InterContinental: Πουλά 73 ξενοδοχεία σε όμιλο αντί 1,9 δισ. δολ.

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2005 10:31

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την πώληση 73 ξενοδοχείων της, σε έναν όμιλο του οποίου ηγείται η Lehman Brothers Holdings Inc., αντί ενός δισ. λιρών Αγγλίας (1,9 δισ. δολ. ΗΠΑ), έκλεισε η μεγαλύτερη διαχειρίστρια ξενοδοχείων στον κόσμο, InterContinental Hotels Group Plc, καθώς επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη διαχείριση και το franchising των ξενοδοχείων, παρά στην κατοχή τους.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Windsor, της Αγγλίας, θα επιστρέψει τις εισπράξεις από την πώληση των ξενοδοχείων στους επενδυτές, μετά την ολοκλήρωση της εμπορικής συναλλαγής, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκησή της. Ηδη, η InterContinental, έχει επιστρέψει στους μετόχους της 767 εκατ. λίρες Αγγλίας.

Η εταιρεία, η οποία έχει στην κυριότητά της την αλυσίδα ξενοδοχείων Holiday Inn, αξιοποιεί την ανάκαμψη των ταξιδίων παγκοσμίως, μετά την ύφεση που γνώρισε ο κλάδος για μία τριετία, πουλά ξενοδοχεία και ακολουθεί το μοντέλο των αμερικανικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όπως της Marriott International Inc., που διοικεί και κάνει franchise τις ιδιοκτησίες της, για λογαριασμό άλλων ιδιοκτητών.

Η εταιρεία, που διαχειρίζεται περισσότερα από μισό εκατομμύριο δωμάτιο σε περίπου 3.500 ξενοδοχεία, είπε επίσης σήμερα, ότι το τέταρτο τρίμηνο, τα προ φόρων κέρδη της αυξήθηκαν 17%, φθάνοντας στα 69 εκατ. λίρες, καθώς έκλεισε περισσότερα δωμάτια, αποτέλεσμα της ανάκαμψης της αγοράς ύψους 195 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, η InterContinental πούλησε το ξενοδοχείο της Crowne Plaza American, στο Αμστερνταμ, αντί 37 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε, ότι θα πουλήσει το 85% των μεριδίων της σε δύο ξενοδοχεία στο Μαϊάμι και το Σικάγο των ΗΠΑ, αντί 287 εκατ. δολ. Τον περασμένο Δεκέμβριο έκλεισε συμφωνία πώλησης 13 ξενοδοχείων, τμήματος ομίλου 20 ξενοδοχείων με το σήμα της, για τον Ιούλιο, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Πουέρτο Ρίκο, αντί του ποσού των 425 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαουδάραβα πρίγκιπα Alwaleed bin Talal, που απέσυρε την προσφορά εξαγοράς του ξενοδοχείου της στο Παρίσι, μαζί με άλλους δύο δυτικούς συνεταίρους, τον περασμένο μήνα, η InterContinental, ζητούσε 300 εκατ. ευρώ (401 εκατ. δολ.).

Η Four Seasons Hotels Inc., η μεγαλύτερη διαχειρίστρια ξενοδοχείων πολυτελείας, στον κόσμο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 33%.

Η Hilton Group Plc, η διαχειρίστρια των ομώνυμων ξενοδοχείων εκτός ΗΠΑ, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο αύξηση 17% των λειτουργικών της κερδών για το σύνολο της χρήσης, ενώ χθες, η Accor SA, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της ανά δωμάτιο, αυξήθηκαν σε όλα τα τμήματά της τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Οι μετοχές της InterContinental, σημείωσαν χθες άνοδο δύο πένες, φθάνοντας στις 665 πένες στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα στο δωδεκάμηνο να έχουν σημειώσει άνοδο 24%. Ο δείκτης των 12 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Lodging Index, την ίδια χρονική περίοδο, σημείωσε άνοδο 25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα