Deutsche Bank: Προσφορά εξαγοράς του χρέους της China Aviation Oil

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 08:15

ΠΡΟΣΦΟΡΑ, για την εξαγορά μέρους τους χρέους της China Aviation Oil (Singapore) Corp., 530 εκατ. δολ. ΗΠΑ από τους πιστωτές της, για το 40% του ποσού που κατέχουν, σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε σε δανειστή, έκανε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, Deutsche Bank AG.

Η τράπεζα, η οποία διαχειρίστηκε την πώληση μετοχών της China Aviation Oil, τον Οκτώβριο, προσφέρει άμεση καταβολή μετρητών, σύμφωνα με έγγραφό της που έστειλε στις 3 Μαρτίου. Ο εκπρόσωπος της Deutsche Bank στον Χονγκ Κονγκ, δεν σχολίασε το θέμα. Τον Ιανουάριο, η China Aviation Oil, πρόσφερε 41,5 σεντς για κάθε ένα δολάριο που κατείχε, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατ. δολ. ΗΠΑ άμεσα και 120 εκατ. δολ. ΗΠΑ τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Η κυρίαρχος εισαγωγέας καυσίμων αεροσκαφών της Κίνας, αντιμετωπίζει τουλάχιστον τρεις αγωγές, μετά από ζημίες 550 εκατ. δολ. από την διαπραγμάτευση παραγώγων. H SK Corp., η Standard Bank London Ltd. και άλλοι πιστωτές, απέρριψαν την προσφορά της κινεζικής Aviation Oil, υποστηρίζοντας, ότι, το ποσόν είναι πολύ χαμηλό και η περίοδος πληρωμής πολλή μεγάλη.

«Τι είναι προτιμότερο; Να έχεις σήμερα τα λεφτά ή αργότερα;», διερωτήθηκε, ο Michael Preiss, σύμβουλος επενδύσεων της Coutts Bank (Schveiz) AG στη Σιγκαπούρη, η οποία δεν κατέχει κεφάλαια της China Aviation Oil, συμπληρώνοντας: «Η προσφορά της Deutsche Bank μάλλον λογαριάζει το ό,τι τα περιουσιακά της στοιχεία αξίζουν περισσότερο. Κάπου στα βιβλία τους ενδέχεται να υπάρχουν κρυμμένα κοσμήματα».

Το 2003, τα περιουσιακά στοιχεία της China Aviation Oil ήταν 137 εκατ. δολ. και τα καθαρά της κέρδη 54,3 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης (33 εκατ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με τον ισολογισμό της. Τα κύρια περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν πλειονότητα μεριδίων στην Compania Logistica de Hidrocarburos SA, εταιρεία διαχείρισης αγωγών καυσίμων στην Μαδρίτη και στην Shanghai Pudong International Airport Aviation Fuel Supply Corp.

Η προσφορά της China Aviation Oil, αξίζει το ανώτατο 35 σεντς των σημερινών κεφαλαίων, επειδή περισσότερο από το ήμισυ, θα πληρωθεί σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών, είπε στις 25 Φεβρουαρίου, ο Martin Botha, o οποίος διαχειρίζεται προϊόντα φυσικής παραγωγής ύψους 34 εκατ. δολ. ΗΠΑ με την Standard Bank London.

H Deutsche Bank, προσφέρθηκε να καταβάλλει στους δανειστές, τον περασμένο μήνα, 39 σεντς, σύμφωνα με ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Και η Μerrill Lynch & Co. προσέγγισε κάποιους δανειστές, προσφέροντας περίπου 32 σεντς ανά δολάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ο εκπρόσωπος της Merrill Lynch στην Ασία, R.G. Rosso, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα