Αναμενόμενη η επιβράδυνση της ανάπτυξης

Γκαργκάνας: Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2005 16:57
UPD:17:14

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση» και η «υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ ήταν αναμενόμενη», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσιάζοντας την ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική.

Ο κ. Γκαργκάνας διαπίστωσε ότι σε γενικές γραμμές ο πληθωρισμός κινείται μέσα στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί την τελευταία πενταετία, ενώ ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ πρόκειται να επιβραδυνθεί στο 3,3%, αντί του προβλεπόμενου στον Προϋπολογισμό 3,9%. Η υποχώρηση αυτή ωστόσο, όπως είπε, «ξεκίνησε από το β' εξάμηνο του 2003 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χωρίς να αποκλείεται μεγαλύτερη πτώση», ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παραμένει υψηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης, οπότε «η σύγκλιση προχωρά».

Η αύξηση που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, επισήμανε ο κ. Γκαργκάνας, οφειλόταν στο ότι «όταν μπήκαμε στη ζώνη του ευρώ, είχαμε μείωση των επιτοκίων, που οδήγησε σε αύξηση κατανάλωσης, επενδύσεις, δάνεια κλπ» - αλλά και τα ολυμπιακά έργα. Η υποχώρηση, λοιπόν, ήταν αναμενόμενη: «Το να υποχωρήσει για ένα χρόνο ο ρυθμός ανάπτυξης, δεν χάλασε ο κόσμος. Το ζήτημα είναι τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα», τόνισε.

Ο κ. Γκαργκάνας πρότεινε να υπάρξει «αποφασιστική παρέμβαση» (με εφαρμογή των συστάσεων του ECOFIN για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% εντός της προσεχούς διετίας) ει δυνατόν επί το αυστηρότερον.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι «το γεγονός ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι υψηλά, είναι θετικό, γιατί αν δεν υπάρχει κερδοφορία, δεν υπάρχουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Είναι γεγονός βεβαίως ότι πολλές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά. Πρέπει, όπου δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά οι αγορές, να υπάρξουν παρεμβάσεις με κατάλληλη νομοθεσία και με αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ετσι αντιμετωπίζεται η υπερβολική κερδοφορία, όχι με την Αγορανομία».

Αντιπαράθεση είχε ο κ. Γκαργκάνας με τον κ. Γιάννη Μανόλη (ΝΔ), σχετικά με τη διαπίστωσή του ότι «οι πραγματικοί μισθοί τα τελευταία 11 χρόνια αυξήθηκαν κατά 33%». «Αν ήταν έτσι, η σύγκλιση θα είχε ήδη επιτευχθεί», παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ, για να απαντήσει ο κ. Γκαργκάνας ότι έχει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδας και, αν η ΓΣΕΕ επιμένει στους δικούς της υπολογισμούς, να υπάρξει αντιπαραβολή των δύο μεθοδολογιών.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα