι 665.

Στις αγορές κυριάρχησε η επιφύλαξη αρχικά μετά την ενίσχυση του ευρώ άσχετα με την χθεσινή άνοδο στην αγορά μετοχών της Νέας Υόρκης, αλλά στο Χ.Α. μέτρησε το γεγονός πως αναφέρθηκαν περί προόδου στη διαδικασία  για τη διαπραγμάτευση της β αξιολόγησης.                       

Την πορεία του τραπεζικού δείκτη θα ορίζαμε ως σημαντική. Καθορίστηκε από ανοδικό χάσμα στην έναρξη της τάξης του +0,63% και ακολούθησε η εγγραφή του πρώτου μέγιστου μέρας στις 11:27 λίγο πάνω από τις 896,5 μονάδες. Αμέσως μετά οι συναλλαγές με σταθερή ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση  έδωσαν στο δείκτη πλάγια κίνηση και φάνηκε ότι άγγιξε το χαμηλό του για σήμερα με μεταβολή -0,74%.  

Το αποτέλεσμα είναι η κίνηση του 25άρη να γίνεται από τις 10:30 ως τις 13:20 σε ζώνη με χαμηλό τις 1775 και υψηλό τις 1788 μονάδες. Το επίπεδο των άνω των 1790 μονάδων είναι το τρέχον στις 14:39 με κέρδη περίπου +0,8% βρίσκεται σε θετικό πεδίο διαρκώς μετά τις 12:50.

Η διαπίστωση ωστόσο της απουσίας ενδιαφέροντος για ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες μετά την πρώτη ώρα αντισταθμίστηκε από τη διάθεση για μέτρια πίεση σε μετοχές όπως η ΕΕΕ -0,58% που λειτουργεί σαν φρένο στην άνοδο των βασικών δεικτών. Το ενδιαφέρον υποχώρησε για τις νικήτριες της εποχής  αν και μετριάστηκε η γνωστή επιφύλαξη μέσω των μέτριων όγκων.

Στο  μέσο της διαπραγμάτευσης η μεταβολή του 25άρη είναι +0,83% και ο Γ.Δ. κερδίζει +0,65% στις 14:42 έχοντας νευρική ανοδική κίνηση από τις 12:50 ως το μέσο της διαπραγμάτευσης σήμερα.  Η αγορά κινείται υπό το κράτος  του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε στα blue chip εκτός των Τραπεζών +2,52%.

Αυτό έδωσε μικρές απώλειες σε λίγους κλάδους και μέτρια κέρδη σε πολλούς άλλους ξεχωρίζουν των εταιρειών Κοινής Ωφέλειας +1,25%, Χρηματ/κων Υπηρεσιών +0,20%, και Πετρελαίου Αερίου +1,80% Τηλεπικοινωνιών +0,89%. Ευνοούν την πτώση οι πιέσεις σε λίγες μετοχές όπως η ΛΑΜΔΑ -1,04%, ΤΙΤΚ -0,55%  και ΟΠΑΠ -0,68%.

Κρατώντας την κίνηση του μέσου όρου σε επίπεδα αρκετά πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο και ψηλότερα από τις 665 μονάδες. Ο τζίρος στις 14:45 είναι 20,346 εκατ. ευρώ ψηλότερα από την προηγούμενη μέρα την ίδια περίπου ώρα.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν τάση που έχει φέρει μέτριες για το βάρος τους μεταβολές. Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών απαισιοδοξία.

Τους βασικούς δείκτες επηρεάζει αρνητικά σήμερα η ενίσχυση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και του ευρώ. Εδώ γίνεται προσπάθεια διατήρησης ανοδικής κίνησης στα επίπεδα των 665 μονάδων. Επιτυγχάνεται για την ώρα μια ευνοική για το Χ.Α. ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές μετά από ένα νευρικό πρώτο μέρος, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,68%, ο CAC -0,19% και για τον FTSE100 -0,14%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές θα έχουν μάλλον πτωτικό ξεκίνημα καθώς τα futures των δεικτών των αγορών της Νέας Υόρκης έχουν μικτή εικόνα μεταβολής -0,28% για τον Dow και -0,22% για τον S&P500.

Οι δείκτες στο Χ.Α. στις 14:48 έχουν μεταβολή +0,67% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 667,80 μονάδες, και για τον 25άρη άνοδο +0,74% με τον FTSEM στο +1,53%.  Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 49 και των πτωτικών 31 με αμετάβλητες τις 18.

Ο τζίρος έπιασε τα 20,457 εκατ. ευρώ και η αξία των πακέτων είναι 2,663 εκατ.

Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα