Τα κέρδη των προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων επιχειρεί να κατοχυρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να θέτουν ως πρωτεύοντα στόχο τη διατήρηση του ψυχολογικού ορίου των 650 μονάδων.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,55% στις 656,63 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,49% στις 1.765,20 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,32 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, 26 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,54% στις 656,04 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει πτώση κατά 0,46%, η Eurobank κατά 1,35% και η Alpha Bank κατά 0,50%. Εθνική Τράπεζα και Attica Bank διατηρούνται σταθερές σε 0,254 και 0,044 ευρώ/μετοχή, αντίστοιχα.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Grivalia Properties εμφανίζει απώλειες της τάξης του 2,75% ενώ στο 1,75% ανέρχεται η μείωση για τις μετοχές των Ελλάκτορα και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ ενισχύεται κατά 1,54%, της Motor Oil κατά 0,96% και της Folli-Follie κατά 0,62%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, παραμένοντας ωστόσο, κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 10 μονάδες βάσης στο 6,819%, του 3ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 8,881% και του 2ετούς ομολόγου καταγράφει άνοδο κατά 38 μονάδες βάσης στο 6,772%.
Οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι όσο το πολιτικό τοπίο και οι σχέσεις με τους δανειστές είναι «μία κρύο, μία ζέστη», πολλά συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα απέχουν από την όποια προσπάθεια ανόδου, ενώ ο τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Χρηματιστηρίου θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα αυξημένης μεταβλητότητας και επηρεασμού της βασικής τάσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το βασικό θέμα που αντιμετωπίζει η αγορά, συνίσταται στη δεύτερη αξιολόγηση και όσο καθυστερεί το κλείσιμό της επηρεάζονται αρνητικά οι προοπτικές του Χ.Α.
Ο Κώστας Φέγγος, αναλυτής της Versal ΑΕΠΕΥ, παρατηρεί τα εξής: «Μπαίνουμε στο 2017, με όλα τα προβλήματα σε εκκρεμότητα, με ένα βουνό φόρους και εισφορές και τα γεωπολιτικά σε έξαρση. Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, το θέμα των "κόκκινων" δανείων δεν έχει προχωρήσει, δεν έχουμε ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση και άλλα γνωστά. Το Κράτος καταλογίζει νέους φόρους, ενώ οι Πολίτες δεν πληρώνουν τους παλιούς. Τα ανείσπρακτα έχουν ανέβει στα 94 δισ. ευρώ (θυμάμαι στην αρχή της κρίσης ήταν 24 δισ. και είχαν θεωρηθεί ανυπέρβλητο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί)».
Οι εγχώριοι θεσμικοί και λοιποί χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ότι το EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου θα δείξει αν θα επανέλθει το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους θεσμούς και την Κυβέρνηση και αν δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Συνεπώς, για αυτούς, είναι ο καταλύτης που μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση στο Χρηματιστήριο.
naftemporiki.gr