Autoroutes du Nord: 950 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2005 09:35

ΣΤΗΝ πώληση 950 εκατ. ευρώ (1,3 δισ. δολ. ΗΠΑ), σε μετοχές, προχωρά σήμερα, η Societe des Autoroutes du Nord et de l'Est de la France, η οποία διαχειρίζεται τις εθνικές οδούς, που συνδέουν το Παρίσι με το Στρασβούργο και το Καλαί.

Η εταιρεία, θα πουλήσει 23,9 εκατ. νέες μετοχές στους διαχειριστές κεφαλαίων από 31 έως 41 ευρώ η μία και στους ιδιώτες, προς ένα ευρώ λιγότερο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας. Η δημόσια εγγραφή, αξιολογεί την εταιρεία σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ.

Η κρατική Autoroutes du Nord, θα είναι η τρίτη γαλλική εταιρεία διαχείρισης εθνικών οδών, που μπαίνει στο Χρηματιστήριο, μετά από πολλά χρόνια, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει το όριο 3% του ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επί του ΑΕΠ. Οι μετοχές της Autoroutes du Sud de la France, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 27%, έναντι ανόδου 9% του δείκτη CAC-40 στο Παρίσι.

«Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων, δεν έχουν απογοητεύσει τους επενδυτές, ειδικότερα η Autoroutes du Sud», ανέφερε ο Bruno Catoire, ο οποίος διαχειρίζεται 1,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Cholet-Dupont Gestion SA, στο Παρίσι. Ο ίδιος είπε, ότι περιμένει εντολές για τις μετοχές της Sanef, συμπληρώνοντας: «Οι αυτοκινητόδρομοι βορείως της χώρας έχουν μεγάλη κίνηση και είναι πολύ κερδοφόροι».

Τα καθαρά κέρδη της Autoroutes du Nord, υπερδιπλασιάστηκαν το 2004, φθάνοντας τα 97 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Pierre Chassigneux, σε συνέντευξη, τον περασμένο μήνα στο Παρίσι. Η εταιρεία, γνωστή ως Sanef, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια, που θα αντλήσει από την πώληση, για τη μείωση του χρέους και για την επιστροφή τουλάχιστον του 85% των κερδών της στους επενδυτές, σε μερίσματα.

Η Γαλλία, της οποίας το χρέος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα αγγίξει το 65% του ΑΕΠ φέτος, θα αποκομίσει 100 εκατ. ευρώ, ειδικό μέρισμα από την Sanef, πριν την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Η κυβέρνηση, δεν πουλά το μερίδιο του κράτους σε αυτήν την πώληση, προκειμένου να εισπράξει μερίσματα στο μέλλον. Οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμποδίζουν τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της, να κάνουν ενέργειες πώλησης περιουσιακών στοιχείων για να μειώσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.

Η BNP Paribas SA, η HSBC Holdings Plc και η UBS AG ηγούνται του ομίλου των τραπεζών που θα λάβουν εντολές για την αγορά των μετοχών της εταιρείας, στις 22 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα