Την επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» σε διάρκεια και ποιότητα προσφέρει το οικονομικό επιτελείο στους πιστωτές προκειμένου να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία της β’ αξιολόγησης του προγράμματος.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να προτείνει τόσο τη χρονική επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και την εφαρμογή τού στο ύψος του αφορολόγητου.
Μάλιστα, σενάρια τα οποία επί του παρόντος διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές, θέλουν την ίδια συζήτηση να επεκτείνεται και σε περικοπές των συντάξεων.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ως στόχο την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων επί του ελληνικού χρέους, με απώτερο σκοπό την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προσδοκώντας ότι αυτή θα αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την ομαλότητα στην ελληνική οικονομία και θα στείλει ισχυρό μήνυμα στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων.
Σημειωτέον, τον οδικό αυτόν χάρτη της κυβέρνησης τορπίλισε -τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος, γεγονός που σηματοδότησε το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος- η εξαγγελία παροχών από τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμικούς πιστωτές, μέσα σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο τόσο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας όσο και το ΔΝΤ δείχνουν να μη βιάζονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας - στη Γερμανία επίκεινται εκλογές το φθινόπωρο και στην Ουάσιγκτον επικρατεί κλίμα αναμονής εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Από «κόφτη» σε «κόφτη»
Στο μεταξύ, σε χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των πιστωτών, να εφαρμόσει τον δικό του «κόφτη», μέσω στοχευμένων περικοπών δαπανών, ώστε να μειώσει ταυτόχρονα φόρους, με στόχο τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία.
naftemporiki.gr