Mικρά κέρδη στο Χ.Α., με το «βλέμμα» στις 650 μονάδες

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 11:09
UPD:11:11
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μικρά κέρδη καταγράφει στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέτοντας ως άμεσο στόχο την ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 650 μονάδων.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,25% στις 648,23 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,33% στις 1.750,67 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,19 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 28 ενισχύονται, 17 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,17% στις 648,09 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη κατά 1,42%, η Eurobank κατά 1,07% και η Attica Bank κατά 8,11%. Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 0,40% και η Alpha Bank κατά 0,53%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco εμφανίζει κέρδη της τάξης του 3%, ενώ στο 1,30% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Coca-Cola HBC. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ υποχωρεί κατά 2,11%, της Grivalia Properties κατά 1,31% και της Motor Oil κατά 0,97%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά προς το ψυχολογικό όριο του 7%, καθώς η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώνεται κατά 9 μονάδες βάσης στο 7,033%, του 3ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 7,695% και του 2ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση 21 μονάδων βάσεων στο 6,848%.

Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, προκειμένου να επανακαθορίσουν την επενδυτική τους στρατηγική. Ενδεικτικά, το τμήμα ανάλυσης της Beta Sec. εκτιμά ότι «ξεκινά μια δύσκολη χρονιά, που πολιτικά γεγονότα θα διαμορφώσουν την ψυχολογία την επενδυτών σε όλη την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με στόχο να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

«Τα σημαντικότερα θέματα για το 2017 είναι οι χειρισμοί για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μετά την αξιολόγηση του ESM, η επιτάχυνση των Ιδιωτικοποιήσεων και ενδεχομένως μία πιθανή έξοδος στις Αγορές για αναχρηματοδότηση του ομολόγου του 2014 που λήγει» προσθέτει.

Από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υπογραμμίζει ότι «είναι απαραίτητο η χώρα να κλείσει το ταχύτερο τη 2η αξιολόγηση, να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις και το τραπεζικό σύστημα να κινηθεί με ταχύτητα στη μείωση των 'κόκκινων' δανείων, ενόσω στο εξωτερικό θα εξειδικευθεί η διακυβέρνηση Τραμπ και η φορτωμένη Ευρωπαϊκή ατζέντα θα θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή της».

Ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, διατυπώνει τα εξής: «Ο χρόνος έκλεισε κοντά στα υψηλά του επίπεδα που είναι και πολύ σημαντικές μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις και που κατοχύρωση τους μπορούν να κάνουν την διαφορά και να δώσουν σημαντική συνέχιση της κίνησης με στόχο τις 800 μονάδες».

»Είναι λογικό η αγορά να περιμένει τις εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση, τόσο από το Euro Working της 12ης Ιανουαρίου, όσο και από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που έχουμε και άλλη καθυστέρηση τα πράγματα δυσκολεύουν, θυμίζοντας πως απομακρύνεται το "QE" που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά και την αρχή στην κανονικότητα, αλλά από την άλλη διακυβεύεται και η όποια ανάπτυξη μπορεί να έρθει το 2017».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα