FAZ: Αβέβαιο το μέλλον του Ντέισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 10:42
UPD:10:45
REUTERS/VINCENT KESSLER

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Ολλανδού στο «τιμόνι» του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου του 2018. 

Αβέβαιο θεωρείται το μέλλον του Γερούν Ντέισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Ολλανδού ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου του 2018. Ωστόσο, ο Ντέισελμπλουμ ενδεχομένως, να αποχωρήσει νωρίτερα, λόγω των ολλανδικών εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου του 2017.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο τρέχων κυβερνητικός συνασπισμός του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, στο οποίο ανήκει ο Ντέισελμπλουμ, δεν αναμένεται να διατηρηθεί στην εξουσία, γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται την αποχώρηση του Ολλανδού από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Μία τέτοια εξέλιξη, εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την απώλεια της εμπιστοσύνης της νέας ολλανδικής κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Ντέισελμπλουμ για τη θέση της προεδρίας του Eurogroup. Ήδη μάλιστα, ακούγονται τα πρώτα ονόματα των πιθανών διαδόχων του. Το πρώτο είναι του Ισπανού, Λουίς ντε Γκίντος, και το δεύτερο του Σλοβάκου, Πίτερ Καζίμιρ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, σημαντικός είναι και ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι - μετά την επικείμενη αποχώρηση του Σουλτς από την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου -  θα απαιτήσουν τη διατήρηση τουλάχιστον ενός υψηλού αξιώματος στα όργανα της Ε.Ε.

Δεδομένου ότι ο Ντέισελμπλουμ ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η FAZ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραμονής του στο «τιμόνι» Eurogroup, ακόμη και χωρίς τη στήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα