Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που αφορά τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών οι οποίοι χρησιμοποιούν και δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια) για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε έναν ή σε περισσότερους εργοδότες.
Το θέμα αυτό εξελίσσεται σε γρίφο με πολλές τεχνικές και ασφαλιστικές προεκτάσεις, καθώς έχει πάρα πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του, επειδή, κυρίως, αφορά πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις μισθωτών - ασφαλισμένων, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ενσωματωθούν σε μία εγκύκλιο.
Οι θέσεις του υπουργείου Εργασίας
Την πολυπλοκότητα αυτού του ζητήματος αναγνώρισε και ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ανέφερε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη περιπτωσιολογία στο ζήτημα με τα μπλοκάκια». Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου εργάζονται στην κατεύθυνση έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου το ταχύτερο δυνατό, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Επισημαίνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα (16/1) θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό μητρώο του Ενιαίου Ασφαλιστικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) μέσα από την ενοποίηση των επιμέρους συστημάτων των ταμείων και φορέων που ενοποιήθηκαν στον ΕΦΚΑ και δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι (εκτιμώνται σε περίπου 100.000) που χρησιμοποιούν και δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν γνωρίζουν ακόμη τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Αυτή η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλης σύγχυσης στους ασφαλισμένους οι οποίοι ως μισθωτοί κάνουν και χρήση του δελτίου παροχής υπηρεσιών, είτε συστηματικά είτε περιστασιακά.
Δεν τέθηκε θέμα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς
Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν έχει τεθεί ζήτημα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από τον επαναϋπολογισμό των παλαιών συντάξεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον κ. Κοστέλο και την κα Βελκουλέσκου δεν μου τέθηκε αυτό το θέμα, δεν είχε τεθεί ποτέ ούτε πριν. Γίνεται μια τέτοια συζήτηση στον αέρα. Διαφαίνεται ότι κάποιοι σκέφτονται τέτοια πράγματα. Δεν έχουν τεθεί με έναν επίσημο τρόπο στη δική μας την πλευρά. Δεν έχει τεθεί ούτε σε μένα ούτε σε κανένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος με επίσημο τρόπο».
«Διαρροές γίνονται» είπε ο υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «δεν θα χρειαστεί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, διότι έχουμε συμφωνήσει από τη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε για το ύψος των συντάξεων ότι αυτό θα είναι και ότι βγαίνει ο λογαριασμός. Δεν θα χρειαστεί να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις».
Ο επαναϋπολογισμός των παλαιών συντάξεων
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, έχει ήδη αρχίσει ο επαναϋπολογισμός των παλαιών συντάξεων και έχει ολοκληρωθεί σε ένα δείγμα της τάξης του 10% του συνόλου των κύριων συντάξεων.
Σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλών συντάξεων, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού θα ξεπερνά το 110% και θα υπάρχουν καλύτερες τελικές αποδόσεις στο ύψος της σύνταξης. «Αυτές οι ωφέλειες θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά το τέλος του 2018», σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, από τον επαναϋπολογισμό ενδέχεται να προκύψουν και διαφορές, δηλαδή μειώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλών συντάξεων, οι οποίες κατά την εκτίμησή του δεν θα υπερβαίνουν το 20%.
Κατώτατο και ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα
Κατώτατο μηνιαίο ασφαλιστέο εισόδημα για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται το ποσό που αναλογεί στο 70% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586,08x70% = 410,26 ευρώ) και ως ανώτατο όριο μηνιαίου ασφαλιστέου εισοδήματος τα 5.860,80 ευρώ.
Τι θα ισχύσει στον ΟΓΑ
Αναφερόμενος στους αγρότες, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ότι «ένας αγρότης που βρίσκεται στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία θα πληρώνει 87 ευρώ (17% των 410 ευρώ), ενώ πλήρωνε 113 ευρώ με εννέα έτη ασφάλισης». Στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία βρίσκεται η μεγάλη πλειονότητα των αγροτών (90% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών θα τις επωμισθούν οι αγρότες που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, καθώς το 95% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ δηλώνει καθαρό ετήσιο εισόδημα έως και 10.000 ευρώ.
Οι αυξήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Αυξήσεις εισφορών για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, εμπόρων, βιοτεχνών, αλλά και αγροτών προβλέπονται στις δύο υπουργικές αποφάσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αφορούν τον προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017 των ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ που ενοποιήθηκαν πλέον στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων - εργατολόγων, σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι έως και τριπλάσιες, ενώ ωφελημένοι θα είναι όσοι είχαν εισοδήματα μικρότερα από 16.000 ευρώ ετησίως κατά το 2015.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο οι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές ύψους 26,95% (20% κύρια σύνταξη - 6,95% κλάδος υγείας) επί των καθαρών εισοδημάτων τους, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ έως και 34,5% (κύρια - επικουρική - κλάδος υγείας) και οι αγρότες εισφορές 21,2% (κύρια σύνταξη - κλάδος υγείας - αγροτική εστία). Επισημαίνεται ότι με τον νέο νόμο καταργούνται οι ασφαλιστικές κλάσεις (κατηγορίες) που ισχύουν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εργασίας, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιου Πετρόπουλου, οι επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ θα είναι μικρότερες, καθώς, όπως ανέφερε, με βάση «τα εισοδήματα του 2014 ένας ασφαλισμένος θα πληρώνει στο εξής 269 ευρώ τον μήνα, ενώ μέχρι τώρα πλήρωνε 307 ευρώ με επτά έτη ασφάλισης (3η ασφαλιστική κατηγορία)».
Παράδειγμα υπολογισμού εισφορών για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ
Ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος υπάγεται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ, όπως αυτές ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, έχει μηνιαίο εισόδημα με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου φορολογικού έτους μικρότερο του ποσού των 7.032,96 ευρώ (586,08x12). Συνεπώς ο εν λόγω ασφαλισμένος καταβάλλει μηνιαία εισφορά κλάδου σύνταξης ύψους 117,22 ευρώ (586,08x20%). Εφόσον το εισόδημά του υπερβεί το ποσό των 7.032,96 ευρώ θα καταβάλλει εισφορά επί του πραγματικού εισοδήματος.
Οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες
* Από 1/1/2017 έως και 31/12/2017 το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς διαμορφώνεται σε 14% επί του φορολογητέου εισοδήματος.
* Από 1/1/2018 έως και 31/12/2018 το ανωτέρω ποσοστό διαμορφώνεται σε 16%.
* Από 1/1/2019 έως και 31/12/2019 το ανωτέρω ποσοστό διαμορφώνεται σε 18%.
* Από 1/1/2020 έως και 31/12/2020 το ανωτέρω ποσοστό διαμορφώνεται σε 19%.
* Από 1/1/2021 έως και 31/12/2021 το ανωτέρω ποσοστό διαμορφώνεται σε 19,5%.
* Από 1/1/2022 και εντεύθεν το ανωτέρω ποσοστό διαμορφώνεται στο τελικό 20%.