Με πτώση άνοιξε η Wall Street

«Βροχή» οι προειδοποιήσεις εταιρειών
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2001 16:44
UPD:16:48

Απώλειες καταγράφουν και σήμερα οι δείκτες Nasdaq και Dow Jones μετά τις νέες προειδοποιήσεις εταιρειών σχετικά με τη μελλοντική τους κερδοφορία αλλά και τα δυσάρεστα νέα από το μέτωπο της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Silicon Storage Technology Inc., η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο θα είναι χαμηλότερα των προβλέψεων της Wall Street. Aνάλογη προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα και η Quantum Corp, καθώς, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, πολλοί πελάτες της ακύρωσαν τις παραγγελίες τους. Αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν, ότι οι προειδοποιήσεις των εταιρειών θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

«Το δεύτερο εξάμηνο δεν θα είναι πολύ καλύτερο», δήλωσε στο "Bloomberg" ο Paul Wick, μάνατζερ της Seligman Communications and Information Fund.

Εξάλλου, η Fed έδωσε χθες στη δημοσιότητα το περίφημο «Μπεζ Βιβλίο» της στο οποίο εκτιμά ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας από τη φάση επιβράδυνσης στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους 10 μήνες και επισημαίνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Στην εν λόγω έκθεση, η Fed διαπιστώνει μείωση της δραστηριότητας στους περισσότερους τομείς της αμερικανικής οικονομίας και περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας. Υπενθυμίζεται, ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι δείκτες Nasdaq και Dow Jones να κλείσουν χθες με απώλειες 2,23% και 0,70% αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά τα σημερινά νέα σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε - για δεύτερο συνεχόμενο μήνα - κατά 0,1% το Μάιο, έναντι ανόδου 0,3% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές της Wall Street ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%. Ο σκληρός πυρήνας του Δείκτη Τιμών Παραγωγού, που δεν περιλαμβάνει τιμές τροφίμων και καυσίμων, σημείωσε αύξηση 0,2 % το Μάιο, όσο και τον Απρίλιο.

Επίσης, οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιουνίου ανήλθαν σε 428.000, από 440.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 425.000. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, που αποτελεί βαρόμετρο για τις τάσεις στην αγορά εργασίας, διαμορφώθηκε στις 424.500 από το αναθεωρημένο 415.500 το αμέσως προηγούμενο διάστημα, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Αυγούστου 1992, όταν σκαρφάλωσε στις 445.500.

Τέλος, τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα τον Απρίλιο, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις τον Απρίλιο υποχώρησαν κατά 0,5% στα 833,8 δισ. δολάρια, και η αξία των αποθεμάτων των αμερικανικών επιχειρήσεων έμεινε αμετάβλητη σε μηνιαία βάση, ήτοι στα 1,20 τρισ. δολάρια, κάτι που είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Στις 16:35 ώρα Ελλάδος, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,25% και είχε δδιαμορφωθεί στις 10.844,31 μονάδες. Μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο Nasdaq, ο οποίος βρίσκεται στις 2.098,93 μονάδες μειωμένος κατά 1,07%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα