«Κουρεύτηκαν» οι δημόσιες επενδύσεις

Αδιάθετα 350 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ - 60% πάνω από τον στόχο η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 18:12
UPD:22:46
ICON PRESS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δίμηνο υπήρξε επιτάχυνση των διαδικασιών υπαγωγής δαπανών στο ΠΔΕ, καθώς έως τον Νοέμβριο είχαν απορροφηθεί 4,376 δισ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Στα 6,4 δισ. ευρώ «έκλεισε» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2016, με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετα 350 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφηκε υπερκάλυψη κατά 60% του ΕΣΠΑ στο σκέλος της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Στο ΠΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικώς δαπανήθηκαν τα 6,4 δισ. ευρώ έναντι των 6,75 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το 2016.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι όλα τα έργα που είχαν δηλωθεί και υπαχθεί στο ΠΔΕ αποπληρώθηκαν στο ακέραιο και ότι το πλεόνασμα προέκυψε διότι κάποιοι φορείς είχαν υπολογίσει και αιτηθεί περισσότερα κονδύλια από ό,τι τελικώς χρειάστηκε για να υλοποιήσουν τα έργα τους.

Γι’ αυτό και όπως αναφέρουν θα πρέπει να βρεθεί μια πιο αντικειμενική μέθοδος εκτίμησης του κόστους των έργων που υλοποιούνται από τους φορείς. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δίμηνο υπήρξε επιτάχυνση των διαδικασιών υπαγωγής δαπανών στο ΠΔΕ, καθώς έως τον Νοέμβριο είχαν απορροφηθεί 4,376 δισ. ευρώ. Ένα ποσό από το «ανεκτέλεστο» των 350 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Υπερκάλυψη στο ΕΣΠΑ

Την υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης του ΕΣΠΑ για το 2016 ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, έναντι στόχου απορρόφησης 7% που αντιστοιχεί σε 1 δισ. ευρώ κοινοτική συνδρομή, επιτεύχθηκε απορρόφηση 11,35% που αντιστοιχεί σε 1,6 δισ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31-12-2016, το ποσό των αιτημάτων πληρωμής που δήλωσε η Ελλάδα ανέρχεται σε 1.612.537.278 ευρώ κοινοτική συνδρομή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε απορρόφηση 11,35%, υπερκαλύπτοντας κατά 60% τον στόχο που είχε τεθεί και αντιστοιχούσε σε 1 δισ. ευρώ κοινοτική συνδρομή και απορρόφηση 7%.

Το ποσό των αιτήσεων που αντιστοιχεί στα Τομεακά Προγράμματα ανέρχεται σε 1.198.640.541 ευρώ, ενώ περίπου 413.890.736 ευρώ αντιστοιχούν στα Περιφερειακά Προγράμματα.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους ταμεία, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) αντιστοιχεί κοινοτική συνδρομή περίπου 726 εκατ. ευρώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) 626 εκατ. ευρώ και στο Ταμείο Συνοχής 260 εκατ. ευρώ.  

«Η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, φέρνει αποτελέσματα» επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου. Μάλιστα, όπως εξηγούν, «αυτό οφείλεται τόσο στις ενέργειες των υπηρεσιών του υπουργείου όσο και στην άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες των Περιφερειών. Τόσο τα τομεακά όσο και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα έχουν υπερκαλύψει τους στόχους τους και αποτελούν παράδειγμα για την αποτελεσματική συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και δικαιούχων».

Στα πέντε τομεακά προγράμματα, πρωταθλητής απορρόφησης αναδεικνύεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση. Το εν λόγω πρόγραμμα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης που ανέρχεται στο 28%.

Ειδικότερα, από τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους ύψους, 1,825 δισ. ευρώ, απορροφήθηκαν τα 511 εκατ. ευρώ.  
Υψηλό είναι και το ποσοστό της απορρόφησης του Ε.Π. Τεχνικής Βοήθειας, που ανέρχεται στο 19,6%. Σε υψηλά επίπεδα βάσει του μέσου όρου κινείται και η απορροφητικότητα του προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» με ποσοστό 12,75% και ακολουθεί το πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με ποσοστό 8,46%.

Στο εμβληματικό για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία η απορρόφηση ανέρχεται στο 7,19%. Για το εν λόγω πρόγραμμα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, το ποσοστό απορρόφησης κρίνεται αρκετά ικανοποιητικό όχι διότι βρίσκεται πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί, αλλά επειδή το πρόγραμμα ουσιαστικά ξεκίνησε μόλις το περασμένο φθινόπωρο.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η απορροφητικότητά του θα εκτοξευθεί εντός του 2017, καθώς θα αρχίσει η ωρίμανση και η εκταμίευση σημαντικών πόρων για τις δράσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί, αλλά και αυτών που αναμένονται εντός του πρώτου εξαμήνου.
 
Τα ΠΕΠ

Σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), και αυτή κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Πρωταθλήτρια των ΠΕΠ αναδεικνύεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό απορρόφησης 13,54% και έπεται η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ποσοστό 11,63%. Ακολουθούν οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου 10,91% και Πελοποννήσου με ποσοστό 10,35%.

Ως προς τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, δηλαδή της Αττικής, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 8,43%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα