Στον τερματισμό του QE επιμένει το Βερολίνο

Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2017 17:45
UPD:17:51
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Στη «συνετή έναρξη» της διαδικασίας τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιμένει το Βερολίνο, σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Τζενς Σπαν.

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική έχει πολυάριθμες παράπλευρες επιπτώσεις και η συνετή έναρξη του τερματισμού της είναι επιθυμητή» ανέφερε, ενδεικτικά, ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος είναι στενός σύμβουλος τόσο της Μέρκελ, όσο και του Σόιμπλε.

Παρ’ όλα αυτά παραδέχθηκε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη απέχει ακόμη από τον στόχο της ΕΚΤ (2%), ενώ χαρακτήρισε ως «αναμενόμενη» την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών καταναλωτή.

Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία ανήλθε στο 1,7% - το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Οι συντηρητικοί βουλευτές της Bundestag, όπως και η κεντρική τράπεζα της χώρας, έχουν επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό τους για την υπερχαλαρή πολιτική της ΕΚΤ, η οποία - κατά τους ίδιους - πλήττει την κερδοφορία των τραπεζών.

Τον Δεκέμβριο, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά εννέα μήνες, έως τον Δεκέμβριο του 2017.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα