Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 11:05
UPD:11:16
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σε θετικό έδαφος συνεχίζει να κινείται εντός του 2017 το Χρηματιστήριο Αθηνών, κινούμενο προς το τεχνικό όριο των 660 μονάδων, χάρη στις προσδοκίες των επενδυτών για την πορεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,33% στις 658,78 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,34% στις 1.775,70 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,67 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, 15 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,70% στις 673,72 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,13%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,89%, η Eurobank κατά 0,44%, η Alpha Bank κατά 0,51% και η Attica Bank κατά 2,27%.  

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτορα εμφανίζουν κέρδη άνω του 1,70% ενώ στο 1,25% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Coca-Cola HBC. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 0,88%, της ΔΕΗ κατά 0,67% και του Τιτάνα κατά 0,66%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%, καθώς η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 6,946%, του 3ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,141% ενώ του 2ετούς ομολόγου παραμένει σταθερή στο 6,899%.

Το ρεαλιστικό σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με εγχώριους και ξένους αναλυτές, προβλέπει την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έως τον Φεβρουάριο και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έως τον Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση, η οριστική διευθέτηση των παραπάνω ζητημάτων θα πρέπει να συμπέσει με το χρονικό διάστημα, πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, καθώς η Αθήνα θέλει πάση θυσία να αποφύγει την παράταση του θρίλερ σε μία περίοδο, έντονης πολιτικής - και όχι μόνο - εσωστρέφειας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά της κυπριακής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) υπέβαλε η Atlas Merchant Capital. Στη διαδικασία συμμετείχαν άλλοι τρεις υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι τελικώς, δεν υπέβαλαν πρόταση εξαγοράς.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο οίκος S&P εκτίμησε ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΤΕ στη βουλγαρική  United Bulgarian Bank (UBB) δεν αναμένεται να επηρεάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής τράπεζας (CCC+). Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πώληση αποτελεί μέρος της προσπάθειας αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να επικεντρωθεί η τράπεζα στη βασική της δραστηριότητα, παρά στην επέκταση του σήματός της.

Υπεγράφη τέλος, η συμφωνία για την εταιρική και δανειακή αναδιάρθρωση της Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ, στο πλαίσιο της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της αλλαντοβιομηχανίας από την Chipita. Η σχετική σύμβαση, η οποία προβλέπει την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Νίκας και των θυγατρικών της, υπεγράφη τόσο από την Chipita όσο και της δανείστριες τράπεζες, Alpha Bank και Attica Bank.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα