H Τουρκία «οδηγεί» τουρίστες στην Ελλάδα

Διψήφια αύξηση προκρατήσεων το 2017 - Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη γειτονική χώρα αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη της ΝΑ Μεσογείου
Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 17:02
UPD:17:02
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα ωφεληθεί για μία ακόμη χρονιά από το κλίμα ανασφάλειας που εμπεδώνεται πλέον στη συνείδηση των δυνητικών επισκεπτών της γείτονος, λόγω των συνεχών τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Από την έντυπη έκδοση

Των Λάμπρου Καραγεώργου και Νίκου Μπέλλου

Διψήφιο ποσοστό αγγίζει ήδη η αύξηση των προκρατήσεων για το 2017 στη χώρα μας, την ίδια ώρα που η γειτονική μας Τουρκία πλήττεται και τουριστικά από τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα ωφεληθεί για μία ακόμη χρονιά από το κλίμα ανασφάλειας που εμπεδώνεται πλέον στη συνείδηση των δυνητικών επισκεπτών της γείτονος, λόγω των συνεχών τρομοκρατικών χτυπημάτων. Ωστόσο, κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού έχουν διαφορετική άποψη και συστήνουν αυτοσυγκράτηση και πιο προσεκτική διαχείριση της όλης κατάστασης.

«Τα τελευταία χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν ότι βαδίζουμε σε ακραίες καταστάσεις και σίγουρα, αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, οι εξελίξεις δεν είναι θετικές για τον τουρισμό διεθνώς και τον ελληνικό τουρισμό ειδικότερα, στον βαθμό που η χώρα μας είναι πολύ κοντά στα γεγονότα», δηλώνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης. «Παρατηρείται μία γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ανοικτό παραμένει και το θέμα του προσφυγικού, το οποίο δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα» συνεχίζει ο κ. Ανδρεάδης και συμπληρώνει: «Βιώνουμε μια περίοδο αποσταθεροποίησης και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πάντως, μέχρι στιγμής οι κρατήσεις στη χώρα μας τρέχουν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό που φθάνει σε διψήφιο νούμερο και αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό».

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το χαρακτηρισμό του ασφαλούς προορισμού. Είναι θετικό, τόνιζε πρόσφατα ο κ. Ανδρεάδης, «το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου, διατηρώντας εικόνα φυσιολογικής και ήρεμης χώρας».

«Βεβαίως θα πρέπει συνεχώς να ενισχύουμε την εικόνα μας, καθώς ακόμα υστερούμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τη στιγμή αυτή βρισκόμαστε πάνω από την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, αλλά κάτω από την Κροατία, την Ισπανία και την Ιταλία. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι γειτονικοί προορισμοί είναι ουσιαστικά κλειστοί, μας δίνει την ευκαιρία να προσελκύσουμε μεγαλύτερα μερίδια» τόνισε, μιλώντας προ μηνός στους δημοσιογράφους εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα, συνιστούσε εγρήγορση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος που στη συνείδηση των τουριστών συνεχίζει να συνδέεται με ζητήματα ασφάλειας.

Το 2016 η χώρας μας φαίνεται να ωφελήθηκε έως έναν βαθμό από τα αρνητικά γεγονότα στην Τουρκία, είτε επρόκειτο για τρομοκρατικά χτυπήματα είτε για το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Ρωσία σε τουρκικά προϊόντα και υπηρεσίες. Έτσι ένα μέρος των Γερμανών και άλλων τουριστών από τη δυτική Ευρώπη, αλλά και Ρώσων μετακινήθηκε από την Τουρκία προς τη χώρα μας.

Η Ελλάδα «έτρεξε» το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου με ρυθμό αύξησης 4,7% στο σύνολο των αφίξεων και με 5,7% στις αεροπορικές αφίξεις το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

Αντιθέτως η Τουρκία είχε πτώση του εισερχόμενου τουρισμού κατά 21,35% τον Νοέμβριο του 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου η πτώση στις αφίξεις έφτασε το 30,85% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Ενώ το ενδεκάμηνο του 2014 επισκέφτηκαν την Τουρκία 35.257.859 τουρίστες, το 2015 το ίδιο διάστημα ο αριθμός τους έπεσε στα 34.779.841 και το 2016 σε 24.050.056 επισκέπτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του αριθμού των αφίξεων στο σύνολο του 2015 σε σύγκριση με το 2014 ήταν μόλις 1,61%, ενώ για το 2016 σε σύγκριση με το 2015 θα ξεπεράσει το 30%.

Επίσης η εικόνα θα είναι ακόμη χειρότερη φέτος, ειδικά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της παραμονής Πρωτοχρονιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου ταξιδιών ForwardKeys, τις οποίες επικαλείται το CNN, οι κρατήσεις προς την Κωνσταντινούπολη στη βάση δεδομένων του πρακτορείου δείχνουν πτώση 69% αμέσως μετά την εκδήλωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Αποχωρούν» Βέλγοι και Ολλανδοί

Οι Βέλγοι, κυρίως, αλλά και οι Ολλανδοί, σε μικρότερο βαθμό, εγκαταλείπουν την Τουρκία ως τουριστικό προορισμό εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων και στρέφονται πλέον στην Ισπανία και στην Ελλάδα για τις προσεχείς διακοπές του καλοκαιριού, σύμφωνα με ταξιδιωτικά γραφεία των δύο χωρών, που επικαλείται ο τοπικός Τύπος.

Το χθεσινό ρεπορτάζ της έγκυρης βελγικής οικονομικής εφημερίδας «De Tijd», με τίτλο «Η επικίνδυνη πλέον για τους τουρίστες Τουρκία χάνει 1 στους 3 Βέλγους τουρίστες», κάνει λόγο για μείωση της τάξεως του 34% μέσα σε έναν χρόνο (από 601.408 το 2015 σε 399.528 το 2016).

Σύμφωνα με ταξιδιωτικούς οργανισμούς που επικαλείται η εφημερίδα (TUI, Thomas Cook), εξαιτίας των προβλημάτων σε Αίγυπτο, Τυνησία και Τουρκία, οι Βέλγοι τουρίστες στρέφονται προς την Ελλάδα και την Ισπανία.

Στο ίδιο πνεύμα και το ρεπορτάζ της επίσης βελγικής εφημερίδας «De Morgen», το οποίο επικαλείται τα διαθέσιμα στοιχεία των οργανισμών TUI, Neckermann και Thomas Cook, από τα οποία προκύπτει ότι η Ισπανία αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Βέλγους για το 2017, ακολουθούμενη από την Ελλάδα.

Για τεράστιο πλήγμα που δέχεται εξαιτίας των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών επιθέσεων ο τουρισμός της Τουρκίας κάνει λόγο η ολλανδική εφημερίδα «Financieele Dagblad».

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα που φιλοξενεί η εφημερίδα με τίτλο «Η τρομοκρατία διώχνει τους τουρίστες από την Τουρκία» επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρουσιάζει μείωση κατά 30% συγκριτικά με το 2015.

Ίδιο είναι περίπου και το ποσοστό των Ολλανδών τουριστών που εγκατέλειψαν την Τουρκία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, προσθέτει η εφημερίδα. Πρόκειται κυρίως για επισκέπτες των πόλεων.

Αναφορικά με το 2017, τα ταξιδιωτικά γραφεία υπογραμμίζουν ότι θα υπάρξει μια διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των Ολλανδών τουριστών, όπου προβλέπεται μεγάλη μείωση των επισκέψεων στις τουρκικές πόλεις και μικρότερη στα παραθαλάσσια θέρετρα.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο τουρισμός στην Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ολοκληρωτικά, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι τουριστικοί προορισμοί που να προσφέρουν τόσο ελκυστικά τουριστικά πακέτα.

Η εφημερίδα θεωρεί εξάλλου δύσκολο να βρεθεί κάποιο άλλο σημείο στην Ευρώπη που να πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές και να παρέχει ηλιόλουστες διακοπές, από τη στιγμή που η Ελλάδα και η Ισπανία είναι ήδη «υπερπλήρεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα